Flyttedag. Selv om Københavns Museum snart lukker, vil der stadig være lidt liv bag ruderne på Vesterbrogade 59. Indtil museet rykker ind i de nye lokaler i Stormgade i 2017, vil personalet nemlig bruge det gamle rigmandspalæ til kontor og opbevaring. Det er endnu ikke besluttet, hvad palæet skal bruges til, når Københavns Museum flytter ud.
Foto: Thomas Borberg

Flyttedag. Selv om Københavns Museum snart lukker, vil der stadig være lidt liv bag ruderne på Vesterbrogade 59. Indtil museet rykker ind i de nye lokaler i Stormgade i 2017, vil personalet nemlig bruge det gamle rigmandspalæ til kontor og opbevaring. Det er endnu ikke besluttet, hvad palæet skal bruges til, når Københavns Museum flytter ud.

Københavneriet

Københavns Museum siger farvel til Vesterbro i aften

Museet flytter fra det gamle palæ på Vesterbro til nyrenoverede lokaler i Stormgade.

Københavneriet

I aften, på Kulturnatten, er det sidste gang, publikum får adgang til byens eget museum, Københavns Museum, i det store, flotte palæ på Vesterbrogade.

Næste gang Københavns Museum byder indenfor, bliver det inde i byen, i nyindrettede lokaler i Stormgade, hvor museet vil etablere sig sammen med en række andre kommunale kunst- og museums-institutioner. Om laaang tid: i slutningen af 2017, højst sandsynligt i begyndelsen af 2018.

Indtil da må København klare sig uden sit eget museum. Det kan godt gå hen og blive en hård overgang, for selv om bymuseet har skiftet lokalitet, formål og henvendelsesform mange gange, har København nu engang haft sit museum om byens historie siden 1901, dengang det nuværende rådhus åbnede.

»Det var rådhusforvalteren, der dengang stod for samlingen. Oppe på rådhusets loft havde han en stor mængde genstande, der illustrerede udviklingen i Københavns byrum: udhængsskilte, værktøj og andet gadeinventar som gadelygter, bænke, vandposter, kiosker, brandhaner og tegninger og modeller af nye bygninger«, fortæller museumsinspektør Jacob Ingemann Parby.

Personalet på Københavns Museum flytter snart fra administrationsbygningerne i Absalonsgade til palæet på Vesterbrogade. Her vil de arbejde videre et års tid, indtil den egentlige flytning begynder. I 2018 vil bygningerne Stormgade 18 og 20, ud over Københavns Museum rumme Københavns Stadsarkiv og administrationen for Thorvaldsens Museum og Nikolaj Kunsthal. I nærheden vil man have andre kulturinstitutioner som Dansk Arkitektur Center, Diamanten og Nationalmuseet.

På rådhuset taler man om, at man i det område er i gang med at etablere, hvad der fremover vil blive kaldt Københavns Kulturkvarter.

»Vi har været glade for at være på Vesterbro og for selve bygningen og dens historiske forbindelse til Skydeselskabet«, siger Jacob Ingemann Parby, der har beskæftiget sig med Københavns historie på fuld tid, siden han i 1999 begyndte som studentermedhjælper på det daværende Københavns Bymuseum.

»Men lokalerne er simpelthen ikke velegnede til den måde, vi arbejder med udstillinger på i dag. I de senere år er vi begyndt at lave udstillinger, der er mere publikumsinddragende, og vi arbejder i temaer på tværs af perioder og fag i stedet for at fortælle kronologisk gennem en masse udstillingsgenstande, som vi gjorde i gamle dage«.

Vesterbrogade tur/retur

I det seneste år er Københavns Museum begyndt at arbejde mere opsøgende. Det figurerer mere i medierne og har haft store opsøgende projekter som Væggen, den interaktive historievæg, der blev stillet op rundt om i byen. Alligevel er museet aldrig nået op over 60.000 besøgende årlig.

»I Stormgade vil vi få bedre faciliteter og plads. Og beliggenheden vil være langt bedre i forhold til turister. Det er ikke, fordi Københavns Museum vil være meget anderledes om to år. Men vi vil få mulighed for at komme i kontakt med flere mennesker«.

Som sagt er det ikke første gang, museet flytter. Tilbage i 1901 vedtog Borgerrepræsentationen at etablere et rådhusmuseum, som blandt andet skulle dække »Kjøbenhavns Historie, herunder ogsaa Billeder af eller Minder om Begivenheder af historisk Betydning«.

ONANI OG TRYLLESKOLE:

Da museet blev oprettet, ansatte kommunen en fuldmægtig fra kommunen som leder. Han fik en årlig sum, som han hovedsagelig købte topografiske københavnermalerier og tegninger for. I 1910 bestod denne samling af 418 malerier og tegninger.

»Da Det Kongelige Kjøbenhavnske Skydeselskab i 1956 flyttede uden for byen til Sølyst i Klampenborg, overdrog rigmandsklubben palæet her på Vesterbrogade til kommunen«, fortæller Jacob Ingemann Parby.

»Det skulle efter sigende have været et festligt syn, da rådhusbetjentene i et historisk optog transporterede samlingerne i hestevogne ud ad Vesterbrogade til det nye bymuseum«.

Nu går turen snart den anden vej.

Keep Copenhagen Weird

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce