0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Et land i flammer: Har du mistet overblikket over kaosset i Syrien? Ny festival vil gøre dig klogere

Syrian Doc Days sætter fokus på Syrien med film, debatter, koncerter og digtoplæsninger.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jan Grarup
Foto: Jan Grarup

I landsbyen Geri Peri i det nordlige Syrien har markbrande hærget sommeren over. Terrororganisationen ISIS har taget ansvar for brændene og meldt ud, at deres folk skal antænde alle marker for at sulte den lokale befolkning. Denne uge kan du blive klogere på Syriens tilstand under festivalen Syrian Doc Days.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er stadig krig i Syrien.

Tyrkiet hjælper oprørerne med blandt andet militante køretøjer til at angribe regeringsstyrkerne, som har Rusland i ryggen. Midt i det hele er der en masse civile i klemme. De har i årevis flygtet, blandt andet nordpå, og det har resulteret i massive politiske kampe om grænsekontrol og kvoteflygtninge herhjemme.

Men det er langt fra hele historien om Syrienog syrerne.

I et forsøg på at fortælle om situationen i Syrien fra andre vinkler end gennem nyhedsartikler, fakta og tal, sætter non-profit-organisationen Finjan i samarbejde med Cinemateket og med støtte fra Nordisk Kulturfond og Det Danske Filminstitut dokumentarfilmfestivalen Syrian Doc Days op i blandt andet Cinemateket i København. Festivalen, der afvikles for anden gang, vil i år desuden finde sted i Aarhus, Odense, Oslo, Stockholm og Malmø.

I København begynder det onsdag 4. september med gratis syriske specialiteter og snacks ved en stående buffet i Asta Bar. Her kan du bare møde op – der er ingen billetter eller pladsreservationer. Herefter er der koncerter, talks og film til og med lørdag7. september.

Her er 3 bud på, hvad du kan opleve:

1 Onsdag kan du se ’Under the Wire’, en filmatisering af bogen med samme navn, skrevet af Paul Conroy. Den handler om den amerikanske krigskorrespondent Marie Colvin og den britiske fotograf Paul Conroy, som i 2012 sneg sig ind i det krigshærgede Syrien gennem en stormflodskanal.

De ville vise den humanitære katastrofe, som krigen havde gjort den belejrede by Homs til. Kun en af de to vendte tilbage. Foruden filmvisning er der Q&A med forfatteren og instruktøren. Køb billetter her.

2Torsdag kan du høre musikerne Ibrahim Muslimani, Rihab Azar og Bakri Hemmami spille traditionel syrisk musik. Koncerten er arrangeret med netop disse tre, da de er hovedpersonerne i filmen ’Wajd: Songs of Separation’, som også bliver vist på Syrian Doc Days.

Filmen omhandler de tre mænds vej fra syrisk musiker til flygtning, om deres optagelser af et førkrigs-Syrien, som ikke længere findes, og deres håndtering af en traumatisk fortid fuld af ødelæggelse og grusomheder.Køb billetter her.

3 Fredag står på foredrag hos Dansk Institut for Internationale Studier. Hvordan forholder vi os til syrerne i Danmark? Og hvordan er de holdninger blevet skabt?

Det er nogle af de spørgsmål, der vil blive debatteret, når DIIS inviterer til debat med Jan Pêt Khorto, Samara Sallam, Khaled Ksibe og Helle Malmvig. Journalisten Tobias Havmand moderer. Gratis entré, og eventet startet klokken 14.30.

Læs mere om festivalen og se hele programmet på syriandocdays.dk