Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Flavien Prioreau
Foto: Flavien Prioreau

DJ. Jamie xx gæster Vega i København søndag aften.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Generte Jamie xx: Underligt at bruge sin weekend inde i et mørkt rum

Som dj, remixer og producer været Jamie xx været den tavse vært til utallige fester overalt på kloden de seneste ti år. På søndag byder han københavnerne op til dans.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han står lettere duknakket bag dj-pulten med et sæt hørebøffer hængende om halsen typisk iført en sort T-shirt eller en hvid skjorte. Ud af hans ærmer stikker to ranglede arme, som skruer løs på mixeren foran ham. Hvis de da ikke scratcher eller roder efter plader. Kroppen laver små hurtige ryk frem og tilbage i takt med de soulede, housede og elektroniske rytmer, som han oftest byder op til dans med. Ansigtet er dækket af mørke skygger. I farvede lysglimt er det næsten teenager-ungt at se på og stivnet i en død og koncentreret grimasse.

Det er her på klubben blandt svedende, stive, skæve og scorehungrende mennesker, at den 27-årige englænder Jamie Smith har haft kontor de sidste 9-10 år. Det er her i timerne, hvor nat bliver til dag, at han har opbygget sin karriere som anerkendt dj, remixer og producer under kunstnernavnet Jamie xx. På én gang festens tilskuer og midtpunkt med musikken som allervigtigste fokus.

»Jeg har altid elsket klubkulturen og at gå ud, men det hele handler om musikken. Musik har altid haft den samme betydning for mig. Den får én til at føle sig glad, og ja, alt muligt«, forklarer han, da jeg fanger ham til en snak over telefonen.

Han snøvler i røret og leverer dovne svar, som han ikke så gerne uddyber. Ikke fordi han er krukket, men Jamie Smith er klicheen på den tavse dj, der gemmer sig bag festen og bruger musikken som talerør. Beskrivelser som ’introvert’ og ’genert’ løber som en rød tråd gennem samtlige de medier, der har haft lejlighed til at møde ham.

. Ud over at være en tredjedel af indiepopbandet The xx har han som remixer og producer arbejdet sammen med navne som Drake, Adele og Alicia Keys, og som dj har han ene motor holdt alverdens kæmpefester og koncerter kørende til den lyse morgen. På søndag er det københavnernes tur til at give den gas, når han gæster Store Vega med solodebuten fra i år, den særdeles anmelderroste ’In Color’.

Ingen opskrift

Men selv om festen for længst er blevet hans levebrød, synes Jamie Smith egentlig, at det er ret underligt, det der med at feste.

Set udefra er det jo underligt at bruge hele sin weekend inde i et mørkt rum.

»Der er mange steder i Europa, hvor man går ud hele weekenden, og hvor man spiller i otte timer ad gangen. Det er meget intenst og mærkeligt og også ret sjovt samtidig«, siger han.

»Men set udefra er det jo underligt at bruge hele sin weekend inde i et mørkt rum«.

Ikke desto mindre er lige præcis Jamie Smith en af dem, som allerede har brugt en stor luns af sit liv i klubbernes mørke, siden han som 16-årig begyndte at gå i byen selv. Men faktisk startede hans interesse for musik længe før det, da han i en alder af bare 10 år fik sine allerførste turntables af sin onkel, som også er dj.

»Dengang handlede det ikke om at mixe og sådan noget. Det handlede bare om at spille de plader, jeg elskede, og så byggede jeg min samling op derfra«, husker Jamie Smith tilbage på sin barndom i Wandsworth i Sydlondon, hvor tiden ud over musik primært blev brugt på at skate, mens skolen pænt måtte vente.

En gang imellem dukkede han dog op, og det var heldigt, for det var netop i skolen, at han mødte sine to bedste venner Romy Madley Croft og Oliver Sim. De to dannede i 2005 ’The xx’, og året efter blev Jamie Smith en del af bandet, som indtil 2009 også inkluderede guitaristen Baria Qureshi (forlod bandet i 2009, red.).

På omtrent samme tidspunkt begyndte de tre og »en masse skatervenner« at gå i byen sammen. Klubberne i Brixton blev hurtigt en fast del af ruten, og især et sted, som hed Mass, var et hit, husker Jamie Smith.

»Det var bare der, alle kom, fordi man kunne komme ind som mindreårig«.

Også homoklubberne i Londons Soho-kvarter fik ofte besøg af holdet fra Wandsworth. Nok mest opmuntret af Oliver Sim og Romy Madley Croft, som på det tidspunkt »var i gang med at udforske sig selv«.

Dengang tog Jamie Smith kun i byen for at lytte til musik. Det gør han sådan set stadig, men nu går han også ud for at arbejde og for at socialisere og feste, og når det sker, er det vigtigste for den kræsne kender at finde et sted, hvor musikken er god nok, til at han kan danse hele natten. Det skal gerne være noget eklektisk, for det er hans egen yndlingsstil, når det kommer til dj’s, fortæller han. Yndlingssange har han til gengæld ingen af, men han kan godt lide international soul og disko og »den slags«.

I dag er det Jamie Smith, der leverer soundtracket til festen. Og når han gør det, følger han aldrig nogen opskrift. Selv følger han aldrig rigtig nogen opskrift, når han er på job som dj, for Jo mindre forberedt han er, jo sjovere har han det som regel.

Dermed ikke sagt, at Jamie Smith er typen, der bare ligger og marinerer i den fri bar, inden han kaster sit dj-korpus bag pulten og fisker nogle tilfældige plader frem fra skuffen. Han lytter konstant til ny musik, og med årene har dj’en også fået samlet en god håndfuld tricks sammen i form af både grooves og plader, som altid virker. Præcis hvilke vil han ikke afsløre, men stilmæssigt kan det være alt inden for typisk disko, techno, house og jazz.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Har du noget hiphop?

Jamie Smiths rekord lyder p.t. på otte stive timer bag dj-pulten. Når han arbejder i længere tid end fire timer, handler det ikke så meget om at spille et specifikt sæt, men mere om at skabe en stemning for hele natten og vælge sine øjeblikke, forklarer han.

Rollen som festens motor og derved også festens naturlige midtpunkt er underlig, synes Jamie Smith. Men for det meste er han mere fokuseret på sit arbejde end på det festende folk omkring sig, og generelt er han glad for den respons, han får.

Generelt er han glad for den respons, han får fra publikum. En af de klassiske arbejdsbetingelser for en dj er dog, at der på et eller andet tidspunkt er en glad tosse, der i sin brandert overbeviser sig selv om, at lige præcis hans eller hendes musiksmag vil give festen det allersidste skub, og det er en af de ting, som Jamie Smith er knap så vild med, når han arbejder.

»Jeg bliver ofte spurgt, om jeg kan spille noget hiphop, og jeg kan godt lide hiphop, men jeg vil kun spille det, hvis jeg selv vil, og det virker for resten af publikum. Det er irriterende, hvis folk vil have mig til at ændre musikken kun for deres skyld«.

Et klassisk privilegium for i hvert fald mandlige dj’s er til gengæld, at det er noget lettere at få sig et skrald, når den sidste plade er vendt, end det er for mange af de tilbageværende festgæster, hvis promille kun har held med at nedlægge scoreevne og potens.

Hvad man så skal gøre for rent faktisk at score sådan en ombejlet fætter, aner Jamie Smith nu ikke, men han kommer alligevel med et lille gæt.

»Man skal måske bare være meget uinteresseret. Det er nok det bedste«, griner han genert.

Når den sidste plade er drejet færdig, er Jamie Smith ofte lidt forvirret, fortæller han. Så skal han lige have et øjeblik for sig selv. Bagefter har han det sjovt, og somme tider deltager han også i løjerne. For selv om festen kører på tiende år, og selv om voksenlivet efterhånden puster ham tungt i nakken, er Jamie Smith ikke blevet træt af hverken festen eller jobbet som dj.

Men han har en klar idé om, hvornår man skal bede om sit overtøj i garderoben.

»Man skal tage hjem, når man begynder at blive døv«, falder svaret prompte, inden han uddyber mere seriøst.

»Man skal tage hjem, når det begynder at have indflydelse på ens normale liv. Det har allerede haft indflydelse på mit, og Jeg har fundet ud af, at jeg må have en balance mellem det og et almindeligt liv, hvor jeg kan være kreativ. Jeg kan ikke begge ting på samme tid. Når jeg har spillet på en klub, er jeg ikke rigtig mig selv ugen efter«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som dj vil han gerne være en del af stemningen, samtidig med at han arbejder, og det kan godt være udmattende i længden. Jamie Smith gør nemlig alt fuldt ud, men det er kun fordi, hans job er det bedste i hele verden.

»Jeg får lov til at spille musik, som jeg elsker, og se andre mennesker have det fedt med det«, uddyber han i den anden ende af røret.

»Det er ret simpelt«.

Læs mere:

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Nyheder