Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MIRIAM DALSGAARD
Foto: MIRIAM DALSGAARD
Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Storby-safari i Sydhavnen

Københavns Sydhavn er under voldsom forandring. Oplev den gamle industrihavns skjulte skatte, før de forsvinder.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Undergangsvision i skrot
Med udsigt til Fisketorvet og Islands Brygges nye livsstilskareter ligger Københavns mest overvældende losseplads, hvor det industrielle affald havner sammen med skrottede biler, kraner og andre maskiner, der har gjort deres pligt som tandhjul i byens fremdrift. Nu ligger de her i bjerge af forvredet stål og fortæret jern og hober sig op som abstrakte landskabsmalerier, der først lader øjnene finde noget genkendeligt ved nærmere eftersyn.

Det er uendelig smukt i sine kaotiske kompositioner, hvor afskallet maling, strittende kabler og afskrællede metalskeletter danner en undergangsvision af bylivets bagside. Kasserede kæmpecontainerne pløjer sig gennem bunkerne og krænger faretruende ud over toppen som et stillbillede af olietankere i orkanbølger.

Det er her, Olsen-banden ville likvidere sine modstandere, hvis banden ikke var tilpasset familieunderholdningen, og det er her, København viser sig fra sin allergrimmeste side. Det er optisk kirurgi for Ikea-generationen.

Skrotbunkerne ved Uniscrap, Fiskerihavnsgade 6, Kbh. SV.

Byens bedste graffitigalleri
Den kommunale jagt på ulovlig graffiti i København har skubbet skrivernes slagmark ud i øde områder som det, man finder ved graffitimuren bag H.C. Ørstedsværket langs den gamle kulhavns kaj. Et cementeret areal på størrelse med en fodboldbane er indhegnet af en mur med indgangsportalen klippet ud i hegnet.

Pladsen minder om en fængselsgård, hvor vagterne for længst er flygtet fra den øde beliggenhed og har overladt den omgivende mur til den illegale kulturs egen dynamik. Bunker af rustne og nye spraydåser, indtørrede og våde malerruller vidner om nætternes rastløse produktivitet, der sikrer, at nye værker ser dagens lys i et tempo, hvor ingen kurator ville kunne følge med.

Både murens yderside og inderside fungerer som et galleri for farverige værker, der overlapper, kommenterer og udfordrer hinanden. Rundt om hjørnet står der et bænkebord med udsigt til havnen og det storslåede syn af graffitimuren under H.C. Ørstedværkets enorme industrielle proportioner.
Graffitimuren ved Frederiksholmsløbet, Elværksvej, Kbh. SV.


Et maritimt Christiania
»Du er vel ikke en af Ritt Bjerregaards folk«, spørger en fisker i foret fulddragt i færd med at reparere noget jern til en båd. For femten år siden var der 50 aktive bundgarnsfiskere i området, men i dag er der kun otte tilbage, og de er ikke glade for overborgmesteren, som skulle have kig på den lille frihavn til nyt boligområde.

Fiskerihavnen summer stadig som et levende frirum, afskåret fra Sydhavns nye Manhattan-kvarterer af Sjællandsbroen. Her ligger selvbyggersamfundet som et netværk af gyder og Klondyke-arkitektur med udsigt til en havnebugt fyldt af fritidsbåde og små fiskekuttere. De skæve skure er efterspurgte som fritidshuse, men kun slægtninge til afdøde fiskere kan flytte ind i det maritime Christiania, som alle til gengæld er velkomne til at besøge.

Det fortæller den pensionerede fisker Poul, da han inviterer til et kig indenfor i sit domicil, hvor kattene vogter over et afhugget torskehoved. Skulle man selv blive sulten, serverer Restaurant Blåmuslingen friskfanget fisk og skaldyr til en af byens bedste udsigter.

Fiskerihavnen, Bådehavnsgade, Kbh. SV. Restaurant Blåmuslingen Tlf.: 60 69 85 48. Åbent: Fre-lørdag 17-22, søndag 11-22.

Livet omkring sluseløbet
Et af Sydhavns mest attraktive områder er Slusehavnen, hvor Sluseholmens nye boliger maser sig ned mod den smukke havnemunding og er lige ved at skubbe en samling gamle røde træskure i vandet. De har ligget der i årtier som Bådklubben Valbys fritidshuse med tilhørende bådebroer og småskibe, og det bliver de ved med i mindst 15 år endnu ifølge en lovning fra kommunen.

På klubbens beværtning deler medlemmerne gerne den fremragende beliggenhed med besøgende, der vil nyde »høflig selvafrydning«, billigt smørrebrød, lune retter, kolde øl og en fantastisk udsigt. Kroens hyggelige træhus ligger på en flydende platform i havnebassinet, og herfra kan man se ud over det brusende sluseløb, rustne husbåde og nabobådklubbens skureby, der ser ud, som om den er groet op af vandet langs den modsatte bred.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derovre ligner det et lovløst udflyttersamfund, og det er ikke uinteressant at gå på opdagelse mellem deres containere, gamle racerbiler, oversavede fiskekuttere, træskulpturer og stenhuggerkunst.

Slusehavnen og Bådklubben Valby, Stigboderne 11, Kbh. SV. Åbent: Onsdag 16-20, fredag 14-20, lørdag 12-20, søndag 12-16 (buffet 12-15).

Klubaftener på et cargoskib
Ad en kringlet vej gennem Teglholmens nye tilflytterkolonier finder man Teglholmens Østkaj, hvor det gamle cargoskib ’M/S Halfmachine’ har kastet anker. Det var oprindeligt en entreprenørplatform under arbejdet med Storebæltsbroen, og det bærer tydeligt præg af slid og saltvand i sit rustne skrog, hvis 800 kvm. kunstnergruppen Halfmachine har kapret og ombygget til en kulturscene.

Her kan du opleve performance, dans, koncerter og klubaftener, hvor skibsvæggene sitrer af elektroniske beats. Ved siden af skibet flyder en rød ponton af uvis industriel oprindelse. Den skal fungere som Halfmachines egen udendørsscene til sommer, hvor man også vil kunne drikke øl på skibets dæk og nyde udsigten ud over Teglværksløbet.

I Sydhavnsgades nye galleri, Skulpturi.dk, er der mere kunst at komme efter. Her udstiller en ny sammenslutning af billedhuggere moderne skulpturer, der allerede har vundet anerkendelse i kunstmiljøet.

M/S Halfmachine, Teglholmens Østkaj, Kbh. SV. Se næste arrangement på www.halfmachine.dk. Skulpturi.dk, Sydhavnsgade 28, 1. tv. Åbent: Tors-lørdag 12-17.

Rekreation i Sydhavn
Hvis du trænger til naturoplevelser efter Sydhavns industrielle sansebombardement, behøver du ikke forlade området. Fra Fiskerihavnen leder Fragtvej ud til en gangsti mod højre, der fører hele vejen ud til det vildtvoksende naturområde Sydhavnstippen, der har Kalvebodernes vand til tre sider, strandkant og et rigt fugle- og planteliv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gider du ikke gå så langt, kan du fortsætte ud af Fragtvej og krydse jernbanebroen mod Karens Minde og klappe heste og kaniner eller krydse Sjællandsbroen og lede efter Sigøjnerparken ved Lossepladsvej.

Den natlige rekreation i Ørstedsparken foregår i dagtimerne i Sigøjnerparken, hvor det meterhøje græs sikrer privatlivet for de bøsser, der ikke kan vente til mørkets frembrud.

Sydhavnstippen, Kbh. SV, Karens Minde, Wagnersvej 19, Kbh. SV og Sigøjnerparken ved Lossepladsvej, Kbh. S.

Læs mere:

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Maud Lervik (arkivfoto)

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Peter Hove Olesen

13 gæster i nattelivet fortæller:  »Når folk klapper mig i røven eller hiver ned i min trøje, tænker jeg nærmest ikke over det, fordi det sker så ofte«

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt

Anmeldelser