Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

av-av-av. (Fra venstre) August Fenger, Martin Skovbjerg, og Anders Dixen.
Foto: Finn Frandsen

av-av-av. (Fra venstre) August Fenger, Martin Skovbjerg, og Anders Dixen.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Av Av Av: Da en sommerhustur blev til en musikalsk åbenbaring

Hvordan danner man en elektronisk supertrio? Man starter med et sommerhus ...

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I aften spiller trioen Av Av Av i DR Koncerthuset i forbindelse med den elektroniske festival ElectriCity. Gruppen, som består af de tre dj’s og producere Martin Skovbjerg, August Fenger og Anders Dixen, blev til på en sommerhustur i efteråret 2013. Ibyen bad dem om hver især at gengive undfangelsen.

»Efter de uger var jeg et helt andet menneske«

Martin Skovbjerg aka Dj Er Du Dum Eller Hvad, 35 år

»Det var i september for 2½ år siden. Jeg havde haft et sindssygt år med arbejde og var stresset helt i knæ, så jeg skulle bare væk fra alt og have noget frihed. Vorupør ved Klitmøller er et helle, hvor jeg er kommet rigtig mange år med mine venner. Naturen er så sindssygt smukt deroppe. Det er et af de få steder, hvor kvæget spiser lyng, hvilket gør, at kødet bliver meget bedre, og fiskene derfra bliver fløjet rundt til alle verdens bedste restauranter. Man føler lidt, at de mennesker, som bor der, har fattet det hele.

Jeg fløj derop og var der alene i 2 uger, før de andre kom. Jeg gik bare i klitterne og hørte musik, og for hver dag kom jeg mere og mere ned i gear og blev mig selv igen. Jeg havde lyst til at lave noget sammen med August, så jeg spurgte, om han ikke ville kigge op forbi den sidste uge. Han var frisk og sagde, at Dix også var klar på at tage med. Det var jo bare dobbelt så fedt og så godt set af August, for jeg tror ikke, det havde været det samme, hvis vi kun havde været to.

Da August og Dix kom ved 15-16-tiden, tog vi ned til Vesterhavet og spiste fiskehandlerens legendariske fiskefrikadeller, mens vi kiggede ud over vandet. Vi snakkede vist om havets kræfter, for det blæste rigtig meget den dag, og der var dønninger 1 kilometer ud. Vi var der bare, og det var på det rigtige tidspunkt på det rigtige sted, for jeg tror, vi alle var klar på noget nyt, men uden at vide, at det var det, der skulle ske.

Jeg mener, vi var der i 6-7 dage. Sommerhuset var bare et helt plain sommerhus, ligesom det skal være, men det geniale var, at der var åbent køkken, så vi var hele tiden i samme rum. Thomas, som har en surferbutik deroppe, havde sat et anlæg op for os, så vi kunne mixe og producere. Der var en glasrude lige oven over anlægget, og om natten var det sindssygt smukt at kigge direkte op i stjernehimlen.

Den første aften lavede Agge (August Fenger, red.) en fiskegryde med torsk, som smagte vanvittig godt, og så tror jeg bare, musikken skete af sig selv. Der blev sat en lyd i gang, og ud fra den lavede vi fem skitser i løbet af den uge, som ikke blev diskuteret på nogen måde. Der var heller ingen snak om, at der skulle laves en plade, og det var sindssygt fedt, for så skabte vi lyd uden overhovedet at ville det.

’All Good’, som jo er vores hit nu, var den tredje sang, som blev lavet anden dag deroppe klokken 3 om natten, og det skete bare, fordi August sagde, at han aldrig havde lavet et nummer med 100 beats per minut. Jeg mener også, at det var, efter at vi havde lavet det nummer, at en af os sagde: »Vi er vel egentlig et band nu, ikke?«.

Efter de uger var jeg et helt andet menneske. Før det havde jeg haft mange tanker om, hvad jeg skulle her i livet, men der blev jeg enig med mig selv om, at det bare måtte være her og nu. Vi tre fandt også ud af, hvor gode venner vi egentlig er. Når man mødes i byen, spiller man og drikker, og så sidder man lidt efter et gig, men man dyrker ikke hinanden som venner på den måde. Det er jo noget helt andet pludselig at gå en tur sammen. Da jeg forlod Vorupør, havde jeg helt syg optur. Men det var først senere, det gik op for mig, hvor vigtig den tur var«.

»Vi samplede også lyden af bacon, der bliver stegt«

August Fenger aka Eloq, 25 år

»Jeg kan ikke huske, præcis hvornår vi var deroppe, men det var ikke bidende koldt, så det må have været enten forår eller efterår. Jeg tror, det var i 2013, og jeg havde gang i en masse projekter, som egentlig ikke betød så meget for mig. Jeg er bare dårlig til at sige nej. Martin har altid været vildt god til at minde om, hvor vigtigt det er lige at træde et skridt tilbage og se ud over vandet nogle gange, så vi tænkte bare, at vi skulle tage noget musikudstyr med op i et sommerhus og hygge og slappe lidt af.

Det kan godt være, det også var ham, der kom på, at Dix skulle med, og det, syntes jeg, var en vildt god idé, for vi hang jo alle sammen ud, og vi havde også allerede lavet musik sammen før på kryds og tværs.

Vi var af sted i 5 dage, tror jeg. Vi kørte alle tre derop sammen og boede i et lillebitte sommerhus ikke særlig langt fra vandet. Anders og jeg elsker at lave mad, og vi bruger gerne 3-4 timer i køkkenet, når nu tiden er til det, så jeg tror måske, jeg lavede en stormgryde den første aften.

Det er en gammel sømandsret, hvor man lægger smør, tomat- og løgskiver og torsk i lag i en gryde, og så hælder man hvidvin og lidt fløde i og lader det simre i vildt lang tid. Vi blev også helt klart fulde, for det kommer der åbenbart noget fantastisk musik ud af. Vi hyggede bare og drak rigtig meget Baileys til kaffen, White Russians, Bloody Marys og ellers bare en masse bajere, god vin, vodka og gin.

Nu har vi så mange trommemaskiner og synths, så i dag sætter vi os næsten som et band og jammer, når vi skal lave musik. Men på den tur havde vi kun et Midi keyboard og nogle percussions og tamburiner og så selvfølgelig mikrofonen. Den er blevet en meget vigtig del af vores musik, fordi vi allerede på den tur begyndte at indspille reallyd, hvor vi rodede i skuffer eller optog Martin, som nøs eller var fuld og sagde noget sjovt, som vi så flettede ind i sangene.

Der er et nummer, som ikke er ude, men som er helt fantastisk, hvor Martin står vildt fuld i en døråbning og forklarer, at han skal til at sige noget. På et tidspunkt siger han: »Hvad tror du selv, kaptajn?«, og det brugte vi blandt andet. Han kan også få et meget specielt astmagrin, som vi har brugt i nogle samples.

Vi samplede også lyden af bacon, der bliver stegt og lagde det på ’All Good’. Jeg tror, det var Dix, som mente, at den sydende lyd kunne fungere godt. Og så brugte vi det der ’Pling!’ fra mikrobølgeovnen til allersidst i nummeret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der gik en 2-3 dage, før vi fandt ud af, hvad vi havde gang i, for pludselig havde vi lavet noget helt specielt musik sammen, som var en blanding af alle vores tre stilarter. På et eller andet tidspunkt var der en, der sagde: Okay, så laver vi en ep, så vi blev jo nødt til at finde på et navn, og der var nogle rigtig dårlige bud oppe at vende.

Blandt andet overvejede vi Skodhockey, Party Party Party? og Lad mig nu bare hedde Bailey. Vi har altid sagt av av av, når noget er rigtig fedt, så det sagde vi også hele tiden, og jo fuldere vi blev, jo mere sagde vi det, og vi kom frem til, at det jo simpelt hen bare var det, vi skulle hedde.

Jeg havde det fedt, da jeg kom hjem, for når man meget ofte sidder alene med sin egen musik, kan man godt komme til at træde lidt vande. Men det var 5 dage, hvor jeg hyggede mig helt vildt, og hvor jeg pludselig havde lavet så mange fede sange sammen med mennesker, jeg godt kan lide. Musik skal ligesom bare komme, og den tur var ren og skær skabelse uden nogen form for mål«.

»Vi kunne gøre hvad som helst«

Anders Dixen aka Unkwon, 35 år

»Martin holdt ferie i Vorupør ved Klitmøller, så han inviterede August og mig op for at slå hjernen fra og bare chille. Vi dj’ede alle tre utrolig meget på det tidspunkt, så jeg tror bare, vi havde brug for at slukke for internettet og bylivet. Martin snakker altid om at komme ned i gear, og han var så meget nede i gear, at han nærmest gik baglæns, da August og jeg kom derop. Vi tog af sted med fly, det var vist en søndag, og vi skulle være der i 3-4 dage.

Vejret var ikke vildt godt. Der var nogle af de første efterårsstorme, men det var fedt at være ved Vesterhavet, for der er en masse surfere, så vi kunne tage ned på stranden og spise fiskefrikadeller og sidde og kigge på surf. Det gjorde vi en del. Jeg er vokset op på Falster, så jeg har altid været meget ved havet, og jeg elsker at se på bølger og er meget fascineret af den energi, der er i havet. Man får bare en ro, når man bruger en halv time på at kigge ud over noget vand.

Huset var småt og et meget typisk 80'er-byggeri, som kun er hyggeligt, fordi det er et sommerhus. Der var ovenlysvinduer, så det var nærmest en udestue, og så var der bare nogle grimme Ikea-sofaer og malerier på væggene. Jeg kan ikke huske, hvad vi fik at spise første aften, men jeg laver altid and, og generelt ting, der tager lang tid i ovnen.

Agge laver tit pastaretter, og Martin laver bare drinks. Der blev startet en masse idiotiske traditioner på den tur. Siden dengang har vi for eksempel altid drukket chilishots, som vi selv laver ud af noget rigtig stærk chili og vodka, og så er det blevet utrolig vigtigt, at vi finder nogle pil selv-rejer, så vi kan få rejemadder til natmad.

Musikken opstod bare stille og roligt. Jeg tror, vi havde sat Agges computer til, og han sad med nogle akkorder, da jeg også satte min computer til og begyndte at arbejde med nogle samples. Pludselig havde vi et loop med samples fra min computer og musik fra hans, og vi tænkte: Det lyder da meget sjovt. 5 timer senere arbejdede vi på tre forskellige numre, og efter 2 dage havde vi faktisk en ep, som ikke lød som nogen af os.

For mig var det meget dejligt at træde ud af min sædvanlige verden som Unkwon og ind i et nyt univers, hvor vi kunne gøre hvad som helst. Jeg har før arbejdet meget med reallyd, og det var fedt at få de to andre med på den og optage bacon og gafler, og hvad man nu kan finde i et køkken, og smide det ind over musikken for at gøre den mere beskidt. August havde aldrig leget med det før, så det var ret sjovt at se, hvordan en ny verden åbnede sig for ham.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det plejer at gå rimelig stærkt, fra vi ankommer til et sted, til vi har indtaget de første mange glas vin eller drinks, så vi var sikkert rimelig godt berusede. Det er oftest Martin, som bliver fuld først, og man ved, at man har fat i noget, når han pludselig står og danser og flipper helt ud. Så kigger jeg og August på hinanden og nikker: Nu er den ved at være der.

Vores lyd har ændret sig siden hen, men på den første tur følte vi allerede, at vi havde fat i noget, som var vores lyd. Det var virkelig en rar fornemmelse, at jeg måske skulle i gang med at lave mere musik sammen med de her to drenge, som jeg holder meget af. Jeg var spændt på, hvad det kunne føre til. Det var et sindssygt heldigt sammentræf, at vi lige fandt hinanden der, og meget underligt, at det hele bare kørte«.

Av Av Av. 19. feb. ElectriCity, Koncerthuset, Kbh. S.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips