Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lundgaard & Tranberg Arkitekter/Gehl Architechts/Julie Kierkegaard A/S Landskabsarkitekter
Foto: Lundgaard & Tranberg Arkitekter/Gehl Architechts/Julie Kierkegaard A/S Landskabsarkitekter

Højdespringer. Hvis Danicas nye forslag til bebyggelse af postgrunden går igennem, vil det højeste tårn på 115 meter overgå det på Københavns Rådhus med 10 meter.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter politisk dødvande: DF vil stemme for udskældt kæmpebyggeri på Postgrunden

»Alternativet er, at der intet sker«, siger kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sagen om det enorme kontorbyggeri på Postgrunden tæt ved Dybbølsbro Station, som skal bygges af Danica Pension og det amerikanske investeringsselskab Black Rock, er ikke slut endnu.

Bygherrerne har leveret to forslag til Københavns Kommune. Det første blev nedstemt før sommeren, og det andet - der mindede rigtig meget om det første - så ud til at blive vedtaget i går, da forslaget havde et flertal i teknik- og miljøudvalget, efter at Venstre ændrede mening og støttede byggeriet.

LÆS ARTIKLEN

Men ved gårsdagens afstemning var et medlem fra Socialdemokraterne, der er for forslaget, sygemeldt, og derfor endte resultatet uafgjort.

'Københavnerne skal se sig selv i byggeriet'

Et af udvalgets medlemmer benyttede sin såkaldte initiativret, hvilket betyder, at kæmpebyggeriets skæbne nu skal afgøres i Borgerrepræsentationen.

Og her ser det ud til at Dansk Folkeparti, med Københavns kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen i spidsen, ender med at blive tungen på vægtskålen. DF er nemlig ikke repræsenteret i teknik- og miljøudvalget, men sidder med de afgørende stemmer i Borgerrepræsentationen.

Carl Christian Ebbesen oplyser til Politiken, at DF har tænkt sig at støtte det omstridte byggeri. Han tilføjer dog, at udfordringen ligger i, at skabe noget som »københavnerne også kan se sig selv i«, og peger på, at selvom byggeriet bliver godkendt i sin nuværende form, er det ikke sikkert, at det ender der.

»Der skal laves en lokalplan, og forslaget skal i høring. Men i virkeligheden er jeg interesseret i dialog og debat, omkring hvordan københavnerne kan se sig selv i byggeriet. Om det ender med det forslag, der ligger på bordet, det må vi jo se. Men jeg har en fornemmelse af, at bygherren vil være i dialog med københavnerne og kommunen«.

Men københavnerne har jo allerede været i debat - og den brede holdning synes at være negativ over for byggeriet?

»Københavnerne har ikke sagt nej til udviklingen af Postgrunden eller projektet, der skal til afstemning i Borgerrepræsentationen. Det er klart, når man skal udvikle et byområde, er der mange meninger om, hvordan det skal ske. Men det, der er af afgørende betydning, er at et, set med mine øjne, kedeligt område, utilgængeligt for københavnerne, bliver åbnet op. Og det kan jeg se store muligheder i. Alternativet er, at der intet sker. Og det synes både jeg og Dansk Folkeparti er synd for området«.

Byggeriet er netop blevet kritiseret for ikke at åbne op, men lukke af for den tilstødende bebyggelse. Modsiger du ikke dig selv, når du siger, at byggeriet skal åbne op?

»Jeg har set projektet, og jeg er ikke enig i kritikken. Der er netop forsøgt at lave en stor åben visuel indgang til området samt udsigt til banelegemet, der jo også bliver udviklet«.

Mulighed for kulturoplevelser

Carl Christian Ebbesen peger på, at han ser »perspektiver inden for det, der allerede er på bordet«, specielt fordi der i forslaget også er tænkt pladser og muligheder for kulturoplevelser, som københavnerne kan blive en del af.

»Det ser ud til at blive en dejligt, lækkert solrigt område, og der er bestemt også tænkt positive tanker om projektet«.

Det, der er af afgørende betydning, er, at et, set med mine øjne, kedeligt område, utilgængeligt for københavnerne, bliver åbnet op. Alternativet er, at der intet sker.

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) er stærkt kritisk over den præcedens, som sagen ser ud til at skabe:

»Hvis et flertal i Borgerrepræsentationen ender med at blive ignoreret og kørt over af en privat bygherre, så kan jeg godt frygte, at andre bygherrer også vil blive ved med at insistere på, at få genbehandlet deres sager med kosmetiske ændringer, indtil flertallet i udvalget bøjer sig«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For stort, for højt og for massivt

Postgrunden er 40.000 m2, og byggeriet skal efter planen have en størrelse på 125.000 m2, som skal indeholde et hovedkvarter for Danske Bank-koncernen, erhverv, boliger og hotellejligheder.

Da det første udkast til byggeriet blev nedstemt i Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg før sommeren, lød kritikken at det at det samlede byggeri var for stort, og det samme gjaldt antallet af højhuse.

Højhusene skulle også placeres anderledes, så de ikke skæmmede DSB-arkitekt Heinrich Wencks gamle hovedpostbygning fra 1912. Herudover skulle byggeriets lukkede facader åbnes mere op, da byggeriets brede tårne ville kreere en massiv mur mod de omkringliggende byggerier.

Kravet om færre kvadratmeter nægtede bygherren dog at efterleve. Det fremgik af det nye forslag, der i går blev fremsat i teknik- og miljøudvalget.

I det nye forslag var facaden mod Bernstorffsgade blevet åbnet op og tårnene slanket. Men da Danica holdt fast i de planlagte 125.000 etagekvadratmeter, havde arkitekterne for at komme de øvrige politiske krav i møde øget antallet af højhuse fra syv til ti.

Og de to højeste tårne var nu 115 og 94 meter mod tidligere 105 og 80 meter.

Medlem var syg til afstemningen

Det var Enhedslisten, Radikale, SF og Venstre, der i første omgang havde krævet ændringer af størrelsen på byggeriet, men ved fremsættelsen af andet forslag i går havde Venstre ændret mening. De ville stemme for forslaget sammen med Socialdemokraterne, Liberal Alliance og Konservativ Folkeparti.

Hertil udtalte Venstres gruppeformand, og medlem af teknik- og miljøudvalget, Flemming Steen Munch, at hans tilslutning var betinget af, at bygherren sagde ja til at beskære et tårn nærmest Bernstorffsgade. Tårnet var noget af det, som Flemming Steen Munch opponerede mod i første omgang.

Beskæringen ville høvle 2.000 kvadratmeter af det samlede etageareal på 125.000 kvadratmeter.

»Det er måske tvivlsomt, om de vil gå med til det, men så må de jo komme med et nyt oplæg. For min del må jeg bare sige, at når mine ønsker til startredegørelsen er gået igennem, kan jeg dårligt sige andet end okay, så kør videre derfra«, udtalte Flemming Steen Munch i går til Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derfor så det ud til at kæmpebyggeriet på Postgrunden ville blive en realitet.

Men da et medlem af Socialdemokraterne altså var syg ved afstemningen i går, endte resultatet mod forventning lige, 5-5. Som udgangspunkt betyder det, at indstillingen er nedstemt.

Men da et parti anvendte initiativretten, skal forslaget nu behandles i Borgerrepræsentationen.

Læs mere:

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Maud Lervik (arkivfoto)

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Peter Hove Olesen

13 gæster i nattelivet fortæller:  »Når folk klapper mig i røven eller hiver ned i min trøje, tænker jeg nærmest ikke over det, fordi det sker så ofte«

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt