0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tjenere og kokke rykkes nu frem i vaccinekøen i en af verdens største madbyer

Beslutningen kommer i forlængelse af nyheden om, at indendørs spisning på restauranter i New York City i begrænset omfang tillades fra valentinsdag. Horesta ønsker ikke at presse på for lignende forslag herhjemme.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kena Betancur/Ritzau Scanpix
Foto: Kena Betancur/Ritzau Scanpix

Ligesom herhjemme står restauranter og cafeer lige nu også tomme i New York, en af verdens gastronomiske hovedstæder.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens der herhjemme diskuteres digitale corona- og vaccinepas, så gæster måske snart igen kan tage på restaurant eller festival, har de i en af verdens vigtigste gastronomiske hovedstæder, New York City i USA, nu valgt at fokusere deres vaccineindsats på de mennesker, der står på den anden side af disken.

Det betyder, at nogle af de newyorkere, der i forbindelse med deres arbejde i serviceindustrien er tvunget til at være i nærkontakt med andre, nu bliver rykket frem i vaccinekøen.

I første omgang gælder det tjenere, kokke og andet restaurantpersonale, takeaway-bude og taxichauffører, skriver flere amerikanske medier, herunder The Wall Street Journal.

Dette bl.a. fordi restaurantpersonale og de bude, der bringer maden ud, er »særdeles udsatte«, da mange i branchen er immigranter uden papirer og sygesikring, som det formuleres i New York Magazine.

For at nogle kan rykke frem i køen, må andre jo springes over. Det er ikke vores valg, så den beslutning overlader vi til sundhedsmyndighederne

Sideløbende indikerer et nyligt offentliggjort studie fra University of Californias afdeling i San Francisco da også, at dødeligheden med covid-19 er uforholdsmæssig høj i kokkefaget sammenlignet med andre brancher. Det er dog uvist, om resultaterne har indgået i beslutningsprocessen i New York.

Klar til valentins-middagene

Herhjemme har Jens Zimmer Christensen, formand for restauranternes brancheorganisation, Horesta, ikke planer om at presse på for en lignende løsning, der kan få organisationens medlemmer foran i vaccinekøen:

»For at nogle kan rykke frem i køen, må andre jo springes over. Det er ikke vores valg, så den beslutning overlader vi til sundhedsmyndighederne«, siger han til Ibyen.

Tilbage i New York afskrev statens guvernør, Andrew Cuomo, da også i mandags forslaget om tidligt at tilbyde vaccinen til restaurantarbejdere og taxichauffører, da der har været problemer med at skaffe tilstrækkeligt med vacciner til statens frontpersonale.

Men efter lovning på flere forsyninger har han nu omstemt sig. En sjælden about-face fra guvernøren, skriver de amerikanske medier – altså en 180-graders vending.

Daniel Slim/Ritzau Scanpix
Foto: Daniel Slim/Ritzau Scanpix

Ligesom herhjemme har flere amerikanske spisesteder eksperimenteret med udendørsservering i drivhuse, under pavilloner eller som her: i plast-igloer.

Ændringen kommer oven på den nylige beslutning om at åbne for indendørs spisning på restauranter i staten fra 14. februar. Historisk set en af de mest travle dage for de amerikanske restauranter, da mange par fejrer valentinsdag over en middag i stearinlysets skær.

Den forestående åbning har fået New York Citys borgmester, Bill de Blasio, til at kræve, at guvernøren derfor også må gøre sit til at »beskytte de mennesker, der arbejder i vores restauranter«. Det sagde han under et pressemøde tidligere på ugen.

I første omgang åbner restauranterne i New York City med 25 procents kapacitet.

Branchen er en af de hårdest ramte i USA, og ifølge erhvervsmediet Commercial Observer og tal fra det amerikanske Bureau of Labor Statistics har 439.800 mennesker alene i New York Citys restaurant-, bar- og hotelindustri mistet jobbet som følge af coronapandemien. Det svarer til 43,9 procent af alle ansatte i branchen i millionbyen.