Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

miljø. Sankt Peders Stræde ejer på en gang dansk hygge og et fransk touch af boheme. Er man lækkersulten, er der to fede bagerbutikker i gaden, bl.a. Dessertdragens Kageværksted.
Foto: Alle billeder af Finn Frandsen

miljø. Sankt Peders Stræde ejer på en gang dansk hygge og et fransk touch af boheme. Er man lækkersulten, er der to fede bagerbutikker i gaden, bl.a. Dessertdragens Kageværksted.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Sankt Peders Stræde bor sammenhold og nabokampe dør om dør

Der har altid været og er stadig godt gang i den gamle københavnske gade.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Sankt Peders Stræde stiller man gerne op til kamp, når man føler sig truet. For tiden gælder det især truslen fra de – ifølge beboerne – alt for mange barer og cafeer i området. Det kan Søren Rud, formand for Nørre Kvarters Beboerforening, tale med om.

»Jeg har boet her i 40 år, og jeg kan i den grad sige, at vi savnede cafeer og barer i de første mange år. Men nu er der næsten 60 steder i vores lille kvarter, hvor du kan købe sprut om natten. Og her bor i alt cirka 1.000 mennesker. Det hænger slet ikke sammen. Først var det i Vestergade, så i Studiestræde, og nu er vi bange for, at Teglgårdstræde, Larsbjørnsstræde og Sankt Peders Stræde bliver de næste«.

»Der var stille i beboerforeningsarbejdet i en del år«, fortæller Søren Rud videre, »fordi der ikke var nogen ydre trusler som for eksempel boligspekulanterne i 1980’erne. Rigtig mange, der nu havde en sikker lejekontrakt i skuffen, fik børn, og mens vi hyggede os i de nye store gårdanlæg, indtog vores nye fjende, drukspekulanterne, lige så stille kvarteret«.

Kampen mod bolighajerne

Sankt Peders Stræde åbenbarer sig umiddelbart med en vis kosmopolitisk attitude. På venstre side af indgangsportalen fra Vester Voldgade hænger et gult neonlys med ordet ’Hotel’ storbyjazzet svævende over den ubeskedne burgerrestaurant Cocks & Cows, der fylder hele den høje kælder.

På gadens højre side breder den stormagasinlignende ekviperingsforretning Troelstrup sig over hele fire etager. Her er der meget leben, men i øvrigt navnet Pisserenden til trods hverken råben eller skrigen. Snarere kan man bruge ordet mondænt. Voksent er her i hvert fald. Og sådan må det ifølge de lokale meget gerne blive ved med at være.

En natklub i Sankt Peders Stræde blev overtaget med henblik på at have åbent til klokken 5 om natten, men den bevilling viste sig umulig at få. Også selv om det havde været kutyme i lang tid, at den slags fik man uden problemer.

På rådhuset siges det ligefrem om Sankt Peders Stræde, at gaden er »politisk sprængfarlig«: Ønsker om bevillinger i lige præcis Nørre Kvarter skulle på grund af pres fra den altid meget aktive beboerforening blive gransket ekstra grundigt.

Et andet eksempel: Efter mange år som det sted, hvor festen fortsatte til klokken 10 om morgenen, har Cosy Bar i Studiestræde især på grund af pres fra beboerforeningen måttet vænne sig til, at den sidste gæst forlader etablissementet klokken 6.

Som sagt, man står sammen her i kvarteret, især når der er ydre trusler. Det er den ene historie om Sankt Peders Stræde.

Papirtigeren

Helt tilbage i 1985 kunne man læse følgende i Pisserendens kamporgan Papirtigeren – en slags nødavis, der i anledning af kampen mod bolighajer kom i otte eksemplarer: »Den, der vil bide skeer med os, brækker tænderne«.

Flere investorer brændte faktisk nallerne, fordi en række mennesker fra Sankt Peders Stræde, der bare gerne ville blive boende i deres lejligheder, tog kampen op mod boligspekulanterne. Rækken talte bl.a. medlemmer af bandet Sneakers, filmbladet Levende Billeder samt bladet/forlaget Politisk Revy.

Blandt dem var der mange med gode forbindelser til Ekstra Bladet, der blev en allieret i kampen mod de udefrakommende investorer i hele perioden 1984-1988. Man skulle passe på, hvad man gjorde i og ved Pisserenden.

Som Papirtigeren stolt kunne fortælle, var det lykkedes at boykotte cafeen Salonen til at erstatte Frisko Is med det mere politisk korrekte Underground Ice Cream (og dermed afvise den multinationale koncern Unilever). Indflytningen af en bar, der ville henvende sig til gardere, blev også stoppet i tide. Papirtigeren skrev: »Den slags hører hjemme i Hellerup«.

Det gode naboskab

Den anden historie om Sankt Peders Stræde er, at man passer godt på hinanden. Man låner gerne hinanden både værktøj og en hjælpende hånd. Selv de mange drukkenbolte, som fyldte noget mere i gadebilledet for 30-40 år siden, da gaden var knap så pæn, så det som en del af deres opgave at holde øje med, at der ikke blev smadret flasker eller malet med graffiti.

Selv om gaden ser lidt anderledes ud i dag, eksisterer det nære fællesskab – det gode naboskab – stadig. Et par skøre sjæle har af egen drift placeret en improviseret hvilebænk til fri afbenyttelse mellem to målerskabe og selvfølgelig malet den grøn i nuancen parkbænk. Ikke engang den er blevet udsat for hærværk.

Ordet ’landsbystemning’ nævnes flere gange af dem, der bor i gaden. Også af den altid ivrigt snakkende ’Kage-Nanna’ alias Nanna Pörtner, der er ejer af Dessertdragens Kageværksted. Et sted man kan kende på de udstillede kager i stærke farver – eventuelt tigerstribede eller gammelrosa ligesom butikken selv.

Røre i andedammen

Kundeområdet udgør cirka 70 gange 150 centimeter. Alligevel står der ofte tre kunder presset sammen i ivrig diskussion med indehaveren, hvis kinder blusser i en endnu kraftigere farve end butikkens vægge.

»Jeg var helt chokeret, da jeg flyttede ind for 9 år siden. Det var lige før, jeg tænkte: hvor er gadekæret? Jo flere venner man har i gaden, desto mere passer man jo på hinandens forretninger og opgange og hjælper hinanden med p-pladser og den slags. Jeg bliver sgu sur, hvis jeg ser nogen tisse op ad en hoveddør«, fortæller Nanna Pörtner.

Jeg var helt chokeret, da jeg flyttede ind for 9 år siden. Det var lige før jeg tænkte: Hvor er gadekæret?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Samtidig har hun dog følt, at det tætte samfund har gjort gaden svær at være ny forretningsdrivende i. Der har været enkelte beboere, der har brugt enhver lejlighed til at klage over støj fra hendes forretning. Kampen for stilhed er efter hendes mening blevet en måde, som visse kræfter i gaden har givet sig selv magt på.

»Nogle har styret gaden. De har syntes, de har gjort kvarteret en tjeneste for mange år siden og derfor følt sig berettiget til at få det, som de gerne vil have det, uden at tænke på hvad andre vil. Men det er måske lidt mærkeligt, at de ikke er interesseret i, at det går godt for mig. Hvis jeg lukker, kan jeg jo bare sælge stedet til en 24-timers kebabbar«.

Hendes nabo, restauranten Bror, drives af de to tidligere Noma-souschefer, engelske Sam Nutter og svenske Victor Vågman. De befinder sig også rigtig godt i gaden, som de kalder både »charmerende« og fyldt med »godt naboskab«. Selv om de også har oplevet naboklager.

LÆS ANMELDLESEN AF BROR

»Jeg tror, naboerne blev lidt overraskede, da vi åbnede. Før os lå en restaurant, som ikke var helt så aktiv (Chit Chat, red.), men da vi flyttede ind, begyndte der at ske en hel del mere. Det var mit indtryk, at folk helst ville have det, som det var før«, siger Victor Vågmann, og Sam Nutter supplerer: »Det var en læringsproces for os i starten, men vi har altid forsøgt at lytte til vores naboer og respektere dem. Det er deres hjem, og det er vi nødt til at huske«.

Parisisk bistrogade

Går man fra Bror tilbage mod Vester Voldgade, ligner Sankt Peders Stræde – med cafeen/spisebodegaen Din Nye Ven efterfulgt af Bar Moritz og skiltet Wine Dine Repeat, en hotellobby med cocktailbar, og endelig Cocks & Cows på hjørnet – dog mere en parisisk bistrogade end en andedam.

Hvor Hotel Fox tidligere lå, har samme ejer Broechner Hotels nu bygget det dobbelt så store SP34, der er et stilrent hotel med fire barer/spisesteder bygget ind på matriklen. Alle har de bevilling til klokken 2 om natten.

Over et år har byggeriet, der har bredt hotel med videre ud fra Jarmers Plads til et godt stykke ind i Sankt Peders Stræde, varet. Det nu færdige projekt har betydet en ny indgangsportal til den tidligere lidt gemte gade. Byggeprojektet fik dog ikke en god start.

Allerede første weekend blev der bygget på hotellet både lørdag og søndag morgen, og snart blev der holdt jævnlige møder mellem beboerforeningen og hoteldirektør Karim Nielsen, hvis såler i perioder har været lige så tyndslidte som hans tålmodighed. På det daglige interne byggemøde var der ét tilbagevendende programpunkt: beboerklager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Givet gaden et løft

Søren Rud forholder sig – efter en knap så behagelig start på projektet – positiv.

»Nu er det færdigt, og jeg synes, det har givet kvarteret og specielt den del af gaden et løft. Det er søde folk, der arbejder der, og de har vist stor interesse for at invitere naboerne indenfor. Der er da også mange, der bruger hotellet til møder, måltider eller godnatdrinks«, siger Søren Rud og tilføjer, at dialogen med hotellet fortsat er fin. »De har jo samme ønske som beboerne, nemlig at det skal være muligt at sove om natten«.

Pisserendens Papirtiger udkom for sidste gang i december 1988. På forsiden stod kun ét ord: Sejr.

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Ibyen guider:  Skal I hænge ud i solen? Her er 9 gode solskinspletter i København

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hos Istid på Nørrebro kan du få økologisk og vegansk is lavet med flydende kvælstof.

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer