Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Park. Skt. Jørgens Sø er den sidste af søerne, som vender mod Gammel Kongevej. I forslaget skal de grønne parkområder kunne oversvømmes i tilfælde af skybrud.
Foto: Rambøll

Park. Skt. Jørgens Sø er den sidste af søerne, som vender mod Gammel Kongevej. I forslaget skal de grønne parkområder kunne oversvømmes i tilfælde af skybrud.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skybrudssikring: Skt. Jørgens Sø skal omkranses af park

Projektet er et af 11 skybrudsprojekter på tegnebrættet, finansieret for 400 mio. kr.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du har prøvet at spæne hjem efter et skybrud og haste ned i kælderrummet - kun for at finde det dækket af en halv meter klukkende vand - så er dagens nyhed en god en af slagsen.

Københavns Kommune har nemlig afsat 400 mio. kroner til 11 skybrudsløsninger, der skal sikre 77.328 husstande i København mod oversvømmelser.

Nyheden er også god, hvis du ikke ejer et kælderrum, men godt kan lide grønne områder.

For blandt de 11 projekter på tegneblokken handler ét af dem om at forvandle områderne omkring Skt. Jørgens Sø til en park.

Midlertidige blå byrum

Skt. Jørgens Sø er den dybeste af søerne, hvor der skal skabes kapacitet for overskydende regnvand. Det skal gøres ved at sænke vandstanden en smule og skabe bredere søbredder, som man indretter til parker og rekreative områder, der kan tåle at blive oversvømmet, hvis et skybrud rammer København.

På lidt samme vis skal dele af Valbyparken i Sydhavnen og Lersøparken i Bispebjerg kunne fungere som midlertidlige søer, hvor overskydende regnvand skal ledes hen frem for at ramme byens kloakker og kældre. Det kaldes en forsinkelsesplads.

Vi laver nye løsninger, som skaber grønne og blå byrum, som københavnerne kan nyde godt af hele året rundt

De valgte løsninger skal både give økonomisk og rekreativ værdi, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL):

»Vi kunne godt grave hele København op og så lægge større kloakker under byen, men det ville koste op mod 20 milliarder kroner og kun komme københavnerne til gode, når regnen falder tungt. I stedet laver vi nye løsninger, som skaber grønne og blå byrum, som københavnerne kan nyde godt af hele året rundt«.

Lange udsigter

Det handler ikke bare om at oversvømme udvalgte områder, men om at skabe grønne byrum, der rent faktisk kan tåle at blive oversvømmet. Det understreger Lykke Leonardsen, klimachef i Københavns Kommune og uddyber, at projekterne også indebærer oprydning efter en oversvømmelse.

Hvis de altså bliver gennemført i deres nuværende form. Især projektet omkring Skt. Jørgens Sø, forudser Lykke Leonardsen, kommer til at tage »rigtig lang tid«:

»Søerne er fredet, så der skal laves en lang række forundersøgelser i forhold til vandkvalitet, vandmiljø og videre. Det alene kan tage et par år. Samtidig er der rigtig mange interessenter i området omkring søerne, og projektet skal udformes i samarbejde med Frederiksberg Kommune«.

Lykke Leonardsen understreger dog, at Skt. Jørgens Sø er et »helt centralt projekt, for at komme videre med vandhåndteringen« for både Frederiksberg og Nørrebro:

»Der kommer til at ske noget. Men om det ender, som planen er nu, er svært at sige«.

Det lyder da dejligt med en park om Skt. Jørgens Sø. Hvorfor gør i ikke det om alle søerne?

Der kommer til at ske noget. Men om det ender, som planen er nu, er svært at sige

»De andre søer er ikke lige så dybe, og lige nu er der ikke den samme nødvendighed for at anvende dem som forsinkelsesbassin. Vi arbejder med skybrudsløsninger, som samtidig kan blive rekreative områder og ikke omvendt« siger Lykke Leonardsen.

Det er første gang, Københavns Kommune arbejder med kontrollerede oversvømmelser, men Lykke Leonardsen forklarer, at der er gode erfaringer fra udlandet med denne type skybrudsløsning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Høje kantsten og forsinkelse af vandet

Foruden Skt. Jørgens Sø samt de to forsinkelsesbassiner er en række skybrudsveje og forsinkelsesveje også i spil. En skybrudsvej leder vandet kontrolleret fra a til b, og kan i princippet blot være en vej med højere kantsten. I forslaget står Jagtvej og Tagensvej til at blive brugt som skybrudsvej.

Forsinkelsesveje skal også lede vandet, men de skal samtidig sænke vandets hastighed. Oversvømmelser opstår, når vandet bliver ledt for hurtigt til de lavtliggende områder, og det skal forsinkelsesveje forebygge. Det kan gøres ved brug af almindelige trafikdæmpende foranstaltninger eller ved at plante små grønne områder, der sænker vandets hastighed.

Derudover er der afsat midler til Hans Tavsens Park, som også skal være en forsinkelsesplads, og altså kunne oversvømmes. Den konkrete udformning af parken er endnu ikke fundet, men projektet skal både sikre den omkringliggende bebyggelse mod oversvømmelse samt skabe lokale fornyelser i parken.

Projektet er en del af den såkaldte Nordic Built-konkurrence, som fokuserer på ressourceknaphed, klimaændringer og befolkningstilvækst i byerne.

De 11 skybrudsprojekter koster i alt 390,5 mio. kr., og de skal »medfinansieres 100 % over vandtaksterne over en periode på 25 år« som det fremgår af forslaget.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips