0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Giv en julegave, der glæder langt ind i det nye år. Giv et abonnement på Politiken

Guide: Pinsen på Kronborg står i ordets tegn

24 danske og internationale fortællere gæster festivalen Words med over 100 historier.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
PR-foto
Foto: PR-foto

Lyrisk LØRDAG. Imorgen lægger Kronborg scene til en røkke danske performere, som har det tilfællles at de alle bruger ordet som værktøj. En af dem er digteren Lone Hørslev og sangskriveren Mads Mouritz.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Testosteron i dansesalen Kronborgs smukke dansesal fungerer som festivalens hovedscene.

Her kan du bl.a. opleve fortælleforestillingen ’Mand’, der i programmet kaldes for »en musikalsk roadmovie om mænd, motorcykler og rockere med baseballbats«.

Der er underlægningsmusik og improviserede lydeffekter til fortællingerne, som Kasper Sørensen, der er medinitiativtager til Words og regerende dansk mester i storyslam, Per Helge Sørensen, der har været både dansk og nordisk mester i storyslam, og sangskriveren Per Worm står for.

Showet beskrives også som en liveudgave af 'Pulp Fiction' møder 'Klovn' møder 'Blinkende lygter'. Med andre ord: Væggene i den overdådige renæssancesal kommer til at drive med testosteron søndag aften, hvor 'Mand' buldrer hen over scenen.

Mand, 19. maj kl. 19-20, Dansesalen

Gæt en løgn. Eller fire
Lørdag danner Dansesalen ramme om en ’Lystløgneraften’, hvor de fire fortællere Aske Ebbesen, Maria Junghans, Katja Lange og Steiner vil forsøge at lyve bukserne af dig.

De disker hver især op med to historier – den ene det pure opspind, den anden den skinbarlige sandhed – og det er så op til publikum at gætte, hvad der er hvad.

Samtidig med Lystløgneraften er der ’Cross Words’ i Den Lille Sal. Her mødes forskellige performere, der alle har ordet som værktøj, på scenen.

Oplev digteren Lone Hørslev, sangskriveren Mads Mouritz og standupperen Henrik Løjmand og få en hel masse bevingede, potetiske og morsomme ord serveret.

Hvis du ikke når 'Cross Words' lørdag, har du chancen igen søndag, hvor standupperen Sebastian Dorset, beatpoeten Klaus Høxbroe og sangskriveren Per Worm er på scenen.

Lystløgneraften 18. maj kl. 20-22, Dansesalen
Cross Words, 18. maj kl. 20-22, Den Lille Sal og 19. maj kl. 14-16, Ravelinen

Historier fra kælder til kvist
Kronborg emmer af gode historier fra kælder til kvist. Og de historier bliver selvfølgelig også vakt til live til Words.

Nede i slottets fugtige kasematter, hvor Holger Danske slumrer, kan du komme med på en vandretursfortælling gennem mørket og høre de fantastiske kvad om kongesønnen Holger, der ved fødslen fik skænket evigt liv.

Du må heller ikke snyde dig selv for en tur op på det støvede loft, hvor der er skudhuller efter svenske kanonkugler.

Ordgøglere dyster i poetry slam-finale

Her kan du høre grumme historier om bl.a. kokken, der blev kvalt i grød, og om budbringeren, der mistede hovedet – og som her 400 år senere spøger på slottet.

Der er plads til 40 publikummer på den lille scene på loftet, men kun 37 lukkes ind. Der skal jo også være plads til spøgelserne.

Spøgelseshistorier, 18. maj kl. 15-16, loftet
Den slumrende kæmpe, 18. maj kl. 19-20, Kasematterne

Certificeret Løvehjertefortælling
Er det ved at være længe siden, du lå på slagbænken og hostede sammen med Tvebak? Sprang ud af et brændende hus sammen med modige Jonatan og selv samme Tvebak i favnen?

Og kæmpede mod Tengil og dragen Katla sammen med brødrene Løvehjerte og modstandsbevægelsen i Rosendalen? Så bør du ikke snyde dig selv for et genhør med Astrid Lindgrens udødelige klassiker ’Brødrene Løvehjerte’.

I Dronningens Vaskerhus tager André Andersen, der er medinitiativtager til Words, dig med tilbage til »lejrbålenes, sagaernes og eventyrenes tid« i Nangijala.

Og dét gør han temmelig overbevisende, i hvert fald forlyder det, er han Nordens eneste godkendte og certificerede Brødrene Løvehjerte-fortæller. En ære, der tilfaldt ham, da han fortalte sin udgave af eventyret til Astrid Lindgrens datter.

Annonce

Brødrene Løvehjerte, 20. maj kl. 12-14, Dronningens Vaskerhus

Kong Lear på Hamlets slot

Om mandagen lægger Kronborg aka Hamlets slot scene til historien om nej, ikke Hamlet, men en anden kongelig Shakespearefigur, nemlig kong Lear.

Engelske Debs Newbold, der arbejder som storyteller på det legendariske Shakespeareteater The Globe i London, genfortæller tragedien om Lear, den aldrende konge, som uforvarende støder sin yngste datter fra sig og deler sit rige mellem sine to ældste døtre, hvorefter ulykkerne ramler ned over ham.

LÆS OGSÅ Poetry slam-poeter varmer op til 'Romeo og Julie'

Og det gør hun så godt, at hun er blevet nomineret til en British Award for sin præstation. Debs Newbold optræder i øvrigt også med en anden Shakespeareklassiker.

Pinsesøndag kan du høre den berømte tragedie om det unge elskende par Romeo og Julie. Det foregår selvfølgelig på engelsk.

King Lear, 20. maj kl. 15-16, Ravelinen

Læs mere:

IBYEN

D'Angleterre/PR

12 stærke anbefalinger:  Her er den eneste guide til gløgg, du behøver at læse i år

PR/Chris Tonnesen

På disse 10 restauranter får du Københavns bedste smørrebrød

Liliana Olivares/Unsplash

Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i november

Jacob Ehrbahn

Ibyen guider til trøstemad:  Takket være disse fem serveringer burde du kunne overleve din efterårsblues i København

Martin Lehmann

Ibyen guider:  Ny brødbar fra Hart og 11 andre spisesteder, du gerne vil kende

Martin Lehmann

10 timer i Nordvest:  Sådan skal du bruge en dag i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Vi spurgte 10 københavnere, hvor de går hen, når de savner autentisk mad fra deres hjemland

Carlo Villarica/Unsplash

Ibyen guider:  Her er 15 tips og tricks til dig, der leder efter et billigt sted at bo i København

Mads Nissen

Ibyen guider:  10 af Københavns bedste bagerier

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Martin Slottemo Lyngstad

Den store guide til vinter­badning i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Jens Dresling

Her er 8 ting, du skal spise, drikke, læse og opleve i oktober