Fest. Festugen er i gang, og der er masser af oplevelser på programmet. Har du aldrig besøgt AROS og Olafur Eliassons regnbue, er det selvfølgelig også en mulighed.
Foto: Claus Bonnerup (arkiv)

Fest. Festugen er i gang, og der er masser af oplevelser på programmet. Har du aldrig besøgt AROS og Olafur Eliassons regnbue, er det selvfølgelig også en mulighed.

Guider

En skøn dag i Aarhus: Godt til ganen og gratis glæder i Festugen

Hvorfor ikke tage en dagtur til Aarhus og gå på opdagelse i livets største glæder: Fest og mad.

Guider

Det bobler i Aarhus’ gader og stræder.

Den tilbagevendende begivenhed, Festugen, der i år arbejder under temaet ’Lys – mere lys’, har forvandlet byen til et mekka af kulturoplevelser. Festugen, der blev afholdt første gang i 1965, er i dag en af de største kulturfestivaler i Norden.

Men der er også optur på en anden front i den jyske hovedstad. Det syder nemlig i gryderne på byens restauranter, der for alvor har meldt sig ind i den gastronomiske kamp. Tre Michelinstjerner tilfaldt Aarhus-restauranter, da der blev uddelt hæder i februar.

Har du en tur til Aarhus i tankerne, hvorfor så ikke kombinere livets to største glæder, fest og mad, og tage af sted nu, hvor du kan slå to fluer med et smæk.

En god start på dagen

Du kan for eksempel starte dagen på kaffebaren Great Coffee, der gemmer sig i en baggård i Klostergade i udkanten af Latinerkvarteret. Her brygger Søren Stiller Markussen, en af verdens bedste baristaer, kvalitetskaffe til koffeinhungrende kunder. Filter, vakuum, espresso. Bryggemetoderne er tilpasset bønnerne, som de i øvrigt rister selv hos Great Coffee, der holder til i en gammel chokoladefabrik.

Efter kaffen kan du gå en tur gennem Midtbyen, hvor du dog må berede dig paa at støde på en knap så rar virkelighed, nemlig i form af Christian Lollikes mindesmærke ’We are not real’. Værket består af dukker i 1:1-størrelse, som forestiller ligene af bådflygtninge, der er skyllet i land.

Og ved siden af dem, i båden de forsøgte at krydse Middelhavet i, ligger lykkekager med udsagn fra nogle af de mennesker, der tog chancen på havet. Christian Lollike er kunstnerisk leder på teater Sort/Hvid i København, og han har skabt konceptet sammen med festugedirektør Jens Folmer Jepsen.

LÆS MERE

Måske er det ikke sulten, der nager efter sådan et møde. Men skulle du alligevel have mod på en bid, kan du bevæge dig mod hjørnet af Grønnegade og Åboulevarden, hvor frokostrestauranten F-Høj, en lillebror til Wassim Hallals Michelinhædrede Restaurant Frederikshøj, ligger. Spis for eksempel smørrebrød med torsk, jordskok og estragon eller spring på en kage, hvis det er den slags frokost, du hungrer efter. Det er også muligt at tage madderne med dig, hvis du foretrækker frokost i det fri.

Så til søs

Efter frokosten kan du se byen, ikke fra tårnets top, men fra bølgen blå. For under hele Festugen kan du komme på havnerundfart, se havnens nye arkitektur fra søsiden, blandt andet det nye hovedbibliotek og borgerservice, kulturhuset Dokk1, og høre om havnens fortid og nutid.

Du kan også lade hele din Aarhus-affære stå i madens tegn og tage af sted i weekenden, hvor årets madfestival løber af stablen. Udover besøg af blandt andre Timm Vladimir, Adam og James Price samt kokkene kendt fra madprogrammet River Cottage, kan du blandt andet lære at sylte, være med til at finde den spiselige strandnatur eller blive klogere på madspild.

Fik du ikke tilfredsstillet snacksulten på Tangkrogen, hvor Food Festival 2015 holder til, kan du i Jægergårdsgade besøge Deli’en, der blandt andet serverer sandwich, oste, pølser og andre franske lækkerier.

De indkøbte godter kan du passende tager med dig i Byparken, en rask slentretur fra Jægergårdsgade. Her kan du slå dig ned i græsset, og nyde synet af den uforudsigelige vandvulkan, blive overrasket af de australske Snuff Puppets, kæmpestore måger, der er ude efter din madpakke, eller hygge dig med de syv meter høje kæmpekaniner, der også holder til i parken.

Cocktails og koncerter

Aftensmaden finder du tæt på.

Restaurant Hærværk på Frederiks Allé, en restaurant i bistrokategorien, der blev hædret med en Bib Gourmand i sidste udgave af Michelinguiden, serverer 5-retters menuer baseret på årstidsbaserede og lokale råvarer samt naturvin. Alt sammen i afslappede omgivelser.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fire hjerter gav Politikens madanmelder Sandra Brovall, da hun i sidste uge anmeldte Hærværk.

LÆS ANMELDELSE

Din aften i Smilets By kan du afslutte med cocktails på St. Pauls Apothek i Jægergårdsgade efterfulgt af en koncert på Amfiscenen ved Musikhuset, hvor der resten af ugen er gratis musik med blandt andre lovende danske navne som punkduoen The Entrepreneurs og pop-, electronica- og folktrioen Kentaur, rapperen Pede B og DJ Noize samt technoeksperimentalister som Lee Gamble og Container.

Alternativt kan du ovenpå al den mad, du har konsumeret i dagens løb, vandre rundt i byen, der er rigt udsmykket med lysinstallationer i anledning af Festugen lysende tema.

Og så er det vist også på tide at sige godnat til Aarhus.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce