Dyr. Foruden at være tør kostede Espresso House's bagel hele 49 kroner.

Dyr. Foruden at være tør kostede Espresso House's bagel hele 49 kroner.

Byliv

Ny kaffekæde ligner Ikea-udgave af 'Mit Afrika'

Baressos svenske afløser Espresso House kommer ret dårligt fra start.

Byliv

I Central Park, New York, købte jeg engang et ydmygt, men alligevel virkelig velsmagende måltid: en bagel med cream cheese og en kop kaffe. Den samlede pris var omkring 15 kroner.

Ikke desto mindre var det den bedste bagel, jeg nogensinde har fået.

Det er derfor med glæde, jeg konstaterer, at Nordens største kaffekæde, Espresso House, har skuet over Atlanten og fået øje på dette simple mellemmåltid, der kan laves i en fart, spises hurtigt (og pænt) og bør koste væsentlig mindre end den stopfyldte sandwichudgave, de fleste bliver præsenteret for, når vi har lyst til en bagel.

Nu skriver jeg ’bør koste’. For en bagel med cream cheese (og retfærdighedsvis lidt rucola og en skive tomat) koster på Espresso House ikke mindre end 49 kroner!

Ikea-udgave af 'Mit Afrika'

Og så forstår man måske godt, hvordan Espresso House, der ejer 220 filialer i Sverige, Norge, Finland og nu også Danmark, har haft råd til at indrette sin ’flagshipcafé’ midt på Rådhuspladsen.

Ejerne, Jab Holding, er ved at forvandle samtlige Baresso-filialer til Espresso House, og denne udgave er lidt som at træde ind i en Ikea-udgave af kulisserne til ’Mit Afrika’.

Her er sofaer i chesterfield-look, ’zebra’-skamler, boghyldetapet og sært nok også tapet i bølgeblik-look, hvilket formentlig skal give et udseende af, at budgettet går til råvarer og ikke indretning.

Snesevis af kaffefakta hænger overalt, og man kan blandt andet læse sig til, at Espresso House sympatisk nok har helt styr på, hvor deres kaffebønner kommer fra – nemlig (socialt) bæredygtige farme.

Tør bagel og våd bulgur

Hvor maden, som er at finde i både en kølemontre og i et køleskab, er produceret, er til gengæld svært at se. Vi henter en bulgursalat i køleskabet og beder om føromtalte bagel med cream cheese og en sandwich med peberfrugt og mozzarella (59 kroner).

Begge skal ristes af personalet. Det er godt tænkt, at stedet har salater som supplement til brød og kager. I det hele taget har Espresso House et noget større udvalg end den kæde, den erstatter.

Desværre viser bulgursalaten med feta at være ’født med’ en udelikat dressing, der med sin kraftige løgsmag minder om det vand, pølsemanden bruger. Til salaten følger desuden en honning-balsamico-dressing, der med sin sødme ikke gør noget godt for den allerede gennemvædede bulgur.

Brødet er et kapitel for sig. Både bagel og sandwich er kun ristet på den ene side, hvilket afslører, at bagelen slet og ret er tør.

Sandwichen er baseret på surdejsbrød, der er ret lækkert i ristet udgave, så vi forsøger kun at spise den ene side. Slatten rucolastængel er en bonus, vi gerne var foruden.

Kold kolbekaffe

Og hvad så med kaffen?

Vi køber Københavns formentlig dyreste flat white (42 kroner), der afslører, at bønnerne virkelig er velvalgte, velafbalancerede og aromatiske, men som jeg dog – på grund af den rigelige mængde mælk – vil kalde en latte

Espresso House er med på cold brew-bølgen (langtidsbrygget kaffe, der er mildere i smagen og serveres kold), men det, vi får i glasset, smager desværre som kolbekaffe, man har ladet stå og tilsat isterninger.

Ifølge hjemmesiden har Espresso House ellers nærmest verdens bedste råvarer og personale.

Mindst en af delene har fejlet under Ibyens besøg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

ESPRESSO HOUSE #mereikeaendpippiogkanelbulla

Dommen

Espresso House startede som en enkelt café på Kyrkogaten i Lund i 1996. Det er svært at se i dag. Kæden praler på hjemmesiden af at have eget bageri, men intet af det brød, vi får, kan prale af at være friskt. Til gengæld er det dyrt.

Billig vs. dyr

En plain croissant til 20 kroner er det billigste, stedet har at tilbyde. Desværre er den af den gummiagtige slags. I den anden ende af spektret byder en caesar salad sig til for 79 kroner. Lille og stor latte koster henholdsvis 38 og 42 kroner.

Hipnessfaktor

Kaffen på Espresso House er direct trade, single origin eller single estate og ristet hos norske Solberg og Hansen. Ligeledes moderne er en allergitjekker på hjemmesiden. Her kan man filtrere for blandt andet nødder og gluten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

IBYEN