Cirkelbroen spænder over udmundingen af Christianshavns Kanal fra Applebys Plads til Christiansbro. Navnet refererer både til udformningen med fem runde platforme og til den rundtur langs inderhavnen, som den er med til at fuldende.
Foto: Cicilie S. Andersen

Cirkelbroen spænder over udmundingen af Christianshavns Kanal fra Applebys Plads til Christiansbro. Navnet refererer både til udformningen med fem runde platforme og til den rundtur langs inderhavnen, som den er med til at fuldende.

Byliv

Her er årets smukkeste byggerier, anlæg og bymiljøer i København

Der hæder til en bro, to torve, et kontorfælleskab, et teater og et boligbyggeri.

Byliv

København er verdenskendt for sin arkitektur, og hvert år får byen nye tilføjelser til sit arkitektoniske look.

Selv om det er en smagssag, hvorvidt man for eksempel er til højhuse i den gamle købstad eller ej, så er det ingen hemmelighed, at nogle byggerier og bymiljøer bidrager bedre til hovedstaden end andre. I mere end hundrede år har Københavns Kommune belønnet smukt byggeri, gode bymiljøer og anlæg ved den årlige bygningspræmiering.

Københavns Kommune har i dag afsløret årets syv vinderprojekter. Projekter som i særlig høj grad bidrager til at give København arkitektonisk kvalitet, og som er til gavn og glæde for byens borgere.

Bedømmelsesudvalget bestod i år af blandt andre kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF), Kultur- og Fritidsudvalget og stadsarkitekt Tina Saaby. Otte forskellige projekter var indstillet til præmiering, hvoraf følgende syv i dag er blevet præmieret:

Byhusene på Islands Brygge, Cirkelbroen, Krøyers Plads, omlægningen af Sankt Annæ Plads, Kvæsthusmolen, kontorfælleskabet Turbinehuset og ombygningen af Folketeatret.

Byhusene på Islands Brygge

De 110 byhuse på Islands Brygge, som er en slags moderne fortolkning af Kartoffelrækkerne, bliver blandt andet præmieret for at have fundet balancen mellem privatliv og en åbenhed, der lægger op til godt naboskab.

»Bebyggelsesplanen er enkle smalle bilfrie boliggader på én side og gårdhaver på den private side. Boligstræder til leg og ophold og boliger med forhave, gårdhave og tagterrasse. Boliger der ikke lukker sig om sig selv, men åbner sig og sætter rammen for et interaktivt liv mellem husene«, skriver bedømmelsesudvalget i begrundelsen.

Cirkelbroen

Cirkelbroen bliver præmieret for at være »en kunstnerisk løsning på en praktisk foranstaltning«.

Det anslås, at 5.000 cyklister og fodgængere bruger broen dagligt, og broen har gjort transport langs havnekanten væsentligt nemmere. Desuden bliver den elegante nattebelysning nævnt i begrundelsen, hvor der også står, at »broen udfordrer samspillet mellem de passerende og opfordrer til at sætte farten ned og stoppe op og kigge på havnerummet«.

Krøyers Plads

Danmarks første svanemærkede lejlighedsbyggeri, Krøyers Plads, bliver blandt andet præmieret med henvisning til inddragelsen af naboerne i udviklingen af byggeriet.

»Krøyers Plads har en unik placering i centrum af Københavns Havn. I mange år har stedet været et ’hul’ i de kontinuerlige rækker af gamle pakhuse, der ligger vinkelret på havnefronten. Flere forslag til udvikling af området er blevet afvist primært af den lokale befolkning. Derfor er det nye Krøyers Plads baseret på en kontekstuel tilgang, hvor de lokale beboere har været involveret i udviklingen af arkitekturen«, skriver bedømmelsesudvalget.

Foto: Søren Svendsen/Kvæsthusprojektet.dk

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sankt Annæ Plads

Omlægningen af Sankt Annæ Plads har med brede fortove og grønne arealer skabt forbedrede rammer til ophold og udeliv og har samtidig været respektfuld over for stedets fredelige identitet:

»Københavnerbænkene, hængekøjerne og legeskulpturen for de mindste, indbyder brugerne til at opholde sig i området, og vil med udeservering kunne blive et yndet værested for københavnerne. Samtidig vil byens mange cyklister også nyde godt af, at vejbanerne er indsnævret uden mulighed for overhaling, hvilket vil sænke bilernes fart. Sankt Annæ Plads vil dermed fortsat være rammen om det fredelige byliv«.

Foto: Jens Lindhe

Kvæsthusprojektet

Kvæsthusprojektet bliver belønnet for overgangen mellem land og vand, som binder det tætte byrum sammen med det åbne havnerum og skaber rammerne for både det organiserede og det spontant opståede byliv.

»Mødet mellem byens, vandets og molens skala skaber tilsammen den unikke oplevelse, at hele pladsen åbner sig og skråner ned mod det nordlige havnerum, hvor den afsluttes med spidsens møde mellem himmel, hav og by. Der er plads til en vildskab, som der ikke er mange af i byen, og den kan benyttes uanset vejret«.

Turbinehuset

Kontorfællesskabet Turbinehuset i Adelgade formår at passe perfekt ind i et område, der ellers er præget af kontraster. Som nabo til nogle af de sidste rester fra det gamle København med små borgerhuse i Gothersgade til den ene side og Kay Fiskers Dronningegårdens røde og gule mursten fra 1950'erne til den anden side, står bygningen »flot i byrummet og komplementerer den klassiske københavnergade og bidrager til gadens karakter med sin egen identitet. Bygningen er ydmyg med velproportionerede detaljer og forståelse for designet«, skriver bedømmelsesudvalget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: Københavns Kommune (Pr-foto)

Folketeatret

Ombygningen af Folketeatret bliver præmieret i kategorien 'Restaurering og ombygning af fredede og bevaringsværdige bygninger' og får blandt andet ros for nu at være »et hus fuld af historie og et folkeligt teater for hele København«.

Restaureringen af Folketeatret er imødekommende over for både gæster og forbipasserende fra gaden og formår at skabe en glad stemning, der går godt i spænd med teatrets repertoire: »Med ombygningen har Bertelsen & Scheving Arkitekter åbnet foyeren op imod Nørregade og inviterer dermed byens liv ind i Folketeatret«, står der blandt andet i bedømmelsesudvalgets begundelse.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce