Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Birgitte Kjær
Foto: Birgitte Kjær
Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gadeguide: Her går nørderne hen

Sankt Peders Stræde er gaden for fans af tegneserier, monsterfilm og kager.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det vrimler ikke med mennesker på det lange stræde, der strækker sig fra Vestergade til Nørregade.

For Sankt Peders Stræde ligger lige præcis så langt fra Rådhuspladsen og Strøget, at man ikke tilfældigvis lige drysser forbi. Derfor er det ikke her, man finder Jack & Jones, H & H eller Sportsmaster.

Man kommer her, fordi man har et formål. Og rigtigt mange kommer her, fordi de er nørder.

For her ligger en perlerække af små og/eller yderst specialiserede butikker.

Stor buffet for filmbuffs Væggene er malet med scener fra 'Dødens Gab' og 'Léon' i nummer 49. Det er ellers ikke de brede blockbusters, man finder flest af i filmnørdernes skatkammer, Laserdisken.

Over to etager kan man her i nummer 49 finde DVD'er, man ikke støder på andre steder i byen. For eksempel byder førstesalen på en udstilling af 'Asian Cinema', hvor man kan købe 'The Death Curse', 'Cheap Killers' og en række andre titler, som IBYEN ikke kan koreansk, japansk, thai eller kinesisk nok til at kunne afkode.

I butikken finder man også samleobjekter som den store Kurosawa-samuraiboks og Potter-filmen 'The Half Blood Prince' i en særlig udgave med tilhørende maske.

For det jævne publikum er der også billige brugte varer som 'Mission Impossible 2' og The Patriot', som kan erhverves for blot 19 kr.

Laserdisken, Sankt Peders Stræde 49, Kbh. K, åbent ma.-to 11-18, fr. 11-19 samt lø. 11-14 www.laserdisken.dk ( eksternt link)

Horror og High School Musical Pinhead fra Hellraiser truer i et vindue, men Harry Potter i fuld størrelse sammen med sin elskede ugle står i et andet.

Gadens sidsttilkomne nørd er en butik, der for fire måneder siden åbende med mechandise og kostumer fra film. Her kan fans købe figurer af Luke Skywalker, Leatherface fra Motorsavsmassakren, Jason fra Fredag den 13., Hannibal Lecter fra 'Silence of the Lambs' og en halv meter høj Patrick Bateman fra American Psycho til 599 kr.

Butikken har også et stort udvalg af tryllestave fra Harry Potter - nøjagtige kopier af dem Voldemort, Dumbledore og alle de andre magikere svinger i filmene.

I kælderen finder man et stort udvalg af kostumer, så man uanset om man vil ligne én fra High School Musical, en vampyr eller en Playboy Bunny, kan finde klæderne her.

Èn af indehaverne, Lars Strand, er selv stor Tolkien-fan og glad for, at butikken fik plads i netop Sankt Peders Stræde.

»Det er perfekt for os at ligge i den nørdede del af byen, hvor samlere i forvejen kommer rejsende langt væk fra for f.eks. at købe ind i Fantask«.

Fuglsang & co., Sankt Peders Stræde 35, Kbh. K, åbent ma.-fr. 10-18, lø. 10-15 fuglsang.biz ( eksternt link)

Slaraffenland for mangafans og rollespillere
Og lige ved siden af finder man da også den nærmest legendariske nørdhule Fantask, som næste år har 40 års jubilæum.

Butikken opstod, da nogle venner stod med et restlager af tegneserier, som de havde hentet i et folkevogsrugbrød i England og solgt fra en bod på Roskilde Festival. Tegneserierne, der bl.a. skildrede porno og hashrygning, var helt ukendte på det danske marked, blev hurtigt en efterspurgt vare og siden har Fantask haft en trofast kundeskare. Senere overtog genrer som scifi og horror, og i dag er det især manga- og rollespilsbøger som henholdsvis 'Black Butler'-serien og 'Pathfinder', der sælger godt.

»Jeg har godt nok set mange butikker åbne og lukke i de 16 år, jeg har været her«, fortæller ekspedienten Tommy Jensen.

»Det her er nørdestræde, som er bedst egnet til nichebutikker - steder, som sælger noget helt specielt«.

I dag har Fantask hele to filialer i gaden.

Fantask, Sankt Peders Stræde 18 & 35, Kbh. K., tlf. 33 11 85 38, åbent ma.-to. 11-18, fr. 11-18.30, lø. 11-15. www.fantask.dk ( eksternt link)

Spillefreaks på bar
Byens bogorme par excellence - de universitetsstuderende - flokkes i strædets lille bar, Din Nye Ven. Faktisk kommer her så mange for at spille bordfodbold, bordtennis, dam og alverdens brætspil, høre live musik med talentfulde indiebands og drikke øko-øl, at det står skrevet, at man liiiiiige skal dæmpe sig lidt, hvis man tager sig en smøg udenfor.

På et tidspunkt var naboerne nemlig blevet så trætte af deres nye vens popularitet, at de var tæt på at få den lukket. Men nu lever baren med de lave priser i fredelig sameksistens med overboerne, så humaniora-piger med blonderet Robin-hår og knægte med undercut og hornbriller kan føre sig frem - uden at brænde hele S.U.'en af på én gang.

Din Nye Ven, Sankt Peders Stræde 34, Kbh K, åbent ma.-on. kl. 15-24, to.-lø. kl. 15-02 www.dinnyeven.dk (eksternt link)

LÆS ARTIKEL FRA ARKIV

Dessertdragen for kagenørder
Hvis man går op i om moussen på toppen af kagen luftig, cremet og lavet på lokaltdyrkede hindbær og frisk fløde, så kan Sankt Peders Strædes konditor leve op til alle kravene. Her fremtryller Nanna Pörtner og hendes personale de smukkeste og lækreste kager i sit værksted i nummer 26.

Fra vinduet kan man se, hvordan tærtedej rulles ud, små moussekager pyntes og petit fours dekoreres. Prisniveauet er ikke lavt, men til gengæld kan man være sikkert på, at alt her er lavet af friske og gode råvarer. Og det kan smages. Lige nu er der rift om dragens bagte cheesecake med blåbær (importeret direkte fra en jysk landmand) til 30 kr.

Dessertdragen, Sankt Peders Stræde 26, Kbh. K, tlf. 33125343 åbent ma.-fr. kl. 12-18 samt lø. kl. 12-16.www.dessertdragen.dk ( eksternt link)

Suppenørder i kælderen
Er man vild med suppe, kan man få lysten styret i kælderen i nummer 31. Her excellerer Soupanatural i flydende kost.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Egentlig er indehaverne Nicolai Jæpelt og Kristian Nørlyng uddannede geografer, men nu er de også eksperter i suppe.

Siden marts 2008 har de kogt det ene flydende måltid efter det andet. Først i modercaféen på Guldbergsgade og siden februar har det flydt med sort bønnesuppe, tyrkisk linsesuppe, tomatsuppe, gullaschsuppe, kartoffel-porresuppe, thai-gulerodssuppe og mange flere endnu i Sankt Peders Stræde.

Alt på menuen hos Soupanatural er økologisk. Det gælder lige fra morgengrøden, til vitaminas (brasiliansk version af smoothie, som tilsættes havregryn for at mætte mere), kaffe, te og cocktails og de daglige fire-seks supper (både med og uden kød) - prisen er 35 kroner for en lille og 45 kroner for en stor.

LÆS CAFEKONTROL

LÆS GUIDE

Soupanatural, Sankt Peders Stræde 31, Kbh. K, åbent sø.-ti. plus to 12-22 samt on., fr.-lø. 12-02. www.soupanatural.dk ( eksternt link)

Midlertidig undergrundskultur
I kælderen under nummer 17 ligger ’Den midlertidige boghandel’, som efter planen skal holde åbent til oktober. Her kan nørden, der foragter mainstream, dykke ned i sære, glemte og smalle udgivelser. Og endda få sig et skud live undergrundskultur nu og da.

Alt interiør klunset, og den 20-årige ejer Xenia Ramm har fået alle bøgerne foræret af venner og familie. Derfor er priserne lave, og nogle gange får man ligefrem lekturen forærende. Antikvariatet sælger også et lille udvalg af undergrundslitteratur af danske forfattere og forlag, som Xenia Ramm selv kontakter.

Den unge ejer arrangerer desuden løbende koncerter, kunstsaloner med digtoplæsninger og andre kulturelle konstellationer. Og et endnu et godt argument for et besøg: Der er nemlig kaffe og te til fri afbenyttelse, og man bestemmer selv, hvad man vil lægge per kop.

Den Midlertidige boghandel (dMb). Sankt Peders Stræde 17 kld., Kbh. K. Ti. – fr. kl. 11-18, lø. kl. 10-16, lukket sø. og ma.

Gadekunstnernes indkøbscentral
I nummer 25 mødes grafittikunstnere for at snakke om spraydåser og dele tip. Er MTN for eksempel mere lysægte end Belton? En god spray skal holde mange år, hvis man for eksempel har fået til opgave at male et gavlmaleri, forklarer ekspedienten Henrik Hansen.

Her finder man byens største udvalg af dåser i alskens kulører. Butikken har også en stor palet af Posca-og Molotovtuscher, street art-magasiner og 'mal selv-figurer.

Fresh Connection, Sankt Peders Stræde 25, Kbh. K, tlf. 33363722, åbent ma-fr. 12-18, lø. 12-16. www.fresh-connection.dk ( eksternt link)

Finere fransk til te-feinschmeckere

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg prøvede at få kontakt gennem et helt år, men de ignorerede mig. Men til sidst lykkedes det«.

Indehaver af den lillebitte kaffe- og tebar i nummer 13, Christian Harding fortæller om, hvordan han fik fat i den specielle franske teklub 'Le Palais de Thé', som rejser rundt i hele verden og finder de bedste teer og sælger dem videre til en nøje udvalgt skare. Med en vis stolthed peger han på en hylde ved disken, hvor der står en række af fine metaldåser med bl.a. rooibos med vanlije og munkete.

Kaffeentusiaster kan også få slukket tørsten i det rå lokale, hvor der hænger et frønnet Europakort på væggen over en gammel sofa. Stedets kaffebønner leveres også af nørder, nemlig The Coffee Collective på Nørrebro. Man kan også købe cookies, tebirkes, croissanter og Søbogaardjuicer.

»Her kommer mest lokale stamkunder. Vi er jo lidt for os selv hernede i Sankt Peders Stræde«, lyder det fra Christian Harding.

No. 13 Aps, Sankt Peders Stræde 13, Kbh. K, ma.-fr. 8-17, lø. 11-14

Læs mere:

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Spis! Drik! Se!  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Maud Lervik

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt