Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
SORTHVID. 'Ridderfalken' med Humphrey Bogart og Mary Astor er på programmet til NatNight. Foto: CPH Pix

SORTHVID. 'Ridderfalken' med Humphrey Bogart og Mary Astor er på programmet til NatNight. Foto: CPH Pix

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det er New Look«: Nationalmuseet inviterer dig med tilbage til 1940'erne

Fredagens NatNight byder blandt andet på Bogart-film og brusende skørter.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kan du huske den scene i det allersidste afsnit af ’Matador’, hvor krigen er slut, Marshallplanen er vedtaget, og Ellen Skjern kommer hjem fra Paris iført rosa spadseredragt med matchende sko og pilleæskehat?

»Skal man nu se sådan ud?«, udbryder Ingeborg Skjern, da datteren snurrer rundt, så nederdelen danser.

»Det er new look!«, svarer Ellen.

»Ja, det tør siges!«, lyder det tørt fra hendes far, som dog alligevel er solgt, inden scenen er ovre. Og så går der ikke lang tid, før der også er brusende skørter på bøjlerne hos Skjerns Magasiner.

Da Christian Diors new look kom frem i 1947, markerede det et skift i den måde, fine damer så ud på. Hvor Anden Verdenskrig havde været lig med gråt uld og smalle silhuetter, var lækre stoffer nu ikke længere noget, man behøvede at spare på. Nu måtte der gerne gå flere meter stof til en enkelt nederdel.

New look tegnede i den grad den sidste halvdel af 1940’ernes mode, så selvfølgelig kommer looket til at fylde en del, når Nationalmuseet fredag inviterer til NatNight – museets kloge fredagsbar, der denne gang handler om det årti, som ud over new look gav os Humphrey Bogart, lindy hop og swingmusik. Nå ja, og en verdenskrig.

Kamme, curlere og Bogart

Til NatNight kan du høre om både krigen og det nye look, når museumsinspektør Mette Byriel-Thygesen holder foredrag om 1940’erne, sådan som de så ud i netop ’Matador’.

Du kan også lægge 25 kr. og blive stylet som Rita Hayworth eller en af 1940’ernes andre filmdivaer, når frisør og makeupartist Nina Massara står klar med kamme, curlere og læbestifter i forhallen. Samme sted har pigerne fra A Touch Of Vintage indrettet en pop-up-butik med kjoler, der ligner dem, din bedstemor havde på, da hun gik til fest i 1940’erne.

Der er også 1940’er-kjoler på programmet, når etnolog Frederikke Heick to gange i løbet af aftenen inviterer til modeshow med mange forskellige stilarter fra årtiet.

Du kan også lære at danse lindy hop, se Humphrey Bogart i detektivfilmen ’Ridderfalken’, se teatergruppen Impro Comedy Copenhagen fortolke kendte sange eller historier fra 1940’erne eller komme på omvisning i Nationalmuseets særudstilling ’De hvide busser’ til NatNight, der starter kl. 16.

NatNight. 18. mar. kl. 16-22. Nationalmuseet, Kbh. K.

Læs mere:

Annonce

IBYEN


    Chris Pedersen var i årevis en del af inderkredsen i den danske modebranche. Så fik han nok. Nu er han vært på DR K. Fotograferet under sin crossfittræning.

Læser til brevkassen:  Hjælp, jeg er kommet til at sprede et grimt kviklånsrygte om min gamle ven i en spritstiv hævnaktion

Ugens spørgsmål og svar i Ibyens Brevkasse stammer fra Ibyen og Poptillæggets live-arrangement i Absalon tidligere på ugen. Lyt til hele podcasten på fredag via Politikens Poptillæg.

Brevkassen feat. Flemming Møldrup:  »Hver gang jeg arrangerer en aftale med en fyr, ender jeg med at researche alt fra bopæl til Instagram, LinkedIn og Facebook«

»Jeg har da fået masser af tilbud«, skriver en læser til Politiken. Men hun er fortsat jomfru - og dødtræt af andres behov for at tale om det.

Læser til brevkassen:   Jeg er 23 år og jomfru. Og mit eneste problem med min jomfruelighed er andre menneskers nysgerrighed


    Michael Jackson fotograferet under koncert i København 1992.

Læser til brevkassen:  Min kæreste vil have mig til at boykotte Michael Jacksons musik. Hvad gør jeg?

Sanger Thøger Dixgaard er gæsteredaktør i denne uges udgave af Ibyens brevkasse.

Thøger Dixgaard svarer i kærligheds­brevkassen:  Hvad stiller man op, når drømmedaten ikke vil mødes igen?

Hvor langt rækker din mentale Tinder-radius? Ibyens brevkasse svarer en læser, der hader mænd, men gerne vil have en kæreste.

Brevkassen feat. Gudrun Marie Schmidt:  Kvinde, drop dine krav om høje mænd, kloge mænd og mænd med trænede kroppe


    Felix Thorsen Katzenelson er brevkasseredaktør på Ibyen.

Giver 'elskling' dig kvalme?   Kærligheds­brevkassen giver dig formlen på det perfekte kælenavn

Læser til brevkassen:  Alle mine venner er pludselig biseksuelle. Går jeg glip af noget?