Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

lokale 6. Godt 100 gæster var mødt op i mandags på Kulturanstalten. »Tove Ditlevsen var en proletar pige, der blev digter«, indledte Karen Syberg.
Foto: Ditte Valente

lokale 6. Godt 100 gæster var mødt op i mandags på Kulturanstalten. »Tove Ditlevsen var en proletar pige, der blev digter«, indledte Karen Syberg.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tove Ditlevsen var nærmest en rockstar

I mandags var det 40 år siden, at Tove Ditlevsen døde. Forfatteren Karen Syberg holdt foredrag om digteren på Vesterbro.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vesterbro husker sin Tove Ditlevsen. Man behøver ikke engang tale med nogen om det. Bydelen gør selv opmærksom på hende: Når man passerer Toves Galleri, indkøbscentret ved Vesterbrogade, Tove Ditlevsens Mindehave på Enghavevej eller Tove Ditlevsens Plads og Skole på samme strækning.

Men i aften denne mandag skal der tales om Tove. Det er nemlig 7. marts. På dato er det 40 år siden, at Tove Ditlevsen døde. Man kunne dårligt vælge et mere passende sted end Kulturanstalten i Lyrskovsgade eller en mere oplagt taler end Karen Syberg, der i 1997 udgav den digre biografi ’Tove Ditlevsen – Myte og liv’, til at markere dagen.

I dag ville man sige, at hun var på alle platforme og var i stand til at fylde rollen ud. Hun brugte sine platforme til at skabe sin egen platform. Hun brugte sin digterrolle til at gøre sig fri af sin digterrolle. Tove Ditlevsen blev et brand i sin tid

Dengang Tove voksede op i Hedebygade, lige om hjørnet, var bygningen, som vi nu befinder os i, noget af det mest moderne i bydelen: badeanstalten. Nu om dage rummer huset bl.a. bibliotek og Kulturanstalten.

Kulturkonsulent Kirstine Spir byder velkommen til Karen Syberg og de godt 100 fremmødte i lokale 6 heroppe på 3. sal: »Det er fantastisk at se så mange mennesker her i aften. Og så fra alle aldersgrupper, så vidt jeg kan se«, siger Kirstine og overlader ordet til aftenens foredragsholder.

»Jeres store fremmøde bekræfter jo, at Tove Ditlevsen er aktuel. Mit foredrag handler om, hvorfor hun er aktuel«, siger Karen Syberg, idet hun rejser sig fra stolen ved det katederlignende bord, som alle ansigter i rummet nu er rettet imod.

Sidst jeg så Karen Syberg, var hun censor, da jeg var til eksamen i noget med Tom Kristensen og ’Livets arabesk’ nede på RUC. Derfor glæder det mig en lille smule, at jeg kan se, at forfatteren sveder lidt på overlæben og hendes stemme dirrer svagt. Men Syberg får nu hurtigt styr på det:

»Tove Ditlevsen var en proletarpige, der blev digter«, lægger hun ud med.

»Så kort kan man beskrive hendes to vigtigste sider. På den ene side ville hun gerne identificere sig med den klassiske digterrolle: lidt tilbagetrukket, i passende afstand til samfundet. På den anden side havde hun en frækhed og åbenhjertig bramfrihed i sin optræden, som hun i høj grad kunne takke sin opvækst på Vesterbro for. Det betød, at hun i sin tid kom til at stå nærmest som en filmstjerne eller en rockstar«.

Pludselig pause midt i foredraget

Det er også usædvanligt at være sammen med så mange mennesker, der er så stille. Folk er meget koncentrerede heroppe i lokale 6.

»I dag ville man sige, at hun var på alle platforme og var i stand til at fylde rollen ud. Hun brugte sine platforme til at skabe sin egen platform. Hun brugte sin digterrolle til at gøre sig fri af sin digterrolle. Tove Ditlevsen blev et brand i sin tid«, siger Karen Syberg. På bordet ligger hendes noter i sirlig orden, kvarte A4-sider er klipset sammen til bittesmå hæfter om hvert delemne i foredraget: Tove og ægteskaberne, autofiktion, Tove og modernismen.

Pludselig lyder der en sønderrivende larm i rummet, foredragsholderen standser midt i en sætning og ser sig undrende om i lokalet.

»Det er din halskæde, der dingler ind i mikrofonen«, konstaterer lydmanden nede bagfra.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nå, den er jeg ellers så glad for«, siger Karen Syberg, idet hun afmonterer halskæden og lægger den på bordet ved siden af noterne, vandkanden og sin bog om Tove:

»Da Tove Ditlevsen kom frem under besættelsen, var det i rollen som lyrisk vidunderbarn. Og hun fortsatte med at udvide sig som mediefænomen i takt med medieeksplosionen efter Anden Verdenskrig. Hun skrev klummer i aviser og ugeblade, hvor folk fik vittige og sørgmuntre indblik i hendes liv. Hun var brevkasseredaktør på Familie Journal helt frem til sin død. Når hun var indlagt med nervesammenbrud, hvilket hun jo var nogle gange, var der i hvert fald én ting, hun altid passede: brevkassen. Den gav hende en stor berøringsflade med sit publikum, som andre forfattere ikke havde. Kontakten med brevskriverne blev en stor inspiration for hendes prosa, og brevkassen betød samtidig, at hendes læsere følte, at de kendte hende meget bedre end bare som forfatter. De opfattede hende som en klog kone, man kunne betro sig til«, siger Karen Syberg.

Der er langt til 1976 og Tove Ditlevsens tid. Men nede på gaden kan man konstatere, at bardommens gade stadig ligger der, og at der heller ikke er mere end nogle få skridt fra Kulturanstalten til Kristkirken på Enghave Plads. Det var herfra, Tove Ditlevsen blev begravet, ugen efter hun døde i en alder af 58 år.

Mere end 1.000 vesterbroere deltog i højtideligheden.

Keep Copenhagen weird

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Den store picnicguide:   Her er 9 gode solskinspletter i København – og tips til hvad du skal spise, når du sidder der

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer