Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arkitekturfestival. Syv forskellige danskere fortæller herunder om deres anbefalinger til CAFx. To af dem er  Johanne Schmidt-Nielsen og Troels Abrahamsen.
Foto: Stine Bidstrup (arkiv) og Pr-foto (A:Larm)

Arkitekturfestival. Syv forskellige danskere fortæller herunder om deres anbefalinger til CAFx. To af dem er Johanne Schmidt-Nielsen og Troels Abrahamsen.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Syv anbefalinger i én: De kendte guider til Copenhagen Architecture Festival

Vi har bedt en række prominente danskere om anbefalinger til de kommende ugers arkitekturfestival.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad mon musikeren, kulturchefen og politikeren skal opleve? Og hvad med forfatteren, skuespilleren, dokumentarfilminstruktøren og filmkritikeren?

Tja - det kan man finde ud af herunder, hvor Troels Abrahamsen, Ane Cortzen, Johanne Schmidt-Nielsen, Morten Pape, Hassan Preisler, Kaspar Astrup og Ann Lind Andersen giver deres bud på Copenhagen Architecture Festivals mest spændende oplevelser.

Troels Abrahamsen - musiker

»Jeg bor i kvarteret omkring Rantzausgade i København. Igennem de syv år jeg har boet her, har jeg oplevet hvordan kvarteret har ændret sig meget kraftigt. Herskabeliggørelsen er et tveægget sværd, og ligesåvel som det kan løfte områder, så kan det også ødelægge dem. Her er stadig en stor diversitet i indkomst, stillinger og social baggrund, men priserne er også på vej op i området og hvis det fortsætter, så kan det meget vel ende som et meget homogent område. Jeg synes det er et vanvittigt spændende og interessant emne, som enhver der er bosat i København bør tage stilling til«.

Gentrificering som politisk værktøj. 10. marts.

»Jeg har set denne ikoniske film i omegnen af fem gange, men er hver eneste gang faldet i søvn i den hypnotiske ormehuls-scene hen mod slutningen. Jeg tænker, at hvis jeg tager i biffen og ser den, så er jeg tvunget til at få det hele med. Man kan jo ikke sidde og sove i biografen«!

Rumrejsen 2001. 12. marts.

»At komme ind og kigge (og lytte) hos nogle af de nok allermest lydnørdede mennesker i DK er en fænomenal chance. Specielt de helt lyddøde rum skulle være en ekstrem oplevelse - rekorden for ophold i sådan et skulle efter sigende være 45 minutter. Man bliver slet og ret skør af ikke at have nogen resonans i det rum, man befinder sig i«.

Oplev lydlaboratorierne på DTU. 16. marts.

Foto: MARTIN LEHMANN (arkiv)

Ane Cortzen – tv-vært og kulturchef hos Kähler

»Sonisk totaloplevelse med to af landets fremmeste lydmagere. Jeg kan godt lide, når forskellige kunstneriske discipliner smelter sammen - at lade arkitektur blive forklaret gennem lyd er en grundlæggende god idé. I det hele taget er vores øre langt bedre til at konsumere kultur end noget andet organ«.

Troels Abrahamsen x Peter Albrechtsen. 20. marts.

»Jeg bor tæt på Ndr. Fasanvej og synes det er et interessant stykke af det oprindelige København, som nu er under forvandling. Vejen er beskidt, grim, smuk, charmerende alt efter hvor man går. Glæder mig til en guidet totaloplevelse«.

Guidet byvandring og spil i Nordvest. 13. marts.

»Jeg er stor fan af Søren Ulrik Thomsen og hans fine portræt af København. Arkitektur set gennem digterens blik får en hel anden farve«.

Provinsen i København - debat med filmklip. 16. marts.

»Man glemmer tit børnene i den store arkitekturdebat, og det er ærgerligt, for deres små kroppe sanser langt bedre end os stivnakker-voksne«.

København oplevet i børnehøjde. 20. marts.

»Jeg skal til Shanghai til maj og tænker at dette kunne være en fin appetizer. Kæmpe forladte betonstrukturer rummer jo en sjælden skønhed «.

The Land of Many Palaces. 20. marts.

Foto: BIDSTRUP STINE

Johanne Schmidt-Nielsen - politiker

»Jeg er vild med byvandringer og baggårde. Og så kan man oven i købet selv bestemme, hvornår det skal foregå«.

Lyt til København. Hele festivalperioden.

»Jeg har købt billet til arrangementet i Tingbjerg for flere uger siden for at være sikker på at få plads. Morten Papes roman 'Planen' er en vanvittigt deltaljeret fortælling om ghetto og multikultur. Man bliver simpelthen klogere på Danmark af at læse den. Den er intet mindre end fantastisk og kan ikke anbefales nok«.

Welfairytales – film og forfatterbesøg. 12. marts.

»Jeg elsker tog. Lugten af tog, lyden af tog, skinnernes farve. Tænk at få lov til at se hemmelige steder på det gamle banelegeme. Adgang til forbudt land«.

Fototur langs banerne. 12. marts.

Foto: LEHMANN MARTIN

Morten Pape - forfatter

»'Babel' er noget så usædvanligt som en multikulturel multiplotfilm. Fire narrativer og skæbner fra forskellige og fjerne dele af verden væves ind i hinanden på grund af en enkel hændelse. Filmen beskriver på smuk og elegant vis, hvorledes vi som mennesker besidder de samme emotionelle egenskaber på trods af kulturelle forskelle, samtidig med at den understreger, hvorledes verdens uligheder og uretfærdigheder er evident på grund af selvsamme. Efter min mening er det Iñárritu og Arriagas stærkeste film sammen«.

Babel. 12. marts.

»Første gang jeg så Roy Anderssons eksistentielle mesterværk fra 2000, blev jeg ramt af en kunstnerisk eksplosion i hele kroppen, mens min hjertegallopperende brystkasse blev til blankt stål. Aldrig før havde (og har) jeg set noget så grumt og smukt og hylende morsomt på samme tid. Den stikker fingeren i borgerskabets mest betændte sår, graver rundt i velfærds- og kapitalistsamfundets råddenskab, og på trods af sin særlige og syrede tableu-fortællinger, hvor alle karaktererne er mere eller mindre overvægtige og ligblege i ansigterne, virker personerne helt ægte.

Det er den film i hele verdenshistorien, jeg ville ønske jeg selv havde været genial nok til at lave. Et sært, livsbekræftende mesterværk«.

Sange Fra 2. Sal. 13. marts.

»Moderne svensk klassiker. En fortælling om at være outsider, taber, offer, sat i en helt speciel genrehybrid. Filmen rammer sin egen, helt unikke tone fuldkommen til perfektion. Ikke alene er det fascinerende at opleve, hvorledes trøstesløs socialrealisme matcher sublimt med vampyrgenrens konventioner, men også hele billedsiden, der er usandsynlig flot og isnende uhyggelig. Det er ikke tilfældigt at denne film gav både instruktøren og fotografen en billet til en karriere i Hollywood.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Glæd jer til 'svømmehal-scenen' hen mod slutningen; du vil sjældent have set noget så billedligt velfortalt«.

Lad den rette komme ind. 15. marts.

Foto: OLESEN PETER HOVE

Hassan Preisler – instruktør, forfatter, skuespiller og debattør

»Undervejs oplever vi kunstprojekter af Gudrun Hasle og kunstnerduoen J&K, der er del af kunstprogrammet OMVEJE. Turen ender i det dialogbaserede rollespil ‘Kampen om byen’, hvor vi undersøger, hvem der ejer byen. Ok, interaktivitet kan falde helt igennem, og det kan løfte tingene til nye højder. Det er gode folk, der står bag, så jeg håber på det sidste«.

Tema: Arkitektens liv og poetik. Guidet byvandring og spil i Nordvest.

»Hverdagsliv og undseelig arkitektur i nyere tysk film. Jeg er Berliner i blodet. Opvokset i vest, har lejlighed i øst. Middelklasselamindeligheden fortrylle lyder helt … ja, fortryllende«!

Tema: Almindeligheden genfortryllet.

»Forfatter Morten Pape læser op fra sin roste debutroman om fødestedet Urbanplanen. Morten Pape er den ny tids talent. Hans bog er den næste på min liste, og jeg vil meget gerne møde ham«.

Welfairytales - film og forfatterbesøg. 12. marts.

Kaspar Astrup Schröder – dokumentarfilmsinstruktør i gang med at lave filmen 'Big Time' om Bjarke Ingells.

»Il Capo blev vist på en filmfestival før en af mine film som en kortfilms-opstart. Jeg vidste det ikke og troede at der var sket en teknisk fejl. Men jeg gjorde ikke noget ved det, for jeg blev totalt betaget af filmen, som på smuk vis beskriver hvor sindsygt vildt det er at udvinde marmor. Den skal helt klart opleves på det store lærred. I samme serie vises Eva Kolcze’s film om brutalisme. En arkitektur-stil der efter min mening er alt for lidt af i verden«.

Chronicles of Solitude. 10. marts.

»Michael Madsen laver spændende film, så jeg er meget spændt på at høre, hvad hans næste projekt “Odyssey" er«.

Verdensskibe med kurs mod uendeligheden. 10. marts.

»Chernobyl står for mig lidt som de her scenarier i Hollywood sci-fi film, hvor jorden er blevet ubeboelig og menneskeden nu skal tilbage for at kunne overleve. Jeg bliver umiddelbart draget af stedet, men især af de mennesker, der stadig lever i området«.

The Babushkas of Chernobyl. 16. marts.

Foto: WARNER BROS

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ann Linn Andersen - redaktør på TV2 og tidligere filmkritiker for Berlingske Tidende

»Byens rum og rum i det hele taget bliver ofte en større oplevelse, når der kommer lyd på. Uanset om det er den naturlige ‘larm’ eller den mere melodiske af slagsen, man propper i ørerne med et par høretelefoner. Og ingen ved mere om lyd end Albrechtsen og Abrahamsen. Med udgangspunkt i Troels Abrahamsens seneste udgivelse, ‘The Limber Real’, giver de fælles koncert, hvor de vil blande musik og live lydbehandling. En slags biografoplevelse, men uden lærred, og helt igennem sanselig«.

Troels Abrahamsen x Peter Albrechtsen. 20. marts.

»Få film har som Ridley Scottes ‘Blade Runner’ haft så stor indvirkning på ikke bare en hel filmgenre – science fiction – men også på hvordan fremtidige bybilleder på både film og i virkeligheden tager sig ud. Fra neonbefængte skyskrabere med enorme lystavler til det befolkningstætte, regnvåde, slum-organiserede gadeliv. Og filmen er altid et gensyn værd, alene for det visuelle udtryk. Til enten frygt eller glæde kan man også få frisket op på historien som forberedelse på den sequel, der nu er bebudet. Med Harrison Ford som en aldrende Rick Deckard. Og så er filmen iøvrigt altid en fornøjelse at se på et stort lærred.

Blade Runner - introduktion af Peter Albrechtsen. 19. Marts.

»Dansk arkitektur er nærmest blevet synonymt med Bjarke Ingels - eller så er det omvendt. Ihvertfald er han i disse år ubetinget en af vores mest berømmede arkitekter. Både herhjemme og internationalt. Og instruktør Kaspar Astrup Schrøder har sat sig for at følge Ingels over en årrække for at dokumentere arkitektens arbejde og portrættere manden bag. Filmen er langt fra færdig, men her er en mulighed for at få en fornemmelse af filmen og Ingels – og samtidig få et indblik I et stykke dansk arkitekturhistorie, der bliver skrevet lige nu«.

Big Time (work-in-progress) - Introduktion af Kaspar Astrup Schrøder. 15. marts.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips