Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gourmet. Der er langt fra svømmehallens slatne cowboytoast til Fætter Fætters fortolkninger af den klassiske varme sandwich.
Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Gourmet. Der er langt fra svømmehallens slatne cowboytoast til Fætter Fætters fortolkninger af den klassiske varme sandwich.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cool Fætter: Her får du fucking toasts til den megafede side

København har med Fætter Fætter på Nørrebro fået et nyt hit for de tømmermændsramte.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan der, boys, så er der lidt hygge til jer«, siger en af tjenerne og sætter to guldlysestager på vores bord i Nørrebros nye toastbar.

Vi har søgt ly for regnen bag de duggede ruder i Griffenfeldsgade 17, hvor Fætter Fætter serverer toasts og skænker drinks det meste af dagen og aftenen med.

I spidsen for toastbaren, der angiveligt var Københavns første ved sin åbning i sommer, står fætrene Peter Trillingsgaard og Mik Frikke-Grundahl. Stemningen er funky og rap i replikken, men det kammer heldigvis ikke over i en lukket fest. Tværtimod bruger personalet hinanden til at skabe en kammeratlig atmosfære blandt de maks. 25 gæster.

Kokkene rokker til musikken i køkkenet, mens de koger sirup til husets lemonade og toaster brød med fyld til gæsterne. Deres energi spreder sig ud i det højloftede lokale, som er indrettet i mørke nuancer med diverse kaktusplanter, interimistiske vaser og en fin sans for små detaljer, der løfter helheden. Har man fordomme om drenge og indretning, bliver de manet til jorden her.

Foto: Anders Rye Skjoldjensen (arkiv)

En grøn genistreg

Hovedattraktionen, toastene, fås i en tilpas størrelse, som giver os lejlighed til at prøve alle fire varianter, der er prydet med kække navne som Fucking Toast og Tuna Meltdown. Navnene dækker over klassikere som parisertoasten med skinke og ost og den amerikanske tunsandwich, ligeså med ost. Alle toastene er ikke desto mindre tænkt med et større eller mindre tvist.

Man kan også kalde dem gourmettoasts. Griffenfeldsgades nye toastbar lægger sig på den måde i slipstrømmen på en global trend, hvor fastfood æres med ny omhyggelighed. Burgeren og hotdoggen har for længst fået en seriøs makeover, men tiden er på det seneste – også i København – kommet til den slatne toast typisk kendt fra diverse sportshaller og cafeterier.

Brødet, som Fætter Fætter får leveret fra Bager Gorm i det centrale København, er stegt sprødt i olivenolie på overfladerne. Det giver den rette sprøde indgang til den wellnessafdeling, der åbenbarer sig i toastenes indre. Goudaen og tunsalaten i toasten Tuna Meltdown krammer harmonisk og masserer mine smagsløg i samarbejde med en ikke alt for dominerende rød pesto. En lille smule dild i parisertoasten, som sagt her kaldet Fucking Toast, er en mindre genistreg, der giver et krydret modspil til fedmen. For toastene på Fætter Fætter er i den grad til den fede og fedtede side. Derfor skal køkkenet også have skulderklap for at servere med cornichoner og dressing med noter af chili som tilbehør.

Desserttoasten er også god

Foruden de mere klassiske toasts tilbyder Fætter Fætter også såkaldt open-faced toasts. Vi får en med et pocheret æg på ristet brød med høvlet parmesanost og purløg drysset på toppen. Æggets solgule indre flyder perfekt ved servering ned på den træplade, som agerer tallerken. Anretningerne på Fætter Fætter er over hele linjen meget appetitlige. Vi bestiller en ekstra toast til den sidste sult, men bestillingen går tabt i travlheden. Det er ikke godt nok. Mere end god nok viser desserttoasten med navnet Honey Butter Cinnamon Toast sig til gengæld at være. Smørristede, karamelliserede skiver af brød med honning, mandler og sødet flødeskum, der smager let af kanel.

Fætrene ved, hvad der virker. Ikke mindst mod tømmermænd.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips