Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Marcus Ricketts
Foto: Marcus Ricketts

Stilhed. Turisterne er taget hjem, og stamkunderne kan igen nyde deres alkoholiker-brunch i fred og ro.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Daniel Cross: Turisterne er taget hjem, så nu kan vi generobre byen

Vinteren sætter først ind, når Hviids Vinstue gør klar til at brygge glögg igen.

Klummer
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nu falmer skoven, solen og mest af alt humøret i København. Alle udendørsscenerne er pakket ned, bådene sejler ikke længere af lyst, og alle jernmænd er taget hjem til deres familier igen.

På gader og stræder er den, for nylig, højlydte glæde ved sensommeren drastisk blevet udskiftet med voldelige gestikulationer fra under cykelhjelmene, og dramatiske horn med tilhørende mellemfingre fra bag de duggede bilruder i morgentrafikken.

Men ser man bort fra de ulvetime-ramte børn, deres forældres opgivende blikke og den generelle stemning af animositet, så er vi atter alene med vores storby – og er der noget, vi unge storsnudede københavnere værdsætter, så er det, når alle ’de andre’ endelig tager hjem.

Særlig er sæsonen

Først og fremmest vender store dele af trafiksikkerheden tilbage. Den så sig førhen underlagt usikre turister på udlånscykler og provinslignende familiebiler, der kørte i cirkler rundt om Højbro Plads med en klar forhåbning om at finde heldagsparkering.

Dernæst er både turistfartbusserne og selv segway-turene blevet bragt ned på et niveau, hvor man godt tør trodse deres kongelige kortege med sin cykel uden at skulle frygte for sit liv.

Selv Strøget får delvis sin charme tilbage for en stund, til trods for den lurende trængsel og alarm, der venter forude i december. Generelt kan det siges, at der endnu en gang er hyggeligt, og til at være, i København K.

For særlig er sæsonen, hvor Hviids Vinstue gør klar til at brygge gløgg igen; hvor Palæ Bars kulturjournalister vender tilbage på ny; og Byens Kro nænsomt genoptager varetagelsen af ølinteressen for Børsens noget tørstige medarbejderstab. Rundt om hjørnet fra Nikolaj Kirke viser Cafe Nick endda også tegn på liv, til trods for deres sparsommelige åbningstider, og Bo-Bi Bar serverer deres famøse alkoholiker-brunch (hårdkogt æg og en Bloody Mary) til helt hen på eftermiddagen. Lokallivet sprudler igen i velkendte lokaler. Men de har hele året været her – vi har bare været andetsteds.

Lokal hos de lokale

Som det måske er de fleste bekendt, har udviklingen i København vist, at størstedelen af os foretrækker steder som Cava Bar ved Torvehallerne og Fiskebaren i Kødbyen frem for de røgfyldte lokaler, fordi man hverken kan få crémant, cocktails eller charcuteri – eller mest af alt blive set. Men når sommerens lune ikke længere lokker, og elitefestivalerne i det nordsjællandske endelig er hørt op, så valfarter vi tilbage for at være lokale hos de lokale. Som horder af turister, der tager på charterrejse til en storby – uden respekt for den gængse kultur.

Den klassiske værtshuskarikatur, som vi mindes fra ’Huset på Christianshavn’, hvor alle tropper op i deres arbejdstøj for at få en enkelt eller tre med sidevogn, inden man vælter hjem, er en smal sæson og nærmest ikke længere gældende for københavnere i K. Det, der før lå til grund for bodegabesøget, har rask ændret sig fra tradition og behov til oplevelsesøkonomi, hvor det er cool at drikke Hof, spille terninger og falde lidt af stolen i arbejderfolkets lokaler.

Det er i virkeligheden lidt komisk, at de lokale beværtningers faste gæster glæder sig over freden, de får, når vi andre ligger halvfordrukne i naturvin under højsæsonen i Tisvilde – nøjagtigt ligesom vi fejrer tilbageerobringen af storbyen og den fred, vi tror, vi har enevældigt krav på.

Endnu en gang må jeg bukke mig i sandet for mit eget hykleri – for det var faktisk nogle andres lokale beværtning, før det blev min.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Ibyen, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Spis! Drik! Se!  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Maud Lervik

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt