Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Byliv. Istedgade anno 1971.
Foto: Jens Glargaard(arkiv)

Byliv. Istedgade anno 1971.

nyheder_wide
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Natteliv: Man spiste og snakkede altså mere i 1970'erne

I anledning af Golden Days’ 70’er-tema er Københavneriet gået på druk i 1970’erne og har fået vejledning af folk, der var gamle nok til det, dengang.

nyheder_wide
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kakadu og Maxim Bar

Colbjørnsensgade, Vesterbro

Eksklusive natklubber med piger, som de hed dengang. På Maxim var der striptease hver aften. På Kakadu handlede det mere om baren, champagnen. »Det var sådan et sted, man tog forretningsforbindelser med, når der virkelig skulle ske noget«, fortæller Peter Gerholm. I begyndelsen af 1970’erne var han tjenerelev på d’Angleterre, og han tog tit med stamgæsterne videre i byen. Det var ’pigerne’, der fik kunderne til at spendere i baren. »Hvad der så herefter skete, var der ingen, der spurgte om«, husker Peter. »Men Lis, hun blev også kaldt ’Lynet’, bag baren passede godt på kontanterne. Hun opbevarede dem i køleskabet«.

Club 10

Badstuestræde, Indre By

Ved dj-pulten huserede blandt andre racerkøreren Thorkild Thyrring. Club 10 var en nøgleklub. Det vil sige, at der kun var adgang for medlemmer og for folk, der var tilstrækkelig kendte – eller rige. Ud på natten var køkkenet stadig åbent.

»Jeg fik sådan en ekstra tjans med at lave mad dernede om natten«, fortæller Peter Gerholm. »Der var sådan et helt vildt lille køkken, hvor man lige kunne stå med et par gasblus. Vi lavede whisky-steaks eller TT-sandwich, der var tatarkød med dilddressing i et sandwichbrød. Den var opkaldt efter kineseren Tiger, der blandt andet er kendt for at have indført franske flutes i Danmark. Kendte man dj’en, bare en smule, kunne han sælge dig et overspillet kassettebånd med den nye lp med Gilbert O’Sullivan, Elton John eller Gloria Gaynor«.

Wessels Kro

Sværtegade, Indre By

»Da jeg flyttede til København i 1979, var Wessels Kro det helt rigtige sted«, siger Finn Frandsen, der kom fra Bornholm og forinden havde været værnepligtig i hovedstaden i 1977. I 1979 var han fotograf på B.T. »Der var kæmpekø for at komme ind på Wessels hver aften i weekenden. Hvis man kendte Torben, der stod i døren, hjalp han lige én med at springe køen over ved at råbe: »Hej Finn! Der er telefon til dig«. Indenfor stod folk som sild i en tønde. Man drak bare øl og Gammel Dansk. På jukeboksen spillede enten Delta Cross Bands ’Night Life’ eller noget fra Pink Floyds ’The Wall’ – hele tiden. Det var et godt scorested«.

Huset

Magstræde, Indre by

Projekt Hus åbnede efter en besættelse anført af Det Ny Samfund i 1970. Et halv år efter blev stedet lukket af myndighederne, men i 1972 genåbnede det som kommunalt drevet kulturhus. Der blev hørt musik i Vizehuset, som i 1976 skiftede navn til Musikcaféen. Spisehuset åbnede i 1973, Tatuba og Vognporten var op gennem 70’erne populære musiksteder, der trak mange af de langhårede unge til Indre By.

Laurits Betjent

Ved Stranden, Indre By

Et stort udskænkningssted i København med rødder som frokoststedet Café Royal tilbage i 1930’erne. Laurits Betjent kom det til at hedde efter en af de første ejere, gadebetjenten Laurits Larsen. »Jeg husker det især for den meget specielle udsmykning«, siger Ingrid O. Jensen, der i begyndelsen af 70’erne var enlig mor og studerede på Biblioteksskolen. I begyndelsen af årtiet boede hun i kollektivet Maos Lyst i Hellerup. Senere flyttede hun i lejlighed på Østerbro.

»Der var et stort og meget flot papirtræ, der stod og blomstrede midt i rummet. På væggene var der mange malerier og tegninger af Minefeltets lokale kunstnere. Det var et sted med en lang historie«.

Laurits Betjent havde længe åbent, så det var tit et meget blandet klientel, der mødte hinanden derinde på kryds og tværs. Det tidlige Gasolin’ synger om statuen henne på Højbro Plads: »Absalon med mågelort på hatten/ går på Laurits hele natten«.

Exalon

Strøget, Indre By

Henning Nør, tidligere politiassistent, fortæller på hjemmesiden www.cykelkurt.com: »I stort set hele 70’er-perioden var jeg en flittig gæst på Exalon, der lå i begyndelsen af Strøget. Etablissementet gik dengang under navnet Station 10 eller Den Jyske Ambassade. I København var der dengang 9 politistationer, og klientellet på Exalon var for en stor del politifolk (og gardere), der kom fra Jylland. Dørmanden Kjeld gelejdede os ind uden om den ofte massive kø udenfor. Entrébetaling var der ikke tale om. Kjeld forventede blot, at vi, hvis situationen krævede det, »gav en hånd med«. Det skete af og til, at vi måtte træde til, hvilket vi klogelig gjorde ’anonymt’. Jeg oplevede aldrig situationer, hvor det var nødvendigt at gribe tjenstligt ind. Jeg ved ikke, om musikken var traditionel dansemusik. Pigtråd var det dog heller ikke. Det var nærmest sådan en blød mellemvare som Flemming Werge & Blue Notes. Det er korrekt, at stedet blev betragtet som et scorested. Næsten uanset hvad var der sikker gevinst«.

Den Røde Pimpernel

Åboulevard, Frederiksberg

Henning Nør fortæller igen: »Musikken var trist, og jeg havde den opfattelse, at pigerne dér var ’den tænksomme type’, det vil sige pædagogstuderende og lignende, der ’følte’ og havde løsningen på verdens problemer – sådan teoretisk set, altså. Det var ikke lige min kop te, selv om de såmænd var søde og villige nok! Jeg var der kun nogle enkelte gange«.

Tordenskjold

Kongens Nytorv, Indre By

I midten af 1970’erne var det et af de mest prominente diskoteker i København, startet og drevet af den jyske entreprenør Thorkild Kristensen m.fl. De havde også Tordenskjold-diskoteker i flere provinsbyer. Lange veloursofaer, lave sofaborde og stroboskoplys, og engelske dj’s lagde stemningen.

»Der var en mere striks dresscode på Tordenskjold end de fleste andre steder dengang«, husker Peter Gerholm. »Ude på trappen stod dørmanden Lange Finn og sorterede publikum, så kun de smarteste kom indenfor. Det var her, man kunne møde sådan nogle som Margit og Erik Brandt«.

Pussycat

Gothersgade, Indre By

Regnes for et af byens første diskoteker. Begrebet kom fra det franske discoteque, altså pladesamling. Discjockeyen spillede musik – singler og lp’er – og kommenterede, ofte på engelsk, musikken, og hvad der ellers foregik i lokalet.

»I en periode havde Pussycat de samme ejere som Tordenskjold. Det var sådan nogle jyske entreprenører. Men dem, der kom på Tordenskjold, kunne ikke finde på at sætte deres ben sådan et sted som Pussycat. Det var ligesom lidt mere tilgængeligt«, husker Peter Gerholm.

Musikloppen

Christiania

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Musikloppen, Woodstock og Månefiskeren var Stadens mest udadvendte steder. På Musikloppen var alle velkommen. »Det kunne godt være svært at finde steder at høre til i byen«, fortæller Johannes Sohlman, der var først i 20’erne, da han i 1974 flyttede til København fra Vesttyskland. »På Christiania blev man modtaget med åbne arme. Der var altid nogen at snakke med og for det meste rigtig god musik med sådan nogle som Burning Red Ivanhoe eller Furekåben«.

Vingaarden

Vingaardsstræde, Indre By

Vingaarden havde været et af de førende steder i København under jazzrevolutionen i 60’erne. I 70’erne blev stedet et sjovt blandingssted, hvor der både var ældre jazzfolk og unge langhårede. Men det var stadig jazzmusikken, der dominerede scenen.

»Vingaarden var sådan et sted, cool journalisttyper kom meget. Der var også mange gamle jazzere i fløjlsbukser. Ja, jeg havde selvfølgelig også selv fløjlsbukser på«, husker Johannes Sohlman.

Charlie Brown

Strandgade, Christianshavn

’Musik og dans’ stod der på neonskiltet udenfor. På Charlie Brown, der interiørmæssigt ikke havde ændret sig meget siden 1950’erne, var der beatmusik, live på scenen, til ud på natten. Når musikken var gået hjem, samledes en broget skare til tidlig morgen. På Christianshavnerforeningen Biens hjemmeside skriver én under et foto af Charlie Brown »Smide tøjet og danse nøgen? Eller få Tabasco i munden af Per, hvis man var faldet i søvn? Eller de andre fantastiske morgener fuld af sang og skrål hele vejen hjem? Jo tak«.

Drop Inn

Farvergade, Indre By

Bordene stod på en anden måde, ellers så Drop Inn nogenlunde ud som i dag. Stedet blev frekventeret af ungdomsoprørets avantgarde, langhårede, skuespillere, musikere og aktivister.

»Hvis man var blevet sulten, havde de sådan nogle skønne stykker smørrebrød med champignonsalat på«, husker Ingrid O. Jensen.

»Det var en helt bestemt type, der kom på Drop Inn. Jeg kan i hvert fald huske, at jeg blev meget overrasket, da jeg en dag mødte min fætter, han var blevet tvunget til at blive forretningsmand af sine forældre, sammen med nogle fotomodeller. »Hvad laver han dog her?«, tænkte jeg«.

»I 70’erne var det jo meget med at blive forarget over et eller andet og så gå til demonstration imod det. Der var mange demonstrationer, der blev planlagt på Drop Inn«.

To-Kanten

Ved Vandkunsten, Indre By

»Først lå To-Kanten oppe i en lejlighed på 1. sal. Der hang et cykelhjul i loftet, og rundt omkring var der kunstværker af Wilhelm Freddie. Der var ikke en sprække på væggene eller i loftet, hvor der ikke hang et eller andet og dinglede«, fortæller Ingrid O. Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg synes altid, man diskuterede derinde, mere end man bare snakkede. Man satte sig ved et af de store borde, og så var der et eller andet emne oppe, som man så sad og diskuterede frem og tilbage«, husker hun. Senere flyttede To-Kanten over på hjørnet ved Vandkunsten og blev mere et spisested. Men, som Ingrid siger, »også kedeligere«.

Tak for hjælp undervejs på byturen til Peter Gerholm, Ingrid O. Jensen, Johannes Sohlman, Finn Frandsen og Henning Nør.

Keep Copenhagen weird

----------------

Rettelse: I en tidligere version var Laurits Betjent ved en fejl placeret på Højbro Plads, og Absalon på Amagertorv.

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Den store picnicguide:   Her er 9 gode solskinspletter i København – og tips til hvad du skal spise, når du sidder der

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spisesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips