Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kadeau har to placeringer på årets White Guide Nordic 2016-liste.
Foto: Lasse Kofod (arkiv)

Kadeau har to placeringer på årets White Guide Nordic 2016-liste.

nyheder_wide
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Se Danmarks 14 White Guide Nordic 2016-restauranter

Den danske muld lægger hus til intet mindre end 14 af Nordens 30 bedste restauranter.

nyheder_wide
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den årlige kåring af Nordens bedste restauranter har netop fundet sted med spiseguiden White Guide Nordic 2016. I den er Danmark flot repræsenteret med 85 restauranter i den samlede guide, og intet mindre end 14 danske restauranter er blandt de 30 bedste.

LÆS OGSÅ Danmark slår Sverige - på restaurantscenen

Dommerne i spiseguiden giver hver restaurant op til 100 point - max 40 point for maden, og kort sagt er White Guide Nordic 2016 en liste over de bedste fine dining-oplevelser i Norden.

Politikens anmeldere har faktisk været på alle restauranterne, og du, kære Ibyenlæser, kan her se, hvad de i sin tid har skrevet om de forskellige steder.

Restauranterne står i numerisk rækkefølge med deres madpoint angivet, dog er deres deres svenske, norske og finske kollegaer udeladt.

1. noma 39/97

Noma er ganske vist på vej til at lukke, men det betyder ikke, at man ikke stadig kan være nummer et.

Det har været et godt år for Rene Redzepi. Den australske noma-afstikker blev udsolgt på fire minutter og tjente 13 millioner kroner. Alt imens holder kokkeverdenen vejret, mens de venter på, hvad den nye noma byder på.

Politiken har anmeldt noma flere gange, og fra første anmeldelse i 2004 lyder det: »Lige bag dette er endnu et akvarium, dog større, hvor glasfacaden afskærmer ud til køkkenet. Her kan man hele aftenen følge med i, hvad der sker. Restauranten er røgfri. Har man behov for at ryge, er der en bar i rummet ved siden af, hvilket er et nyt og prisværdigt initiativ til at yde maden dens ypperste præsentation«.

3. Geranium 39/93

Geranium blev efter en konkurs tidligere på året reddet af Saxo Banks direktør Lars Seier. Det sikrede, at Rasmus Kofoed og Søren Ledet fortsat kunne lede Danmarks næstmest kendte fine-dining restaurant.

Geranium har to Michelin-stjerner, og ligger på nummer tre i Norden over de bedste spiseoplevelser.

Politiken skrev i 2010: »Her er alt fra fedme, sprødhed, syre, bitterhed til adstringens (snerpethed), og selv om min forforståelse havde rynket på næsen ad vinen, der var en mousserende vin på birkesaft fra Sverige, så lykkedes det den overbevisende tjener fra samme land med et malerisk sprog at åbne for min modtagelighed, og jeg må give ham, at denne champagnemetode-fremstillede vin faktisk fungerede rigtig fint til selleriens lette bitterhed«.

Læs hele anmeldelsenMesterkok præsenterer velsmag i verdensklasse

9. Kadeau 38/92

Kadeau har været en af Bornholms mest eftertragtede eksportvarer de senere år. Kadeau fik deres første michelinstjerne for tre år siden, og i år fik de Ibyen-prisen for bedste spisested.

De er selvfølgelig gladest for Ibyen-prisen... håber vi.

Da Politiken var forbi Københavner-Kadeau i 2013 skrev vi » Danmarks nye michelinstjerne serverer retter, man husker hele livet«!

12. Søllerød Kro, 37/91

På nogle af restauranterne er der gået flere år, siden vi sidst har lavet en anmeldelse, men Søllerød kro høstede faktisk seks hjerter, da vores madkritiker Joakim Grundahl var forbi i 2015.

Her skrev han blandt andet om retten på billedet »En oksetatar af papirtynde kødblade lå som carpaccio under et lag stenbiderrogn. Den var dækket af et grønt låg af karseis, som var drysset med frisk karse. Som greenen på en golfbane. Det smagte helt enkelt sublimt.

Frisk, let sødlig kødsmag i forening med kølig sødme fra isen, som foldede sin urtesmag ud i fuld karse fra de friske stilke, inden rognens havsalt skabte struktur i letheden og blev forstærket af knasende salt fra små røgede chips af aspargeskartofler.

Let knas, poppende rogn, bid i kødet og cremet fyld fra isen. Den tyske Riesling Trocken fra Wittmann i Rheinhessen mødte karsen og kødet perfekt med frugtig friskhed«.

Læs anmeldelsen

14. Mielcke & Hurtigkarl 37/90

Mielcke & Hurtigkarl er endnu en restaurant på listen, der har høstet seks hjerter. Helle Brønnum skrev i sin anmeldelse fra 2008 »Taskekrabbens form i næste ret var den ultimative fortolkning af crème brûlée-tanken.

Under et sprødt brøddække med flotte huller, hvorigennem grønne blade tittede op, lå en ’creme’ legeret af taskekrabbens proteinholdige æggemasse (en slags koral) med et righoldigt udvalg af små muslingetyper fra de danske have såsom knivmusling, hjertemusling og blåmusling«.

16. Restaurant AOC 37/89

Med endnu en sekshjertet nynordisk restaurant begynder der at danne sig et mønster. Nogle gange kan mad være så veludført, at den næsten får en sensuel karakter:

»den var pakket ind i nuancer af sin egen farve med små rondeller af rå ræddike, der lå som et tyndt skjold omkring det ekstremt møre kød. Et næsten erotisk spil mellem kød og tildækning. En skal, der let lod sig bryde, men tilførte knas, strejf af kølig sødme og let radisebitterhed, inden fisken trådte varmt frem. Og mens jeg nu lukker for ’Fifty Shades of Grey’, må jeg korrigere. Det blev aldrig pornografisk. Det var retten alt for subtil til«...

21. Kong Hans Kælder 36/90

Politiken anmeldte Kong Hans Kælder efter Thomas Rode blev erstattet af Mark Lundgaard. Anmeldelsen udspillede sig som en dialog mellem Sandra Brovall og Joakim Grundahl.

»[Sandra]: "Duen har en kæmpestor, blodig og lækker jernsmag. Nærmest som råvildt".

[Joakim]: "Gastriquesovsen har noget sursødt asiatisk over sig".

Sandra: "Og så er det smukt med rødbede, blårød skovsyre, blank sauce med sorte vaniljekorn og blodrødt duekød. Det er rødt i rødt i rødt".

Joakim: "Ja, det er goth. Som en Tim Burton-film med Helena Bonham Carter i mølædt balkjole i dødelandet".

Køkkenchefen kommer ind med opskriften på sin mobil for at vise, hvor mange krydderier der er på spil i saucen. Koriander, ingefær, sichuanpeber, stjerneanis, spidskommen ... mere end der kan være på skærmen af en iPhone 5«...

Læs hele dramaet her.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

22. Studio, København, Danmark 36/89

Meyer er selvfølgelig også repræsenteret på listen med restauranten Studio. Den ferme forretningsmand får også et par ord med på vejen i en anmeldelse af af de tre restauranter The Standard, Almanak og Studio:

»Det er fristende at afvise missionæren Meyer ved døren. Er det nu ham igen? Meyers Deli er blevet økofascismens svar på 7-Eleven, og med bagerier, pizzeriaer og restauranterne Radio, Noma, NAMNAM og Meyers i Lyngby begynder kulturrevolutionen at ligne en imperialistisk franchise styret af en forretningsmand i forklæde...

Men så let går det ikke. For Claus Meyer passer ikke helt ind i fjendebilledet«.

Læs anmeldelsen

23. Hotel Frederiksminde 36/87 - NY

En ny spiller på White Guide Nordic 2016-listen er Hotel Frederiksminde, der fik seks hjerter i 2011. Den hører til blandt fem af listens restauranter, som ikke ligger i København.

Helle Brønnum Carlsen skrev blandt andet: »Vi gik indenfor og fik som den sidste appetitvækker serveret en østers med eddike-tapioka kugler og forglemmigej samt den mest vidunderlige kalvetatar med små æggeblommedutter, esdragonmayo og saltet rugbrødscrunch, ramsløgkapers og skovsyre.

Hedemann er en fremragende vinmand, og han havde sørget for et præcist glas Sancere 2009, Les Amourenses fra Loire, hvis stringens klædte den gravede jomfruhummer, der dog forsvandt lidt i spændende hvidløgsaske med små agurkeskiver på en dobbelt bund af dildolieemulsion og syrnet mælk. Næste glas blev ultraklassisk«.

Læs hele anmeldelsen

24. Kadeau Bornholm 36/87

Kadeau er i medvind og har været det i et par år. De er for eksempel repræsenteret hele to gange på denne liste.

Om restaurantens vin skrev Sandra Brovall i sin anmeldelse i sommers »Allernederst forstyrrede dehydrerede, salte stykker skorzonerrødder velkomment den trygge idyl. Det samme gjorde en vanvittig god dessertvin lavet af Collectif Anonyme, et antiracistisk, feministisk fransk vinkollektiv. Yep, sådanne findes. Det lignede rød whiskey, duftede af sherry og smagte af frihed«.

25. Falsled Kro Danmark 36/86

Falsled Kro er en luksusbeværtning med et meget højt madniveau. Vi var forbi i 2010 og kvitterede med fem og et halvt hjerte.

»Næste ret – og alle retter kommer nærmest flyvende som i en drøm i lige det rette tempo – forblev i lige så klassisk form.

En forårsbebuder med rygeostecreme, små bunker af stenbiderrogn, et drys af dukkehusstørrelse porrer, der havde overvintret i kroens urtehave og små flager af maltkiks. Hertil en Grüner Veltliner, DAC Reserve, 2008, fra Weingut Walter Buchegger, hvis mineralitet gik rigtig skønt til fiskeæg og røgsmag.

Nu sparkede køkkenet en ekstra ret ind. De havde nemlig været i skoven og plukket de første ramsløg, og heraf havde de lavet en skummende suppe med råstegt jomfruhummer og friske grønne asparges.

Hvis noget skal have yummi- eller uhm-prisen, så kunne det være denne ret«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Læs anmeldelsen her

30. Ti Trin Ned 36/81 - NY

På falderebet træder en ny restaurant ind på listen. Ti Trin Ned i Fredericia vandt fire hæderspriser i Den Danske Spiseguide tidligere på efteråret.

Nu kan de altså også bryste sig af White Guide Nordic-hæderen.

Da Helle Brønnum Carlsen var forbi helt tilbage i 2007, sluttede hun af med at skrive »Vi kvitterer, trods lidt ventetid, med 5 kokkehuer, ikke mindst fordi regningen for denne helt igennem formidable og utroligt velsmagende middag holdt sig under 2.000 kroner, og fordi stemning og betjening er helhjertet til sidste skumdråbe«.

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Den store picnicguide:   Her er 9 gode solskinspletter i København – og tips til hvad du skal spise, når du sidder der

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spisesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips