Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 Ivan Riordan Boll
Foto: Ivan Riordan Boll

Komik. Jeg vil ikke være en Dirch Passer-kopi, siger Andreas Bo, der lægger vægt på at give publikum sin fortolkning af Dirch. På scenen ses også sangerinden Sys Bjerre, der får sin debut på de skrå teaterbrædder i 'Dirch'.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Andreas 'Dirch' Bo: Jeg var sygemeldt i tre måneder med sceneskræk

Nerver, sceneskræk og druk. Andreas Bo kan opleves som Dirch Passer i Tivolis nye forestilling. De to har mere til fælles end det komiske talent og de lange ben.

Københavneriet
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Altså, jeg skal jo ikke være Dirch Passer, vel? Publikum skal ikke sidde og tænke på, om jeg nu også ligner eller taler ligesom ham. Det går jo ikke. Jeg kan simpelthen ikke være Dirch Passer i forholdet 1:1. Vi forsøger i små glimt at citere fra hans mest kendte numre som ’To mænd på en tømmerflåde’. Men det er så det. Derudover fortæller vi historien om Dirch Passer«.

Vi sidder over et par kopper kaffe i et morgensøvnigt Tivoli, et stenkast fra Glassalen, hvor den store komiker for snart 36 år siden faldt død om på vej ind på scenen i Tivoli Revyen.

Samme sted står Andreas Bo i spidsen for musicalen ’Dirch’, der er bygget over manuskriptet til filmen af samme navn, der fyldte biograferne for nogle år siden. Det samme ser ud til at ske med Glassalen og de teatre i provinsen, hvor den stort anlagte musikforestilling skal spille det næste halve års tid.

Et unikt komisk talent

Det er mere end almindeligt magtpåliggende for Andreas Bo at understrege, at selv om mange kender ham som parodist og standup-komiker, så er det først og fremmest skuespilleren Andreas Bo, der står på scenen som ’Dirch’.

»Vi er jo ikke i gang med sådan en teaterkoncert-Dirch-Passer-ækvivalent til Kim Larsen Jam eller Peter og De Andre Kopier, og hvad de ellers hedder, de der bands, der spiller Kim Larsen-numre, ligesom Kim Larsen selv gør. Hvorfor skulle man dog lave Dirch Passer-kopier? Hvorfor? Det ville jeg da aldrig være med til«, siger han.

»Vi har at gøre med en mand, der havde et helt unikt komisk talent. Mit talent er jo et helt andet end hans. Allerede efter fem minutter skal publikum være tunet ind på hvordan jeg, Andreas Bo, i 2016 fortolker 1950’ernes Dirch Passer. Jeg vil bruge mine erfaringer til at fremstille Dirch. Sådan gør en skuespiller jo. Men det er ikke min historie, der skal fortælles. Det er Dirchs«.

Efter den svada skal vi nok vare os for direkte at sammenligne 49-årige Andreas Bo med legenden, der i år ville være blevet 90 .

Skægt i selskabet

Meeeeen bortset fra at Andreas Bos stemmeføring er noget mere lavmælt, så er han, ligesom Dirch var, ganske godt skåret for tungebåndet.

Finurlige sætningskonstruktioner og spøjse indfald flyver hen over bordet, så kaffekopperne danser. Man har det faktisk lige så skægt i hans selskab, som man kunne forestille sig at have det sammen med Dirch Passer – sådan nooogenlunde .

I modsætning til den store mand har Andreas Bo aldrig forsøgt at lægge skjul på sine egne mindre morsomme sider. At han har haft perioder, hvor kærestesorg, depression, præstationsangst og alkoholmisbrug har haft overtaget i hans liv, er kendt for enhver, der har læst et ugeblad eller to de seneste 15 år.

Kendskabet til de mørke sider, der plagede Dirch Passer alt for meget, er netop noget, Andreas Bo betragter som en styrke i sin fortolkning af det følelsesmæssigt komplicerede geni. Men at han selv rent terapeutisk er nået længere, end det nogensinde lykkedes for Dirch, er måske endnu vigtigere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Drak en stribe bajere

»Nervøsitet og sceneskræk er jo udtryk for selvoptagethed. Jeg har også været der, hvor Dirch Passer alt for tit var. Jeg har været sygemeldt i tre måneder, mand, fordi jeg ikke turde gå på scenen. Jeg har haft perioder, hvor man ikke kunne lade være med at drikke en stribe bajere efter forestillingen for lige at klare presset«.

Et af de vigtigste råd i forhold til at behandle sceneskræk fik Andreas Bo af revyveteranen Lisbet Dahl, som han har arbejdet sammen med i Cirkusrevyen flere gange.

»Lisbet har lært mig gå et skridt tilbage og sige til mig selv, at så vigtig og så interessant er jeg altså heller ikke. Og det er jo sandt! Der er ingen, der tvinger mig til at gå ind på den scene. Det er mit eget valg. På samme måde har jeg det i forhold til anmeldere og publikums reaktion. Jeg har personligt sluttet fred med denne forestilling. Jeg er ikke bange for deres forventninger eller dom. Den her forestilling er god, Peter Langdal siger, den er god, og jeg har det fedt. Hvis publikum kan lide det, er det helt fedt. Men det er ikke det afgørende«.

Keep Copenhagen weird

Dirch. Spiller frem til 18. september i Glassalen, Tivoli, København V.

Læs mere:

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Nyheder