Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Op mod 200.000 mennesker forventes at gå med eller se på, når Copenhagen Pride-paraden afholdes i Københavns gader for 21. gang lørdag eftermiddag.

Op mod 200.000 mennesker forventes at gå med eller se på, når Copenhagen Pride-paraden afholdes i Københavns gader for 21. gang lørdag eftermiddag.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

København fejrer kærligheden med drags og dundertaler

Copenhagen Pride er allerede i fuld gang, men det kulminerer i weekenden med rekordstor parade, paroler og pailletter. Ibyen har lagt en slagplan for dig.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FREDAG 18. AUGUST

Kl. 8.30 – Transkønnet nu og da

Din weekend i alle regnbuens farver starter på Nationalmuseet, hvor ph.d. Marie-Louise Holm giver en historisk indføring i samfundets og lægevidenskabens blik på transkønnede, fra slutningen af 1800-tallet til 1970’erne.

Efterfølgende fører Laura Mølgaard Tams deltagerne frem til i dag og fortæller om de udfordringer, transkønnede står over for i 2017. Hvilke muligheder har de transkønnede historisk haft for at skabe et godt liv? Og ænder det reelt noget, at transkønnethed ikke længere betragtes som en psykisk sygdom? Det er nogle af de spørgsmål, som museet besvarer i Pride-udgaven af Historisk morgen.

Historisk morgen: Pride! Om transkønnedes historie. Nationalmuseet, Ny Vestergade 10, Kbh. K. Kl. 8.30. Entré: 45 kr.

Kl. 12 – »The fight is on«

Til middag er det tid til at få pudset fingerfærdighederne af og hive de normkritiske paroler og slogans frem i lyset. I Aids-Fondets telt på Rådhuspladsen, eller Pride Square, som pladsen hedder i ugens anledning, kan du nemlig sysle med de unge mennesker fra Normstormerne, der sørger for materialer til dit badge, dine klistermærker, smykker eller et skilt til paraden lørdag.

Normkritisk krea. Aids-Fondets telt, Rådhuspladsen. kl. 12-19. Gratis adgang

Kl. 17 – Tour de queer

Ud på eftermiddagen kan du slentre en lille tur rundt i hovedstaden. På Pride Walking Tour kommer du forbi særlige steder – og barer – der alle relaterer sig til dansk LGBTQ-historie, ligesom historien om den mangfoldige by København også bliver udfoldet undervejs.

Pride Walking Tour. Mødested: Trappen foran Københavns Rådhus. Kl. 17. 50 kr.

Kl. 18 – (k)Analrundfart

Men »den ultimative rundvisning« får du på de københavnske vandveje, på en af dagens to udgaver af cAnal Tours 2017. I hvert fald hvis du spørger arrangørerne bag de særlige kanalrundfarter, der inkluderer guider og drags med lommerne fyldt med humoristisk guld: »vittigheder, sange og helt sikkert nogle upassende kommentarer«.

cAnal Tours 2017. Ved Stranden 26, Kajplads 5, Kbh. K. Kl. 18 og 19. 100 kr.

Kl. 19 – Drags! Drags! Drags!

Fredagen slutter på Copenhagen Prides scene på Rådhuspladsen, hvor Scarletta Jackson, Roxy Thyrune, Harley Queen og blomsten af det danske dragslæng optræder sammen med slagnummeret Katya, en af deltagerne i det amerikanske realityshow ’RuPaul’s Drag Race’.

Årets tema er 1980’erne, og »de danske queens vil give dig en hæsblæsende omgang uforglemmelig 1980’er-realness«.

Drag Night. Rådhuspladsen, Kbh. V. Kl. 19-23. Gratis adgang

Foto: Stine Tidsvilde (arkiv)

LØRDAG 19. AUGUST

Kl. 10 – Mad på krogen

Lørdagen starter blidt, hvad enten det er tømmermændene eller den lille morgenmadssult, der trykker. For 45 kr. kan du nemlig lægge bunden for dagen med en omgang fish’n’chips med drikkevarer, mens sømandsmusikken kører i baggrunden.

Fish’n’chips Chill. Kødbyens Mad & Marked, Flæsketorvet 1, Kbh. V. Kl. 10-18

Kl. 11 – Klar, parat, paradeafgang

Copenhagen Pride peaker lørdag med paraden, og der er i den grad lagt op til at danse dagen lang og bekymre sig en anden gang. Opvarmningen til turen, der begynder på Frederiksberg Rådhusplads, anføres af Master Fatman, årets paradevært, som i vanlig stil deler kærlighed ud til folket fra dj-pulten. Klokken 13 er der afgang fra pladsen til Frederiksberg Allé, Vesterbrogade og Jarmers Plads. Forventet ankomst på Rådhuspladsen klokken 15.

Paradeopvarmning med Master Fatman og Pride Parade 2017. Frederiksberg Rådhusplads, Smallegade 1, Frb.Kl. 11-15. Gratis adgang

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kl. 15 – Fest på Rådhuspladsen

Festen fortsætter på Pride Square med taler af overborgmester Frank Jensen (S), kulturborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) og debattør Mary Consolata Namagambe samt uddeling af Parade Awards og Årets Laks, LGBT Danmarks pris til en person, der har ydet en særlig indsats i køns- og seksualitetskampen.

Undervejs kan man snuse lidt rundt i Studiestræde og Sankt Peders Stræde, der i dagens anledning er afspærret for trafik til fordel for dansabel musik, drinks og streetfood – eller tage en afstikker til Postbox, der inviterer til børnevenlig pridefest.

Senere sættes der yderligere fut i festen på Rådhuspladsen med musik af Aura, Nabiha og sidste års melodigrandprixvinder, Anja Nissen, mens aftenens hovednavn, canadiske Peaches, overtager scenen klokken 21.40 med hits som ’Dick in the air’ og ’Fuck the pain away’.

Pride Show 2017. Pride Stage, Rådhuspladsen. Kl. 14-23.45. Gratis adgang

Kl. 23 – Hjem i seng eller efterfest?

Er der stadig et lille skud energi på lager, lægger Søpavillonen dansegulv til efterfesten med dj’s som Glitter Boys, Bronx & Ashibah og Kings of the Universe.

Copenhagen Pride Official Party 2017. Søpavillonen, Gyldenløvesgade 24, Kbh. K. kl. 23-5. 150 kr.

Foto: Stine Tidsvilde (arkiv)

SØNDAG 20. AUGUST

Kl. 10.30 – Smørrebrød til morgen

Kuren mod to dages strabadserende prideudskejelser? Smørrebrød. Søndag er smørrebrødets dag, og i anledning af madfestivalen Copenhagen Cooking mødes nogle af landets bedste smørrebrødskreatører i Kødbyen, hvor de under temaet ’Breaking the New’ skaber højtbelagt, som du ikke har set det før. Blandt de deltagende restauranter finder man f.eks. Restaurant Palægade, Christianshavns Færgecafé og Almanak.

Smørrebrødets dag med pridestemning. Kødbyens Mad & Marked,Flæsketorvet 1, Kbh. V. Kl. 10.30-18

Kl. 14 – Mumimoderens kunst

Dagen fortsætter i roligt tempo, for efterfølgende er der særomvisning i Tove Jansson-udstillingen ’Kunst, kærlighed & mumitrolde’ på Kunstforeningen Gl Strand. I anledning af Copenhagen Pride fortæller kunsthallen om den finske forfatter og kunstners liv. Jansson havde flere homoseksuelle forhold, og i sit værk »(...) udfordrer hun gængse opfattelser af køn, seksualitet og familierelationer«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Prideomvisning: Tove Jansson. Kunstforeningen Gl Strand, Gammel Strand 48, Kbh. K. Kl. 14. Gratis, når entreen er betalt

Kl. 16.30 – Om lidt bliver her stille

Weekenden afsluttes i Cinemateket med filmen ’Lipstick Under My Burkha’, en indisk komedie om fire kvinder, der på forskellig vis ønsker at skabe deres egen fremtid i et traditionelt samfund. Filmens tematikker debatteres bagefter af Uzma Ahmed fra netværket Brune Feminister og den queerfeministiske kunstner Iram Sana fra Pakistan

Film: Lipstick Under My Burkha. Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh. K. Kl. 16.45.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer