I mange år var softice ensbetydende med smagsløse fabriksprodukter, men nu lader den til at være på vej tilbage. For eksempel hos Something Frozen, der laver deres softice selv af friske råvarer og økologisk mælk.
Foto: PR/Something Frozen

I mange år var softice ensbetydende med smagsløse fabriksprodukter, men nu lader den til at være på vej tilbage. For eksempel hos Something Frozen, der laver deres softice selv af friske råvarer og økologisk mælk.

Guider

Guide: Her får du hjemmelavet softice med friske bær og rødbede

Softicen er tilbage. Og du kan godt glemme alt om tutti-frutti-krymmel og kedelige fabriksprodukter. Vi guider til steder i København, der serverer seriøs kvalitetssoftice.

Guider

Sommer og softice hører sammen. Sådan er det bare.

Softicen er en amerikansk opfindelse, der kom til Danmark en gang i 1960'erne. Den cremebløde konsistens opnås ved kun at fryse isen ned til -4 grader, i stedet for omkring -15 grader, og ved derefter fylde den med luft, hvorfor den typisk også er noget mere fedtfattig end almindelig is.

I mange år har softicen imidlertid ikke været meget værd. For det meste fik man bare et kedeligt, syntetisk fabriksprodukt, der vist nok skulle smage af jordbær eller vanilje, vendt i kvalmende sødt tutti-frutti-krymmel.

Men nu er det, som om den er på vej tilbage, softicen. I en ny og langt mere kvalitetsbevidst version.

Flere og flere steder i København er i hvert fald begyndt at trække i håndtaget og lade en frisk softice flyde ud i vaflen eller bægeret, ofte hjemmelavet på en økologisk mælk eller fløde, uden syntetiske aromaer og med nye, anderledes smage. Vi har samlet et udvalg af dem her.

Rødbedeis og softice til morgenmad

I Ravnsborg Tværgade, tæt på Dronning Louises Bro, er der netop åbnet et nyt sted, som specialiserer sig i det, de selv kalder for »gourmet-softice«. Something Frozen, hedder det.

Her laver de laver frisk og hjemmelavet softice ud fra en base af økologisk mælk, fløde og rørsukker.

Menuen består altid af to smage, som skifter et par gange om ugen. Man kan eksempelvis få en solbær-rødbede, en rabarber-kokos eller en softice med en mørk og karamelliseret smag fra øl.

Alle softice koster 35 kroner og bliver serveret med toppings. For eksempel kommer der hakkede ristede mandler oven på citronisen og salt-karamel-popcorn og chokolade oven på lakridsisen.

Derudover kan man få hjemmelavet slushice, islagkage og iskaffe. Lørdag og søndag serverer de også en morgenmads-softice, der er lavet på skyr, kærnemælk og fløde og toppet med müsli og bær.

Something Frozen. Ravnsborg Tværgade 7, København N.

Øl, barmad ... og softice

Brus er en ølbar på Nørrebro, og hvad i alverden har det med softice at gøre, spørger du måske.

Foto: PR/Brus

Kun det, at de på et tidspunkt valgte at købe et stort monstrum af en softicemaskine – du ved, bare fordi – og nu ikke kun langer læskende øl og barmad, men også cremede is, over disken.

Og hurra for det.

Softicen koster 30 kroner, og lige nu kan man få den med passionsfrugt, men rygtet siger, at de er i fuld gang med at teste andre smagsvarianter.

Brus. Guldbergsgade 29F, København N.

Kold koffein

Vi har skrevet om den før, og det er der også god grund til. The Coffee Collectives softice med espresso-smag blev introduceret sidste år og har siden da været et hit, ikke mindst på Instagram.

Man kan få den både i Torvehallerne og på kaffekædens nye sted i Jægersborggade. Softicen skulle efter sigende have nogenlunde samme styrke som en cappuccino, så den er især god, hvis man sidder og bliver lidt døsig i solen.

Espressoen er selvfølgelig fra The Coffee Collective selv, mens isblandingen kommer fra en belgisk producent. Den koster 25 kroner.

The Coffee Collective. Jægersborggade 57, København N., og Torvehallerne, København K.

Softice på amagerkansk

Før i tiden måtte man ud på lidt af en cykeltur, hvis man ville nyde den populære gelato-inspirerede is fra Ismageriet, der lå temmelig langt ude på Amager.

Foto: PR/Ismageriet

Cykelturen var der da også mange, som tog, men det må alligevel være kommet som en glædelig nyhed for mange københavnere, da Ismageriet tidligere i år flyttede ind lidt tættere på byen. Nu ligger den amagerkanske ispusher lige ved DR-byen.

En anden glædelig nyhed er, at de også serverer softice.

Den lavet af økologisk mælk og med en vegetabilsk stabilisator udvundet af tang. Softicen fås i to smagsvarianter: en med den friske smag af mælk og en med mørk chokolade. Og ja, de kan godt blandes.

En lille koster 20 kroner, en mellem 25 og en stor 30. Man kan også vælge at få softicen som topping på sine almindelige iskugler, og det koster 9 kroner.

Ismageriet. Mikado House, Rued Langgaards Vej 6E, København S.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Iscreme?

Hos Hansen Is kalder de deres softice for iscreme. Den er lavet af frisk mælk på mejeriet i Jægerspris, hvorefter den laves til en isblanding, der hældes på dunke og køres ud til de mange Hansen Is-busser.

Man kan få softicen, eller iscremen, i både bæger og vaffel og med forskelligt drys. Der er to smage, vanilje og chokolade, men kan man ikke vælge, er der også her mulighed for at blande dem.

Hansens Is. Islands Brygge 18, København S., og Store Kongensgade 93, København K.

Betal per gram

Man behøver ikke længere betale entré til Zoologisk Have for at smage softicen fra Isfryd. De har nemlig åbnet en bod på Ofelia Plads ved Skuespilhuset.

Foto: PR/Isfryd

Hos Isfryd tanker man selv sin is fra maskiner, ligesom vi kender det fra frozen yoghurt. Der er i alt otte smagsvarianter, fire mælkebaserede og fire sorbeter: kaffe, vanilje, lakrids, chokolade, jordbær, hindbær, rabarber og solbær. Man kan blande smagene, som man vil, og derefter vælge toppings som for eksempel nødder, chokolade og marmelade.

Til sidst går man op til kassen, hvor isen bliver vejet, og man betaler 25 kroner per 100 gram.

Det hele er økologisk, og opskrifterne er udviklet af den aarhusianske Michelinkok Wassim Hallal.

Isfryd. Ofelia Plads, København K., og Zoologisk Have, Frederiksberg.

Is og arkitektur

Arne Jacobsens smukt udformede tankstation på Kystvejen er et besøg værd i sig selv.

Men en anden grund til at lægge vejen forbi Uno-X i Skovshoved er, at den ligger lige ved siden af Olivers Garage, hvor man foruden mad, kaffe og gammeldags vaffelis med guf og hele molevitten også kan få sig en softice.

Isen er udviklet i samarbejde med Vebbestrup Flødeis i Hobro. Den er lavet af fløde og uden syntetiske smagsgivere og koster fra 25 til 42 kroner alt efter størrelse.

Olivers Garage. Kystvejen 24, Charlottenlund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lidt lakrids

Foto: PR/Johan Bülow

I foråret annoncerede lakridsimperiet Lakrids by Johan Bülow, at også de har gang i softicemaskinerne.

Isen bliver lavet med økologisk lakridssirup og er efter sigende både let og intens i smagen og med noter af vanilje og karamel. Den koster 30 kroner og serveres i bæger.

Lakridssofticen blev først introduceret i Bülow-butikken i Tivoli, men henover sommeren vil den også komme i andre butikker.

Larids by Johan Bülow. Tivoli, København V.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce