Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

LANGBORDSLOGIK. Pastelbordene udgør fællesspisningens hjerte. Her rykker man tæt sammen og beder sin sidemand hjælpe sig med at nå maden, hvis man vil til fadet. Alt sammen en del af charmen i folkehuset Absalon på Vesterbro, der åbnede i august sidste år. Knap 200 mennesker deltager hver aften i fællesspisningen.
Foto: Mads Nissen

LANGBORDSLOGIK. Pastelbordene udgør fællesspisningens hjerte. Her rykker man tæt sammen og beder sin sidemand hjælpe sig med at nå maden, hvis man vil til fadet. Alt sammen en del af charmen i folkehuset Absalon på Vesterbro, der åbnede i august sidste år. Knap 200 mennesker deltager hver aften i fællesspisningen.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fællesspiser: »Det er steder som det her, der kan redde samfundet fra at blive fuldstændig egoistisk«

I folkehuset Absalon kan man få billig og god mad, mens man kommer hinanden ved. Altså i det omfang, man orker.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sig ordet: folkekøkken.

Det kan hurtigt lede tankerne i retningen af lunkne linsebøffer, som der aldrig er nok af. Og som man i øvrigt skal strides om med sin ukendte sidemakker med vildtfarende dreadlocks, som man alligevel ikke rigtig orker snakke med.

Man kan nøjes med at tale med side-manden om kikærterne, uden det behøver blive en større politisk diskussion

Men er der hold i fordommene?

Ibyen lagde mandag aften vejen forbi folkekøkkenet i Absalon for at undersøge det.

Absalon er Vesterbros nye folkehus, der tilbyder fællesspisning for en from halvtredser alle ugens dage. Rammerne er den tidligere Absalons Kirke på Sønder Boulevard, som i 2014 blev opkøbt af Tiger-milliardæren Lennart Lajboschitz og lavet om til et moderne forsamlingshus, der åbnede i sommer.

Når man træder ind i det store kirkerum, er det ikke svært at se, man befinder sig på Vesterbro:

Du kan få cortado og en hjemmebagt bolle i folkehusets café. Den velrenommerede danske kunstner Tal R har stået for indretningen, der er holdt i træmaterialer og pastelfarver, mens al service er genbrugsstykker, der virker nøje kuraterede. I våbenhuset står klapvogne, løbehjul, rulleskøjter og barnevogne parkeret side om side.

Gentrificeringen lever altså også her i bedste velgående.

Med bævende underlæbe

I gennemsnit lægger 200 mennesker hver aften vejen forbi fællesspisningen, så oftest er hver eneste stol besat.

I aften er ingen undtagelse. Folk sidder tæt sammen ved de slanke langborde. Eller sidder og sidder. Faktisk rejser og sætter folk sig ved bordene i en hektisk strøm, mens fade med kikærter, æggekage, hjemmebagt rugbrød og pisket smør bliver båret ind. I loftet hænger tre massive cirkelformede lysekroner og sender varmt lys ud i alle retninger.

Da Absalon slog dørene op i august sidste år, stod de ansatte med bævende underlæber og ventede på, om der mon overhovedet ville dukke nogen op. Heldigvis er stedet blevet »kørt fuldstændig midt over af mennesker« fra første dag, og især fællesspisningen er populær, fortæller Kasper Find, der souschef i Absalon.

»Succesen skyldes, at spisningen kombinerer mange gode ting. Det er billigt og sjovt, og det er et hus med plads til alle. Vi tror på, at man lever mest, når man møder folk, så præmissen for huset er, at folk skal mødes. Også folk, som ikke kender hinanden. Her skal være rum til alle slags mennesker, og det er virkelig alle typer, der kommer til vores fællesspisning«, forklarer Kasper Find, hvis rolige stemmeføring får kamp til stregen af et lydsammensurium af klirrende bestik, børnelatter og forældre, der forsøger at få ørenlyd.

Foto: NISSEN MADS

Bestem selv

Ved et af bordene sidder studieveninderne Maia Ebsen og Cecilie Jessen på henholdsvis 25 og 27 år. Det er første gang, de er med til fællesspisning. Begge har prøvet andre folkekøkkener i København, men Absalon er »klart det bedste« indtil videre. Det skyldes især, at stemningen er afslappet, mener Cecilie.

»Når man ikke længere bor hjemme, kan man alligevel få den der lidt familieagtige oplevelse ved at spise her, og man kan samtidig sortere alt det irriterende fra. Det er ret befriende«.

»Ja, det her sted er fedt, fordi det er hjemligt uden at være anmassende. Man kan ligesom socialisere i det omfang, man gider«, supplerer Maia.

Både Cecilie og Maia slutter sig til fordommen om, at folkekøkkener kan være »enormt socialt trættende«. Men den opfattelse har de måttet nuancere efter et par møder med virkeligheden, for egentlig bestemmer man selv, hvor opsøgende man har lyst til at være, når man spiser med hos Absalon, og det er et stort plus.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Man kan nøjes med at tale med sidemanden om kikærterne, uden det behøver at blive en større politisk diskussion «, lyder det fra Cecilie.

Kollektiv og privatliv i forening

I den anden ende af rummet sidder 45-årige Ari Zelenko. Han arbejder et par gadehjørner væk og er derfor en hyppig gæst ved fællesspisningen. Den appellerer til ham, fordi den forener »kollektivets fordele med privatlivets præmisser«.

Faktisk var det sin sag at komme over privatlivsbarrieren i begyndelsen, men når man først har vænnet sig til at tale med fremmede, mens man spiser, er der »utroligt meget« godt i vente, mener han: »Det er steder som det her, der kan redde samfundet fra at blive fuldstændig egoistisk. Der burde være tyve af den her slags offentlige rum«.

Du mener helt alvorligt, at fællesspisning kan redde samfundet?

»Nej, men derfor er det stadig enormt vigtigt, at man kommer hinanden ved. Der burde være tyve af de her slags offentlige rum, hvor mennesker kan mødes over mad. Det er usundt kun at møde folk fra sin egen snævre omgangskreds«.

Men hvis man kigger rundt her, så virker alle umiddelbart til at være fra den samme privilegerede middelklasse?

»Ja, det kan man sige. De, der kommer her, har jo alle sammen en lejlighed til 3 millioner og et godt job, så det er ikke for at spare, men for det sociale, at folk kommer«.

Foto: NISSEN MADS

Danskerne er ofte lidt for gode til at bygge nogle »meget, meget private« tilværelser op, hvor man sjældent møder mennesker, der er forskellige fra en selv, mener Ari Zelenko. Og det er ikke særlig konstruktivt.

Men ligger nøglen nødvendigvis gemt i at møde nogen, man ikke har meget til fælles med?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og taler folk, der ikke kender hinanden, reelt sammen under fællesspisningen?

Ja, hvis man spørger Ari Zelenko:

»Alt tyder på, at vi skal lære i højere grad at forstå og leve med hinanden i et samfund, der bliver mere og mere sammensat og polariseret, og det gør man bedst over mad og ved at mødes uformelt som her«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips