Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Camp. Her er det fra Camp Rosé, der hvert år fester med masser af rosé på Roskilde Festival.
Foto: Camp Rosé

Camp. Her er det fra Camp Rosé, der hvert år fester med masser af rosé på Roskilde Festival.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rosé-gate: Heller ikke i år kan du købe rosé på Roskilde

Leverandøren påpeger logistiske udfordringer. Camp Rosé mener ikke, der er noget at frygte.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis du før har drukket dig tipsy i en rosébrandert fra en tre-liters dunk på Roskilde Festival, så kender du den lyserøde driks magi.

For rosé er på rekordtid blevet ultrapopulært. Ja selv dem, der normalt ikke drikker vin, kan faktisk (ofte) nemt tylle rosé. Og at se festivalgængere på Roskilde vade rundt med en rosé-dunk, som var det en vandunk, er ikke et sjældent syn.

På campingpladsen altså.

For når musikken starter, og campinggæsterne skal købe alkohol fra festivalbarerne, må de nøjes med rød- eller hvidvin. Også i år. For selvom vi skriver 2016, er rosé stadig ikke på kortet hos festivalens barer.

For risikabelt for leverandøren

Og det er ikke fordi, at Roskilde Festival ikke vil sælge rosé. Men sagen er ikke så enkel, forklarer Nicolai Larsen, ejer af Nicvin, der siden 2008 har leveret vin til Roskilde Festival.

For det første er der en masse krav, som vinen skal leve op til for at kunne blive solgt på festivalen.

Den skal være bæredygtig og økologisk, og den skal sælges i en brudsikker emballage af sikkerhedsgrunde. Og vigtigst af alt skal den vin, der ikke bliver solgt på festivalen, kunne leveres tilbage til leverandøren. For Roskilde Festival er non-profit, og fonden må ikke ligge inde med en masse flasker vin, efter festivalen er ovre.

Derfor gemmer leverandøren Nicolai Larsen de vine, der ikke bliver solgt til årets festival, til festivalen næste år. For vinene er trykt i Roskilde Festival-emballager og kan ikke sælges andetsteds.

Overvintringen kan sagtens lade sig gøre med hvid- og rødvin, men det er ikke helt så nemt med rosé. Her spiller grænserne for konserveringsmiddel i økologiske vine også ind:

»Det er for risikabelt for mig som leverandør, fordi en rigtig lækker god rosé skal være frisk. Jeg føler, at den kommercielle risiko er for stor at tage, i forhold til at den eventuelt skal overvintre og dermed måske ikke være i tilstrækkelig god kvalitet« siger Nicolai Larsen.

Korteste distance mellem to mennesker

Hos Camp Rosé - en camp på Roskilde Festival, der hvert år deler masser af gratis rosé ud - er de forstående over for problematikken, men mener ikke, at Nicvin har noget at frygte.

»Rosé er den bedste sommerdrik, der overhovedet er. Vi kommer med halvandet ton rosé i år og har erfaringer med at dele et halvt ton rosé ud på en halv time« fortæller Thorbjørn Fink, der er medarrangør af Camp Rosé, og som understreger:

»Vi så meget gerne, at man efter opvarmningsdagene kunne købe rosé på festivalpladsen«.

Hvad er det, der gør rosé så specielt?

»Vi plejer at sige, at den korteste distance mellem to mennesker er et glas rosé. Det smager lækkert og er nemt at drikke. Det får bare folk til at åbne op«.

Thorbjørn Fink tror »helt sikkert« at en rosé ville øge vinsalget på Roskilde Festival:

»Man ville blive ved vinen i længere tid, inden man gik til drinks. Jeg tror, at rosé overordnet ville få salget til at stige, selvom den måske ville 'stjæle' lidt af hvidvinssalget. Folk vil da langt hellere drikke kølig, dejlig rosé om sommeren end hvidvin«.

Emballage- og nedkælingsproblemer

Men Nicolai Larsen fra Nicvin påpeger, at det ikke blot er overvintringen, der er et problem.

Den specielle emballage, som Roskilde Festival kræver af sikkerhedshensyn, spiller også ind. For vinene leveres i papprismer fra Tetra Pak, verdens førende producent af madindpakning. Og de leverer ikke små partier emballage.

»Så hvorfor er rosé ikke med? Vi kan simpelthen ikke få det passet ind i produktionen, som det ser ud lige nu« forklarer Nicolai Larsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og endelig er en sidste faktor væsentlig: nedkøling.

»En rosé skal jo være kold. Og udskifter vi fx. rødvinen med en rosé, skal der skabes mere nedkølingsplads, som festivalen skal sørge for« fortæller Nicolai Larsen.

Ikke udelukke rosé i 2017

De logistiske udfordringer til trods, ville Nicolai Larsen gerne levere en rosé til Roskilde Festival - noget som parterne da også allerede har overvejet. Men argumenterne omkring emballage og kvalitet har vejet tungt.

»Samtidig er det min opfatttelse, at Roskilde Festival helst ikke vil ændre for meget ved vinsalget, som går rigtig godt«.

Nicolai Larsen vil dog ikke vil udelukke en rosé i 2017, da han igennem mange år har erfaring med Roskilde Festivals innovative måde at løse problemer på. Samtidig er han interesseret i at se resultatet af nedenstående afstemning, der skal klargøre for, hvilke vintyper Roskilde-folket helst vil drikke.

Psst: Del dine rosé-billeder fra Roskilde Festival på Instagram med #IbyenRose.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips