Undergrund. Spillestedet Mayhem var et at de steder på Ragnhildgade, der har været truet af lukning i årevis. Nu ser det ud til, at de får lov at blive.
Foto: LINE ØRNES SØNDERGAARD (arkiv)

Undergrund. Spillestedet Mayhem var et at de steder på Ragnhildgade, der har været truet af lukning i årevis. Nu ser det ud til, at de får lov at blive.

Byliv

Lukningstruede spillesteder får lov at køre videre

Fond med Knud Foldschack i spidsen sikrer Bolsjefabrikken og Mayhem en levetid på mindst fire år.

Byliv

De er en katalysator for bunkevis af musikalske, kreative og sociale projekter, men siden 2009 har de konstant haft en lukningstrussel hængende over hovedet.

Nu ser det ud til, at spillestederne Mayhem og Bolsjefabrikken, thaibokseklubben Muay Thai, cykelbutikken Buddha Bikes og en række andre kulturelle og sociale aktiviteter i Ragnhildgade på grænsen mellem Østerbro og Nørrebro omsider kan ånde lettet op.

Efter længere tids forhandlinger med projekternes advokat Knud Foldschack har kommunens økonomiudvalg med overborgmester Frank Jensen (S) i spidsen netop godkendt et beslutningsforslag, som vil lade den brogede flok af kulturelle og sociale aktiviteter blive på grunden under mere faste forhold end hidtil, når kommunens samlede borgerrepræsentation med stor sandsynlighed også stemmer for det i næste uge.

»Vi kunne se, at der er et alternativt kulturelt miljø derude, som tiltrækker rigtig mange mennesker og som vi synes, det ville være ærgerligt at opløse«, oplyser Frank Jensen i en mail.

Stederne sikres i fire år

Egentlig var meningen, at bygningerne på Ragnhildgades såkaldte KTK-grund, hvor de mange spille-, væresteder og klubber ligger, skulle rives ned, så der i stedet kunne bygges nye boliger.

Derfor har aktiviteterne på stedet levet på etårige lejekontrakter siden 2009. Senest har de hver især fået forlænget levetiden til 31. december 2016.

Hvis den nye aftale bliver vedtaget af borgerrepræsentationen på torsdag i næste uge, vil den kommunalt ejede grund i stedet blive lejet ud samlet til en fond, Ragnhildgadefonden, der repræsenterer alle aktiviteterne. Lejekontrakten vil være uopsigelig de første to år, hvorefter den kan opsiges med to års varsel, fremgår det af beslutningsforslaget.

Bliver den model stemt igennem, vil lejerne være sikret i hvert fald fire år frem, og det vil gøre en stor forskel, fortæller Maria Bertel, der er musiker og medstifter af spillestedet Mayhem.

»Det vil være en mærkbar forbedring fra før i tiden, hvor vi havde kontrakter på et eller max to år. Det er udmattende ikke at vide, om man er der om et år – så laver man lidt lappeløsninger frem for noget blivende. Hvis vi kan se det mere som et blivende sted, kan vi bedre investere mere langsigtet i det«, siger hun.

Ingen planer om at opsige efter fire år

På rådhuset møder beslutningsforslaget opbakning hos Rikke Lauritzen, der er medlem af borgerrepræsentationen for Enhedslisten og sidder i økonomiudvalget og kultur- og fritidsudvalget. Hun glæder sig over, at stederne fortsat ser ud til at være sikret fire år frem, men så gerne, at man gav dem lovning på at kunne blive endnu længere.

»Der er mange midlertidige kultursteder i København, som vi desværre ikke har kunnet beholde, fordi det har været private grundejere. Her er det for en gangs skyld os selv, der ejer grunden, så det ville klæde kommunen at gøre noget for, at vi stadig har sådan nogle steder også mere end fire år frem«, siger hun.

Ifølge Frank Jensen er det også intentionen, at lejemålet gerne skal fortsætte ud over de fire år, der ser ud til at blive minimum.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Et opsigelsesvarsel er helt almindeligt, det er ligesom når du selv lejer en lejlighed. Det betyder ikke, at Københavns Kommune har planer om at opsige lejekontrakten. Det har vi ingen planer om. Så i princippet er stedet sikret, så længe der er interesse for det og fonden overholder sine forpligtelser«, skriver han på mail.

Nye boliger kommer også

Hvorfor er det vigtigere at skabe plads til subkulturelle musikere end at bygge de billige boliger, som du igen og igen har talt om de seneste mange år?

»Det er heller ikke vigtigere. Men på denne her konkrete grund har vi en meget besøgt alternativ scene, som tiltrækker rigtig mange mennesker, og som samtidig tager et socialt ansvar for nogle unge, som ellers ville have det svært. Og her kommer Foldschack og fonden ind og bidrager til, at vi kan finde en holdbar løsning og udvikle området til at favne en række socialøkonomisk formål«, udtaler Frank Jensen.

Selvom de kunsteriske og sociale projekter altså får lov at blive, er der stadig udsigt til nye boliger.

Efter planen bliver de bygget i den del af grunden, der vender ud til Haraldsgade, og som på nuværende tidspunkt ikke bliver brugt. Formentlig bliver der tale om almene boliger til familier og udsatte unge.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

IBYEN