Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Inspiration. Darkness Falls er ofte inspireret af film, der har en eller anden mystik over sig. Derfor er de tit draget af film af David Lynch

Inspiration. Darkness Falls er ofte inspireret af film, der har en eller anden mystik over sig. Derfor er de tit draget af film af David Lynch

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Darkness Falls vender altid tilbage til Edgar Allan Poe

I morgen spiller duoen numrene fra deres seneste album, 'Dance and Cry', i Aarhus. Ibyen bad duoen pege på fem kunstnere, der inspirerede dem, da pladen blev til.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

William Eggleston

Ina Lindgren (IL): »Da vi lavede vores seneste album, ’Dance And Cry’, i vores gamle studie på Frederiksberg, havde vi et moodboard hængende. Det havde vi stor gavn af mandag morgen klokken 9, når vi tænkte på husleje, skat og andre ikke så kreative ting. Så sad vi med en kop kaffe og kiggede på nogle af vores yndlingsting.

Et af billederne var et fotografi af en gyde i blå farver taget af den amerikanske fotograf William Eggleston. Han var en af de første, der tog farvebilleder, og hans billeder er meget stemningsfulde. På overfladen dokumenterer de det almindelige liv i forstæderne til byer som Memphis og Mississippi, men under overfladen er der en følelse af fare og mystik«.

Edgar Allan Poe

IL: »Vi vender altid tilbage til Edgar Allan Poe. Han er om nogen mørk, og han er altid med, når vi skriver tekster. Jeg tror desværre, han var et ret ulykkeligt menneske. Han er næsten destruktiv, men han har bare nogle vendinger og poetiske formuleringer, som er sindssygt smukke, og som skaber billeder.

Det er lidt sjovt, at to kvinder, der lever et helt andet liv, kan finde en samhørighed med en mand, der levede i 1800-tallet, men han rammer noget i os«.

Josephine Philip (JP): »Faktisk har vi brugt nogle tekstbidder fra hans digte og noveller på både den første og den seneste plade. For eksempel er sangen ’Golden Bells’ fra ’Dance And Cry’ inspireret af hans digt ’The Bells’«.

Nick Cave

JP: »Ret tidligt i arbejdet med pladen tog vi i sommerhus for at skrive, og der blev blandt andet vores seneste single ’Night Games’ til. Den havde en meget lang proces, men vi havde det hele tiden sådan, at den sang kunne noget særligt. Det er en hyldest til natten og alt, hvad den rummer.

Hele albummet handler om livets dualiteter, og vi har beskæftiget os med alle livets facetter og de kontraster, som livet også rummer – at man både danser og græder«.

IL: »Nick Cave har, ligesom ’Night Games’, noget rowdiness over sig. Selv om han er kommet langt kommercielt, er han bare totalt sin egen, og han har om nogen – med alle stofferne – været derude, hvor fristelserne styrede. Han er en dark rider, og det er den samme energi med indre dæmoner, der er på for eksempel ’Night Games’«.

JP: »Han har virkelig en kompromisløshed, som jeg synes er dragende. Dokumentaren om ham, ’20.000 Days on Earth’, synes jeg også var vildt inspirerende. Jeg tror ikke, man kan blive meget mere cool, end han er. Vi lyttede meget til hans album ’Push the Sky Away’ (fra 2013, red.), mens vi arbejdede på ’Dance And Cry’.

Efter det album fik jeg et ret specielt forhold til ham. Det rørte mig virkelig. Vi har det nok begge to sådan med inspirationskilder, at man skal blive rørt af det, de skaber. Og når vi selv skriver en sang, skal vi også kunne mærke det. Det skal ikke bare være: Nå ja, men den har da et meget fedt omkvæd. Hvis man ikke kan mærke det, kan det være lige meget«.

David Lynch

JP: »Vi er ofte inspireret af film, der har noget visuelt og en historie, vi godt kan lide, og som har en eller anden mystik over sig. Det er også derfor, vi tit er draget af film af David Lynch«.

IL: »Der ligger altid noget under hans film. Der er altid noget, der ikke er, som det ser ud til«.

JP: »Der er jo ikke noget federe end den der følelse af at være blevet blæst omkuld efter at have hørt eller set noget – og sådan har jeg det altid med Lynch«.

Peter Funch

JP: »Vi kiggede på den danske fotograf Peter Funchs billeder, mens vi arbejdede på albummet. De rummer en særlig stemning, og det var også ham, der skød billederne til vores covers«.

IL: »I en af hans fotoserier findes der et billede, som vi endte med at bruge på coveret til vores single ’The Answer’, hvor to piger og en mand er fotograferet bagfra. Manden holder et glas rødvin i hånden, og de kigger ud ad et vindue. Man bliver vildt nysgerrig på, hvilken historie der ligger bag, og hvem personerne er. Den stemning, billedet udtrykker, er ret inspirerende, og det giver lyst til at skabe noget«.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips