Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kirkesang. Laus Høybye spiller en af hovedrollerne i musicalen og synger her en sang fra forestillingen for Ken Follett.
Foto: Christina Hauschildt

Kirkesang. Laus Høybye spiller en af hovedrollerne i musicalen og synger her en sang fra forestillingen for Ken Follett.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fra murstensroman til musical: Ibyen har mødt Ken Follett i Canterbury Cathedral

Østre Gasværk har som det første teater i verden fået lov til at sætte Ken Folletts bestseller ' Jordens Søjler' op som musical. Vi var med, da teatret var i England for at møde forfatteren bag bogen.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ken Follett smiler. Hans tænder er hvide og sidder så lige i munden, at man skulle tro, de var sat i efter lineal. Hvilket de sagtens kunne være, for den walisiske forfatter har tjent så mange penge på sine romaner, at et nyt tandsæt da skulle være det mindste.

Jeg har lige spurgt ham, om der er en modsætning mellem at være erklæret socialdemokrat og samtidig leve så dekadent, som han gør: Han har villaer over hele verden, en svulstig garage med både en Bentley og en Rolls-Royce, og så drikker han gerne et glas champagne efter arbejde hver dag.

»Nej, det synes jeg egentlig ikke«, svarer han. »Men det stemmer jo ikke ligefrem overens med klicheen om den forpinte, fattige kunstner, vel? Min forlægger sagde engang til mig, at det er mit eneste problem: Jeg er ikke nogen forpint sjæl. Jeg er generelt set et ret glad menneske«.

Han smiler igen.

På tur med teatret

Politiken er taget med Østre Gasværk Teater til Canterbury i det sydøstlige England. Her ligger Canterbury Cathedral, som er en af de ældste og største katedraler i England, og som var en stor inspirationskilde for Ken Follett, da han i slutningen af 1980’erne skrev sin bestsellerroman ’Jordens søjler’, der siden da er blevet solgt i mere end 25 millioner eksemplarer.

Ja, jeg kører rundt i fancy biler og drikker champagne. Men altså, hvad folk tænker om det, er ikke noget, der bekymrer mig

Bogen er en murstenstyk middelalderthriller og handler om en abbed og en bygmester, der kæmper imod skepsis, korruption og onde biskopper for at få bygget den første gotiske katedral i England.

Den episke fortælling har Østre Gasværk som det første teater i verden fået lov til at sætte op som musical, og den har premiere 12. oktober.

Derfor står vi nu og venter på Ken Follett ved siden af den imponerende høje katedral. Med i det lille danske følge er to skuespillere, teaterdirektøren, en af forestillingens tre manuskriptforfattere og en musiker. Og så en hulens masse journalister, som med klodsede kameraer og strittende diktafoner konstant går i vejen for hinanden.

Endelig dukker en bil op på den lille vej. Det er ellers kun ansatte, der må køre inde på katedralens område, men når man er Ken Follett, får man lov til lidt af hvert. I dag har han taget den sorte Rolls-Royce med cremehvidt tag, viser det sig. Den glider langsomt hen imod os, slår en stor bue og parkerer. Ud ad døren – som åbner omvendt, selvfølgelig – stiger han, forfatteren, ulasteligt klædt i indigoblåt jakkesæt med charmeklud i brystlommen og blankpolerede italienske sko.

Han kigger op på katedralen, slår ud med armene og smiler, mens bilens dør lukker automatisk bag ham. »I undrer jer måske over, hvorfor jeg har bedt jer komme her i dag«, siger han på sit distingverede britiske.

Vi griner, også selv om det er lidt uklart, hvad joken går ud på.

At gøre stræbepiller spændende

Af en ansat fra katedralen og to af Ken Folletts egne pressefolk bliver vi gelejdet rundt i kirken. Ned i krypter, under hvælvinger og mellem stræbepiller, alt imens forfatteren begejstret fortæller om ærkebiskop Thomas Beckett, der tilbage i 1100-tallet blev myrdet i katedralen, fordi han nægtede at føje sig for kongen.

Vi når forbi tre små buer, der er placeret lige ved siden af hinanden. »Det her er meget interessant«, siger han og viser, hvordan to af buerne er runde, mens den sidste ender i en spids. Det viser overgangen fra den lidt buttede, runde romanske arkitektur til den slanke og spidse gotiske stil. Og det er faktisk lidt interessant, må man indrømme. Det er da også en af bedrifterne i ’Jordens søjler’: Den er fyldt med tekniske detaljer om middelalderens måleenheder, byggemetoder og arkitektur, som læserne af en eller anden grund flyver lige igennem.

»Jeg inkluderede alle de tekniske detaljer, fordi jeg selv synes, de er fascinerende«, forklarer Follett. »Og det gør læserne tilsyneladende også. Men de skal selvfølgelig doseres rigtigt, for ellers bliver det hurtigt kedeligt«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I det hele taget er Ken Follett kendt for sine detaljer og for altid at researche meget, inden han skriver sine bøger. For eksempel skrev han engang en spionroman om hemmelige nazibaser, nedskudte fly og spionpiloter, og så var der selvfølgelig ikke andet for end selv at tage flyvetimer.

»For mig handler det om at få læseren til at glemme, at de sidder med en roman. Jeg vil ikke have dig til at tænke: Nå, det her er bare en fortælling. Jeg vil have dig til at tænke: Åh, hvad sker der nu! Jeg tror, at den rette mængde historiske detaljer giver en følelse af autenticitet og realisme«.

De store følelser i spil

Vi har sat os ned i en af katedralens søjlegange, hvor alle journalisterne får et kvarters tid alene med Ken Follett.

»For næsten 1.000 år siden gik munke og præster rundt – i bare tæer! – og mediterede. Måske satte de sig her, hvor vi sidder nu, for at læse. Er det ikke fantastisk? Det var noget af det, der vakte min interesse for katedraler: Det var mennesker, som sov på gulvet, ingenting havde og levede meget barske, kolde liv, der byggede nogle af verdens smukkeste bygninger«.

Med en nærmest automatisk bevægelse strækker han hurtigt armene ud, inden han lægger dem over kors, så jakkens fine stof ikke kommer til at stramme over albuerne. Jeg spørger ham, hvorfor han sagde ja til at sælge teaterrettighederne til sin bog.

» Weeell«, svarer han med de lange, lidt knirkende britiske vokaler.»Det er et eventyr for mig, isn’t it? Det er spændende, hvad de gør med den. Hvordan de forvandler denne meget lange fortælling til en forestilling af et par timers varighed. Det bliver en udfordring, tror jeg. Men det er den slags ting, der gør livet interessant«.

Sang og musik formidler de store følelser helt umiddelbart og meget effektivt, mener Ken Follett. Derfor tror han også, at musicalen kan blive en succes. »Jeg skriver jo populærlitteratur, hvor det netop handler om plot, suspense og indlevelse. Om de helt store følelser«.

At det blev et relativt lille dansk teater, der fik rettighederne, skyldes én ting.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg talte med min Hollywood-agent, og de har en, der arbejder med teaterrettigheder, som sagde god for teatret. Det var egentlig det, der overbeviste mig. Men allerede nu, hvor jeg har læst manuskriptet oversat til engelsk, hørt et par sange og mødt to af skuespillerne, har jeg en god fornemmelse«, siger Ken Follett.

En pressemedarbejder træder forsigtigt frem og signalerer, at tiden er ved at være gået. Interviewet skal rundes af nu, selv om det føles, som om det først lige er gået i gang. Og så er vi faktisk nået til tilbage til begyndelsen: spørgsmålet om de mange penge.

»Ja, jeg kører rundt i fancy biler og drikker champagne. Men altså, hvad folk tænker om det, er ikke noget, der bekymrer mig«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer