Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hjemby? Rikke Øxner på legepladsen Kloden på DOKK1 i hendes nye anden hjemby Aarhus.
Foto: Ivan Rioardan Boll

Hjemby? Rikke Øxner på legepladsen Kloden på DOKK1 i hendes nye anden hjemby Aarhus.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Festugechef: »Det dur ikke at sidde ovre i Københavnstrup og mene en masse«

Lige om lidt står københavnske Rikke Øxner for første gang i front for Aarhus Festuge.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aarhus’ første kvindelige festugechef tager imod som en farveeksplosion af flagrende skørter og kulørt kontrast til sine mandlige forgængere.

Kaffemaskinen er hun blevet dus med, og hun henter en kop, inden hun sætter sig for at svare på, hvad hun vil med festugen, hvad en festuge skal, og hvad en festuge er for en størrelse på vej ind i et år, hvor Aarhus skal være europæisk kulturhovedstad. Foran hende ligger hendes festuge nummer 1, og hen over størstedelen af programmet står der Rikke Øxner.

»Men jeg er kommet hertil med en vis ydmyghed«, understreger hun:

Alle kulturbegivenheder - og det gælder så også for eksempel Roskilde, Distortion og Festugen - risikerer ad åre at blive lidt ... metaltrætte

»Det dur ikke at sidde helt ovre i Københavnstrup og mene en masse, før jeg overhovedet fik landet og set på dynamikken mellem byens kræfter og festugen. Så der gik et stykke tid, før jeg begyndte at tage stilling til, hvad festugen kan, og før jeg fik set på, om der måske er noget, der haft sin tid«, siger hun med en forsigtig kredsen sig ind på et af festugens minefelter og diskussionspunkter: Skal fortidens folkelige succeser have nyt liv år efter år?

Og jo, det må de gerne, hvis de stadig kan bidrage med noget. Men nej, de skal ikke bare bevidstløst fornys igen og igen.

Foto: RIORDAN BOLL IVAN

»Alle kulturbegivenheder – og det gælder så også for eksempel Roskilde, Distortion og Festugen – risikerer ad åre at blive lidt ... metaltrætte«, siger hun efter at have ledt efter ordet.

Hun vil ikke pege på, hvad der konkret er metaltræt.

»Men når man arrangerer kulturbegivenheder, skal man evigt være opmærksom på, om der er noget, der efter en periode skal have nyt liv eller skal skiftes ud. Eller om der er et særligt publikum, man er ved at miste. Festugen er i glimrende form, og man får ikke alle til at elske alt. Men der må ikke være bestemte aldersklasser eller grupper af borgere, der hænger«.

Tid til fornyelse

Rikke Øxner havde på ingen måde tænkt sig at forlade København. Hun havde heller ikke som sådan tænkt sig at forlade Roskilde Festival, hvor hun var kunstnerisk direktør, men hun nærmede sig de 50 år og havde somme tider funderet over, at hvis hun skulle foretage et større karriereryk, skulle hun måske gøre det snart, inden hun blev »den gamle sure, der siger, at det og det har vi prøvet«.

Så kom stillingsopslaget fra Aarhus Festuge, og Rikke Øxner var »solgt«:

»Jeg fik så meget lyst til det job«, siger hun.

I opslaget kunne hun genkende elementer fra 20 års arbejde med musikken på Roskilde: Årsrytmen, det at arbejde med frivillige, og det at »skabe kultur for folket«. Hun havde også i tre år siddet med i bestyrelsen for kulturhovedstadsåret 2017 i Aarhus og vidste, at der var et lokalt kulturmiljø, som ville noget med landets næststørste by.

Midt i juni sidste år kunne den da 50-årige trykke nye visitkort: Rikke Øxner, festugedirektør i Aarhus.

Lejligheden på Vesterbro i København skippede hun ikke – det ville familien derhjemme sikkert også have protesteret imod. Men hun fandt sin nye Aarhuslejlighed på Trøjborg, hvor hun engang i studietiden havde haft en kæreste. Og for ti måneder siden var Rikke Øxner parat til at sætte sig til rette i Officersbygningen midt i Aarhus som lokal kulturboss og spise rundstykker med sine kommende medarbejdere.

Festugen får ungt præg

En af de grupperinger, der med programmet i år får ny vind, og som selv henvendte sig til Rikke Øxner, da de så, at hun blev chef, er »nogle af byens yngre og skæve, alternative kræfter«, som Rikke Øxner siger.

»Måske på grund af min Roskilde-baggrund havde de en forventning om, at sådan en som mig gerne vil dem, fordi jeg er vant til at arbejde med det ikke-skolede og ikke-institutionelle. Så de kom og spurgte: Gider du at lege med os, vi har ikke rigtigt været en del af festugen. Nogle af dem havde ikke følt sig velkomne i festugen. Det er jeg nu ret sikker på, at de var, men sådan følte de det altså, og sådan skal det ikke være«.

Ud over festugens egen, nye, såkaldte Understrømsfestival fyres derfor for første gang i år op under en ung, gratis festival i området omkring Aarhus’ tidligere Godsbane. Inversus Festivalen får spirende navne, fester, koncerter, comedy og andre initiativer, arrangeret af blandt andre kulturinitiativet Institut for X.

Vi har en halv million gæster i løbet af den uge, og det er en fin opgave at vise historien frem og få nogle af gæsterne sendt ud i områder, de måske ikke før har oplevet som en del af bylivet

Et andet eksempel på yngre kræfter, der er kommet i spil, er folkene bag det nye spillested Tape i Musikcafeens tidligere lokaler i Mejlgade. De vil skabe nye koncerter for navne, der ellers har haft svært ved at finde scener, og også de er fra det aarhusianske undergrundsmiljø.

Og et tredje nyt initiativ bringer Aarhus’ historie til live, når gamle slagteriarbejdere fortæller og viser rundt i de gamle industriområder i kødbyen.

»Det er sådan noget, festugen skal kunne. Vi har en halv million gæster i løbet af den uge, og det er en fin opgave at vise historien frem og få nogle af gæsterne sendt ud i områder, de måske ikke før har oplevet som en del af bylivet«.

Ingen store rockkoncerter

Til gengæld skal man ikke forvente store rockkoncerter, bare fordi man får Roskilde Festivalens tidligere chef med om bord:

»Det behøver vi ikke en festuge til. Budgettet er ikke til store navne, og det er ikke festugens opgave at stable koncerter på benene, som private arrangører lige så godt kunne arrangere. Vi skal have en idé med det, vi laver, som når vi får L.O.C. til at komme og give koncert – ikke som del af en turné, men fordi han vender hjem til sin hjemby og spiller«.

Foto: RIORDAN BOLL IVAN

Blandt tidligere festugeinitiativer, der får lov at overleve, er de arkitektur-eksperimenter, som den tidligere festugechef Jens Folmer Jepsen søsatte, hvor byen fik lov for en uge at forvandle sig og gøre en trafikåre til bypark eller et forblæst torv til skov.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi skal ikke bare lukke de samme steder af år efter år, men de her eksperimenter har vist, hvad nye initiativer kan gøre for byen, eller hvordan de virker på flowet af mennesker. Initiativet har virkelig formået at vise, hvad byen også kan: Det er spændende at få folk til at stoppe op og opleve noget nyt på de gammelkendte steder«, mener Rikke Øxner, som også har planer om fortsat at afbalancere det finkulturelle »med turen ned på Pustervig, hvor publikum kan få en fadøl og noget kopimusik«.

Hvad er festuge, og hvad er festår?

På spørgsmålet om, hvad en festuge skal kunne, svarer hun:

»Festugen skal åbne folks øjne for Aarhus og gøre den til en federe by at være i. Og den skal give folk interesse i, hvad kultur kan, og give folk mod og inspiration til at skabe noget spændende, også resten af året«.

Hvad skal festugen kunne på vej ind i et kulturbyår – hvordan vil folk opleve forskellen på festuge og kulturbyår?

»Vi kender ikke det fulde program for 2017 endnu, så det er svært at blive konkret, men kulturbyåret vil blive en kæmpe saltvandsindsprøjtning, og vi har en dialog med dem om, hvad de skal, og vi skal. Blandt andet skal vi jo altså kunne fortsætte i årene efter med den begejstring og den inspiration, som 2017 har givet«, siger Rikke Øxner.

»Og forskelle – jamen, festugen har historien i byen med sig, og den historie er upåvirket af 2017. Og så har 2017-sekretariatet haft årevis til at planlægge, de har hele regionen med 19 kommuner bag sig, og de har adskillige millioner mere«.

Du kan også spørge: Hvad skal en by med flere teatre? Vi skal ikke kannibalisere, og jeg har slet ikke lyst til at gå ind på det spørgsmål

Men er der 2017-arrangementer, som ikke også ville kunne foregå i festugen eller omvendt?

»Du kan også spørge: Hvad skal en by med flere teatre? Vi skal ikke kannibalisere, og jeg har slet ikke lyst til at gå ind på det spørgsmål, for jeg har ikke brug for at lave sammenlignende analyser og måle os imod dem. Det ender meget let med, at man kommer til at bashe sin konkurrent«, siger Rikke Øxner og nærmer sig så alligevel begyndelsen til et svar.

»Vi har ikke den økonomiske muskel, de har, men vi har måske fordel i, at vi står med en by, der klæder sig på til fest og går i feststemning i 10 komprimerede dage, mens kulturbyårets begivenheder ligger som perler på en snor hen over året, hvor det kan være svært at holde energi i de mellemliggende perioder«.

Foto: RIORDAN BOLL IVAN

Kunne man lukke festugen i 2017 og kanalisere jeres ressourcer næste år over til kulturbyåret?

»Det kunne man da godt, men det ville ikke give mening. Det er to meget forskellige størrelser. Vi har vores aktiviteter, de har deres, de har planlagt uden om vores ti dage. Og hvis vi følte os truet, havde vi et problem: Vi skulle gerne i stedet smitte hinanden positivt«, siger festugechefen.

Udfordring at holde momentum

Som bestyrelsesmedlem i 2017, inden Rikke Øxner blev ansat i festugen, fik hun indsigt i planlægningen. Hun har besøgt den tidligere kulturhovedstad San Sebastian i Spanien, og hun kan hurtigt svare på, hvad der er det gode ved at udpege kulturhovedstæder.

»Det er fantastisk, at en hel region går sammen og vil noget med kultur«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det kniber mere, da jeg spørger, hvad hun hader ved fænomenet:

»Jamen, jeg hader ikke noget ... Men det er en udfordring at holde momentum over næsten ti år. Der sker meget på de politiske linjer i en region, og i så langt et tidsspænd ændrer det sig hele tiden, hvad man vil og skal med et kulturbyår. Det gør det svært at manøvrere«.

Med sin direktørstatus er hun trådt ud af 2017-bestyrelsen, og nu kan hun koncentrere sig om sin første festuge.

»Jeg glæder mig. Jeg ved, at jeg også kommer til at få stryg, for alle har deres egne forventninger til en festuge. Men sådan er det. Det vidner jo bare om et stort engagement, og det er en gave. Og hvis folk var ligeglade, var det værre ...«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips