Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Italofile. Emil Alsbo (t.v.) og Morten Kaltoft (t.v.) har større ambitioner end mange af deres københavnske konkurrenter - også på gæsternes vegne.
Foto: Privatfoto

Italofile. Emil Alsbo (t.v.) og Morten Kaltoft (t.v.) har større ambitioner end mange af deres københavnske konkurrenter - også på gæsternes vegne.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rutineret restaurantduo vil ikke være endnu en kopi af naboen

Mændene bag 'Osteria 16' åbner nyt spaghetteria i Vester Farimagsgade.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Midt mellem Vester Farimagsgades farverige facader af renserier og rejsebureauer skiller et lokale sig ud.

Her, midt mellem Hovedbanegården og Vesterport i en gade, mange nok mest forbinder med turister og trafik, bliver dørene i morgen slået op til et ambitiøst italiensk spisested. Bag det står Morten Kaltoft og Emil Alsbo, der også driver restauranten Osteria 16 og den tilhørende købmand Mercato di Osteria 16.

'Spaghetteria', står der med enkle, sorte bogstaver over glasfacaden. Indenfor, langs en rå betonvæg i lokalets ene side, står firkantede cafeteria-borde i hvid, gul og grå. Langs den anden er køkkenet, kun adskilt fra resten af rummet af en lav disk og en stor kølemontre fuld af frisk fisk, lammekroner og artiskokker.

»Mens resten af Danmark synes, at den københavnske madscene og restaurantmiljø er det fedeste i hele verden, synes vi, den er noget af det mest røvsyge. Vi bliver godt nok skuffet tit. Rigtig mange er gode til at lave mad, men man har i virkeligheden bare kopieret det bedste fra naboen hver gang«.

»Her er ingen hemmeligheder eller noget, der bliver gemt væk - man ser alt. Fra bordene kan du se råvarerne i montren - maden bliver taget dérfra, så bliver den grillet dér, og så ryger den over til dit bord. Der står ikke kokke ude bagi og anretter med pincetter. Rene råvarer, enkelt tilberedt og serveret afslappet - det er sådan, mad skal laves«, siger Emil Alsbo over en kop frisklavet espresso et par dage inden åbningen.

Er det set før, gør vi det ikke

At 'Spaghetteria' åbner lige hér, i en gade, som mange nok nærmere forbinder med udenlandske turister og ukendte rejsebureauer end med gourmetmad, er sigende for både de to herrer og for deres madprojekt.

»Vi har haft det i kikkerten i et stykke tid og talt om, at vi godt kunne lide området. Det er et sted i København, hvor man føler, der er lidt storby over byen, og det tiltalte os meget - mere end hvad der lige er det tjekkede sted i byen«, siger Emil Alsbo.

»Det er selvfølgelig lidt skævt i forhold til alt andet, men det er også en ting, der er gennemgående for vores virksomhed: Hvis det er set før, så gør vi det ikke igen«, supplerer Morten Kaltoft.

For de, der kender 'Osteria 16', vil konceptet og stemningen i 'Spaghetteria' formentlig alligevel være genkendelig. Ligesom sin søsterrestaurant, der vandt Ibyen-prisen for årets spisested i 2014, er 'Spaghetteria' tænkt som et usnobbet og ærligt sted. Hovedvægten er på ordentlige råvarer, som mændene bag to gange om ugen får hjem fra Italien.

Ligesom lokalet er indrettet enkelt og åbent, skal maden være lavet simpelt og ordentligt, så man kan smage de ingredienser, der er i den. Prisen for en menu med fire-fem antipasti og spaghetti kommer til at ligge på omkring 300 kroner.

Foto: Privatfoto

Stiller krav til gæsterne

På 'Spaghetteria' bliver al mad serveret på fade, som man deles om ved bordet, og restauranten har kun en menu, som skifter fra dag til dag. Den består af fire-fem forskellige antipasti, som efterfølges af et fad dele-spaghetti, man selv tager portioner over på sin tallerken fra.

»Der må gerne komme lidt kaos ind i måden at spise på. Det skal ikke være så poleret og pænt, så kontrolleret«, siger Emil Alsbo.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg synes godt, en restaurant eller et sted, du går ud, må forvente lidt af de folk, som kommer og spiser«.

Derfor forventer de to ejere også, at restaurantens gæster selv tager initiativ. Her bliver man ikke nødvendigvis taget i hånden, ført hen til sit bord og guidet gennem måltidet, og man skal heller ikke regne med, at det bliver rettet alt for meget til efter gæsterne. Tallerkener og bestik deler man selv rundt fra små stabler på bordene, og retterne kommer ikke i strengt afmålte intervaller, men løbende.

»Jeg synes godt, en restaurant eller et sted, du går ud, må forvente lidt af de folk, som kommer og spiser. Det er fedt at få nogle folk ind, som er villige til at prøve noget nyt og lære en ny måde at spise på. Stederne må gerne ville noget – det er også det, vi bedst kan lide, når vi går ud og spiser«, siger Emil Alsbo.

Ikke bare en kopi af naboen

Udformningen af 'Spaghetteria' har netop taget udgangspunkt i, hvad Morten Kaltoft og Emil Alsbo selv synes fungerer godt, når de er ude at spise. Størstedelen af inspirationen kommer fra Italien, for selvom de ofte spiser på københavnske restauranter, er der ikke meget inspiration at hente her, siger Morten Kaltoft.

»Mens resten af Danmark synes, at den københavnske madscene og restaurantmiljø er det fedeste i hele verden, synes vi, den er noget af det mest røvsyge. Vi bliver godt nok skuffet tit. Rigtig mange er gode til at lave mad, men man har i virkeligheden bare kopieret det bedste fra naboen hver gang«, siger han.

Som eksempel på det giver han restauranternes indretning. Det meste interiør herhjemme fås kun i hvid, sort og grå og i de samme modeller, så det går igen på mange restauranter. På ’Spaghetteria’ er alting i stedet håndplukket og hentet fra udlandet, hvis det ikke er hjemmelavet. Lokalets stole er hentet fra Kina, og inspiration til resten af rummet hentet i en milanesisk parkeringskælder og andre steder, duoen har set og kunnet lide på rejser rundt i Italien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det ville garanteret være en bedre forretning at klæde det her ind, som var det det en lille romantisk torvehal. Det ville sikkert give flere penge på bankbogen, men det ville ikke gøre os lykkeligere«, siger Morten Kaltoft.

Den loyalitet over for deres egen smag er i virkeligheden kernen i projektet, fortæller Emil Alsbo.

»Vi er ærlige over for os selv og vores egne ideer – vi kan ikke finde ud af at tænke ind i målgrupper, men vi kan finde ud af, hvad vi selv synes, er fedt, og det er det, vi laver«, siger Emil Alsbo.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips