Oliver fra Solrød fisker i søerne i København, hvilket er ulovligt. Men der er faktisk en del steder i hovedstaden, hvor man kan fange sin egen aftensmad med krog og line.
Foto: Lasse Kofod (arkiv)

Oliver fra Solrød fisker i søerne i København, hvilket er ulovligt. Men der er faktisk en del steder i hovedstaden, hvor man kan fange sin egen aftensmad med krog og line.

Guider

Guide: Københavns Havn vrimler med gode spisefisk - sådan får du dem på krogen

Lystfiskeri i København bliver mere og mere populært. Vi har snakket med fiskeekspert Gordon P. Henriksen om, hvordan man får fisk på krogen i byen.

Guider

Glinsende havørreder, store torsk og saftige makreller.

Fremragende spisefisk, som du måske mest af alt forbinder med det store bølgende hav uden land i sigte – hvis du da ikke bare tænker på frysedisken nede i supermarkedet.

Men faktisk er det fisk, som alle svømmer rundt i Københavns Havn og omkringliggende vande. Og som du kan og må fange og tage hjem til spisebordet, hvis du ellers har en fiskestang, et fisketegn og står på et af de tilladte områder.

Lystfiskeri i byen bliver nogle gange kaldt streetfishing, og faktisk er det et fænomen, der bliver stadig mere populært. Københavns Kommune har da også i både 2015 og 2016 udvidet områderne i byen, hvor man må fiske.

Klik på kortet herunder for at se alle de tilladte steder.

Klik på kortet for at se alle steder, hvor det er lovligt at fiske i København.
Foto: By & Havn

Klik på kortet for at se alle steder, hvor det er lovligt at fiske i København.

Ud over de centrale dele af havnen og Søerne, som er ulovlige at fiske i, er der også enkelte fiskearter, man skal holde sig fra. Skrubbe, ål, sild og aborre kan nemlig indeholde for mangetungmetaller og skal derfor sættes ud igen.

Siden midten af 1990’erne har man imidlertid arbejdet på at rense vandet i Københavns Havn, og i dag er det næsten lige så rent som Øresund. Det betyder, at alle de øvrige fiskearter, som ofte kun findes i havnen i kortere perioder, inden de svømmer videre, er helt rene og ufarlige at spise.

Fisk efter makrel om sommeren

Men hvordan fanger man dem så, fiskene?

Først og fremmest er det selvfølgelig bare med at få snøren ud og prøve sig frem.

Gordon P. Henriksen, der er professionel lystfisker, radiovært på Radio24syv og kendt fra tv-programmer som 'Nak & æd', 'Storrygeren' og 'Fiskemissionen', har dog også et helt generelt tip:

»Det er altid en god idé at tage ud med en, som har forstand på det. Find en onkel, en kammerat, meld dig ind i en lystfiskerklub, eller tag ud på en arrangeret tur. Der findes også facebookgrupper, hvor folk er meget hjælpsomme«.

Vil man have mere konkrete råd til endegrej og teknik i forhold til de forskellige fiskearter, foreslår han, at man kigger på fiskeguiden.info, hvor han har lavet videoer med specifikke guider til de fleste fisk, der er værd at få på krogen.

I Københavns Havn er der en enorm artsrigdom, fortæller Gordon P. Henriksen. I 2009 lavede man en stor undersøgelse, hvor man fangede ikke færre end 33 forskellige arter. Det er dog ikke dem alle, der er lige gode at spise, så det er især havørred, torsk, multe, makrel og hornfisk, man fisker efter.

»Nogle af dem er der i sæsoner. For eksempel kommer der makrel og multe om sommeren, mens hornfiskene primært er der i foråret. Torsk og havørred kan man fange hele året«, siger han.

Hvornår på dagen man fisker, spiller naturligvis også ind.

»Hornfisk kan godt lide godt med solskin midt på dagen. Torsk er bedst at fiske efter enten tidlig morgen eller om aftenen – man kan faktisk også fange dem natten igennem, hvis man vil det. Man kan fange havørred hele dagen igennem, når det er koldt, men her om sommeren er det bedst tidligt om morgenen, eller når solen er på vej ned«.

Hvor i havnen er det bedst at fiske?

»Over det hele faktisk. Der er selvfølgelig forskellige hotspots, men de ændrer sig lidt efter årstiden«.

Hvor kan du så bedst lide selv at stå?

»Ja ... Nogle af de steder, hvor man ikke må, desværre«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Gordon P. Henriksen mener, at det er det glimrende, at man fra politisk hold har fokus på lystfiskeri i hovedstaden og har udvidet de tidligere meget begrænsede lovlige fiskepladser. Men det er ikke nok.

»Jeg mener, at hele havnen burde være fri til at fiske i. Man snakker så meget om, at byens borgere skal ud i naturen og ud i byrummet, og man har en helt verden under vandet, som er lige til at gå til. Det er fint, det man har gjort indtil videre, men det ville være logisk at åbne resten op også«, siger han.

»Det giver en helt særlig stemning at stå i byen og fiske. Når der har været arrangementer, og vi har fået lov til at fiske eksempelvis ud for Skuespilshuset, har der altid været både turister og borgere, som har været meget nysgerrige, når man hev en torsk op. De anede ikke, at der var perfekte spisefisk midt i byen. Det skaber en god stemning og atmosfære«.

Ingen risiko for overfiskning

Men hvis man åbnede op og mange flere begyndte at fiske, ville der så ikke være en risiko for overfiskning?

»Nej, for det er et åbent system. Mange af de fisk, man fanger, svømmer igennem og er en del af store bestande, der migrerer med sæsonerne. Det ville være noget helt andet, hvis det var et lukket system som en sø for eksempel. Så det skal man ikke bekymre sig om«.

Er der noget, man skal være særligt opmærksom på, når man fisker i København?

»Man skal som altid tage sig af sine omgivelser. Man skal passe på de andre, der også bruger havnen, så man ikke lige fanger en jogger eller en kinesisk turist i sit bagkast. Men hvis man bare er fornuftig, er der rigeligt med plads«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce