Özlem Saglanmak kan godt lide den lidt brune, mærkelige og småuhyggelige stemning med de udstoppede dyr på sin stamcafé, Bankeråt, i Nansensgade.
Foto: Jacob Ehrbahn

Özlem Saglanmak kan godt lide den lidt brune, mærkelige og småuhyggelige stemning med de udstoppede dyr på sin stamcafé, Bankeråt, i Nansensgade.

Klummer

Skuespiller Özlem Saglanmak: I Nansensgade er der landsbystemning, selv om man er inde midt i København

Skuespiller Özlem Saglanmak kan godt lide, når der er plads mellem tingene, og derfor er hun netop så vild med Berlin Bar på Gammel Kongevej. Her fortæller hun om det bedste - og det værste - ved København.

Klummer

Hvor bor du?

»Jeg bor i Nansensgade«.

Hvad kendetegner dit kvarter?

»Gaden er et lille kvarter i sig selv, en lille landsby, hvor jeg hilser på pizzeria-gutterne og på dem, der arbejder på Bankeråt, når jeg kommer derind om morgenen. Der er en landsbystemning, selv om man er inde midt i København.

Og så elsker jeg alle de små nichebutikker, der er på gaden. For eksempel er der en lille butik, der sælger pedaler til guitarer, og som har specialiseret sig i det. Det føles som et lille hyggeligt smørhul midt i alt det andet – og hvor der ikke er langt til Nørrebro, Østerbro og Vesterbro«.

Nordvest. Det er, som om vejret altid er gråt derude

Hvor går du ud og spiser?

»Jeg kan vildt godt lide Höst, Les Trois Cochons og Llama, Cofocos restauranter. Tjenerne går op i at være tjenere og ved, hvad de snakker om. Jeg føler mig tryg – og så er maden vildt lækker. Lækre råvarer, lækkert anrettet og til en pris, der er overkommelig.

Det er en kulinarisk oplevelse hver gang. Og så er jeg blevet ret glad for cafeen The Jock, der ligger i et crossfit-center lige ved siden af Teater Sort/Hvid i den smukke del af Kødbyen, hvor jeg lige nu er med i en forestilling. De har lækre sandwiches«.

Hvor går du i byen?

»For nylig har jeg opdaget Berlin Bar, som ligger på Gammel Kongevej. Jeg spillede med i en forestilling på Edison på et tidspunkt, og lige rundt om hjørnet lå den her vildt hyggelige bar, som har en milliard slags øl. Og så er der god stemning både på hverdage og i weekender.

Den ligger sådan et sted, hvor der ikke rigtig er noget andet. Det bliver jeg så glad af. Hurra! For det hele må ikke samle sig ét sted«.

Har du et stamsted?

»Ja, det er Bankeråt. Jeg kan godt lide den her lidt brune, mærkelige, lidt uhyggelige stemning med de udstoppede dyr. Det er sådan lidt gotisk og kunstnerisk på én gang. Der er supergod stemning. Den har været her i mange år, og der har siddet mange mennesker på de her bænke. Der er ikke helt vildt moderniseret, den er bare, hvad den er, og holder fast i det. Og den er virkelig noget specielt. Og så arbejder der nogle søde mennesker, og de har en god brunch«.

Hvad er det værste sted i København?

»Der er mange af de nye ting, der bliver bygget, som er grimme. For eksempel Islands Brygge, hvor de har bygget de her store lækre bygninger, men hvor der bare ikke er noget liv overhovedet. Det er bare dødt, lidt som en spøgelsesby, sterilt og koldt.

Så de værste steder er der, hvor der har været moderne byplanlægning, og hvor man bare har klasket et helt kvarter sammen på én gang«.

Hvis du fik en stor pose penge, hvad ville du så forandre i byen?

»Så ville jeg rive Fisketorvet ned og alle de bygninger, der ligger deromkring. Og så ville jeg lave en lækker promenade og åbne små butikker: en indisk købmand, en italiensk købmand og en thaikøbmand.

Der skulle være streetfood og billige boliger til både studerende, børnefamilier og pensionister. Der ville nok ikke kunne bo så mange, for jeg ville ikke bygge så højt, men der ville være helt vildt hyggeligt«.

Hvornår kan du blive allermest irriteret på København?

»Når folk vrisser ad hinanden på cykelstierne og smider små sure bemærkninger efter hinanden og så forsvinder. Det er bare negativ energi, der bliver sparket videre«.

Hvad mangler København?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi mangler træer og grønt. For eksempel har kommunen lige fældet to træer her, hvor jeg bor, fordi de skulle bygge et eller andet. Udearealerne skal være mere opholdsegnede, og der skal være flere grønne områder og flere træer på gaderne«.

Hvad har København for meget af?

»Biler. I stedet skal der være et bedre transportsystem, så man kan komme bedre rundt med offentlig transport«.

Hvornår lugter byen værst?

»Dagen efter Distortion. Det er skønt med gadefester, men det bliver sørgeligt, når det går op i druk og hærværk og pis. Det ville være dejligt, hvis vi her i Norden turde danse og snakke og feste med fremmede mennesker uden at behøve at drikke os helt ned«.

Hvor er byen grimmest?

»I Nordvest. Det er, som om vejret altid er gråt derude. Og så er der også de mange grå bygninger«.

Özlem Saglanmak er snart aktuel i forestillingen 'Roma', der har premiere på Teater Sort/Hvid 28. marts.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

IBYEN