Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

plantebar. Souls' to ejere er australske, og det kan ses, bl.a. indgår et surfbræt og en palme i en potte i indretningen. Stedet kan noget, men bundniveauet er for lavt.
Foto: Thomas Borberg

plantebar. Souls' to ejere er australske, og det kan ses, bl.a. indgår et surfbræt og en palme i en potte i indretningen. Stedet kan noget, men bundniveauet er for lavt.

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kødfri café mislykkes med burgeren, men vinder på salaten

Soyabøffen i burgeren hos Souls på Østerbro minder om gråt og kedeligt hakket oksekød.

Cafeanmeldelser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er sket noget mærkværdigt på Københavns caféscene.

Mindst fire nye steder med sunde grønne sager i fokus har slået dørene op i det seneste halve år.

Jeg var ellers overbevist om, at byen var på vej i en anden retning. Ind i en knap så fedtforskrækket fase med comfortfood, gourmettoasts og tilsvarende. Men måske har sundhedsbølgen fået fornyet styrke?

En af de fire cafeer bærer navnet Souls og har fundet sig til rette på Østerbro i lokalerne på hjørnet af Melchiors Plads 3, der tidligere har huset både en filial af restaurantkæden Wokshop og caféen Baris & Co.

Begge måtte dog af ukendte årsager lukke.

I slutningen af marts kunne to australiere flytte ind i denne stilfærdige del af byen. Den aktivitet, der ikke er på gaden, fandt vi til gengæld indenfor.

Kun en lille uge efter Souls officielle åbning virkede Østerbro til at have taget ganske godt imod sin nye plantebar. Der var propfyldt i de tidlige aftentimer denne torsdag.

Velkommen til planteriget

De to ejere lader til at have taget de fleste af deres ejendele med fra hjemlandet. Et hvidt surfbræt slænger sig op ad den ene væg ved siden af en palme i en potte. De har også placeret et longboard op ad en anden væg. Og der er sand i glassene med fyrfadslys. Symbolikken er ikke til at tage fejl, men tager en smule overhånd.

Bassen fra den høje musik gav mig samtidig lidt en kedelig fornemmelse af at træde ind i en grøn version af Joe & The Juice.

Der er ikke meget kød at finde på Souls, der med stedets egne ord er »plantebaseret«. Menukortet udspringer af en madfilosofi, hvor pizzabundens hvedemel erstattes med boghvede, men er ellers rimelig traditionelt: salater, sandwich og lidt andre sager.

Kylling eller laks kan tilføjes, men vi gav os hen til planternes rige i dagens anledning. Det usædvanligt behagelige australske personale pegede os i retningen af husets plantebaserede burger med kartofler og trøffel-aioli-dip samt en salat med søde kartofler som hovedingrediens.

Vegetarisk mad kan give mindst lige så rige smagsoplevelser som kød. Men grøntsager og ikke mindst diverse vegetariske produkter fungerer ofte dårligt som direkte erstatning for dyreprotein.

Det illustrerede soyabøffen i burgeren med sin klistrede konsistens og knap så smagfulde karakter. Som gråt og kedeligt hakket oksekød. Jeg tænkte i mellemtiden på rødbede, selleri og de andre grøntsager, som trods alt kunne have fungeret bedre som bøf. Med en pris på 118 kr. kan man forlange væsentlig mere.

De tilvalgte kartofler i små tern til 20 kr. var halvbløde, halvtørre og ikke saltet tilstrækkeligt. Dippen smagte hverken af trøffel eller hvidløg og mindede snarere om en thousand island-dressing fra tube.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Salaten med feldsalat, sød kartoffel, edamamebønner og ristede solsikkekerner var en anden, positiv oplevelse. Ser man bort fra dressingen, der havde fået i overkanten med en hverdagstræt madraskarry, hang den i konsistens og smage godt sammen. Der var både det friske, det knasende, det sødmefulde og det let brændte og salte.

Til maden drak vi Souls’ hjemmelavede sodavand med passionsfrugt og jordbær. Mens jordbærsodavanden blev for sød til denne tand, havde lidt citrus i sodavanden med passionsfrugt sørget for den helt rette balance.

Vi slutter også på en positiv note. For rawcheesecaken med den lovpriste japanske yuzufrugt og en bund af hakkede nødder bør australierne ligefrem være stolte af.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips