Instruktøren Elisa Kragerup, der er kendt for sine nyfortolkninger af klassikere, har opsat Shakespeares 'Othello' på Det Kongelige Teater. Med en kvinde som Othello.
Foto: Pr-foto

Instruktøren Elisa Kragerup, der er kendt for sine nyfortolkninger af klassikere, har opsat Shakespeares 'Othello' på Det Kongelige Teater. Med en kvinde som Othello.

Scene

Teateranbefalinger: På Det Kongelige Teater er Othello en kvinde

Samfundskritisk serbisk dramatik på Republique, 24 timer på en kostskole og nyfortolkning af Shakespeare. Anmelder Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen anbefaler tre forestillinger, du kan se lige nu.

Scene

Pink politik

Hvad gør vi, når verden er fucked? Det er spørgsmålet, som den samfundskritiske serbiske instruktør , der i 2015 stod bag en radikal udgave af Ibsens ’Hedda Gabler’ på Aarhus Teater, stiller i det tredje stykke i Republiques serie af forestillinger om de syv dødssynder.

Foto: Pr-foto

Stykket om ’Apati’ er baseret på den vesttyske dramatiker Franz Xaver Kroetz’ stykke ’Ønskekoncert’ – som også er titlen på et radioprogram a la ’Giro 413’ – fra 1973, og folk er på forhånd blevet opfordret til at ringe ind til en til formålet oprettet klagetelefon med deres bekymringer og sangønsker.

I stykket bliver publikum udstyret med høretelefoner og mulighed for at vælge, hvilket lydspor de vil følge. Xenia Noetzelmann som det ene apatiske menneske i en helt pink verden, mens Trampolinhusets kor af asylansøgere fremfører de sange, der er blevet ønsket.

Apati. Republique. Kbh. Ø. 22. september-6. oktober 2017. www.republique.dk

Radikal kostkole

At noget er fucked, er også udgangspunktet for performancegruppen Sisters Hope, der med egne ord bedriver en blanding af performancekunst, forskning, pædagogik og aktivisme, der har til formål at finde værdier at basere en ny verden på, når den gamle falder fra hinanden.

Foto: Pr-foto

Men det er ikke nok at sætte et par timer af, hvis man vil opleve den storstilede omdannelse af Den Frie Udstillingsbygning omdannet til kostskole, som Sisters Hope den næste måned står bag. Sisters Hope skaber hele performanceinstallationer, som publikum ikke bare betragter, men deltager og lever i.

Skolen, som de 20 performere indretter på Den Frie, kan man således kun opleve ved indskrive sig som elev på stedet i 24 timer. Undervisningen, som søsteren og hendes personale tilbyder, er til gengæld baseret på æstetiske og sanselige principper frem for økonomiske og består bl.a. i at lære at ’udforske og udfolde’ sit ’indre poetiske selv’.

Sisters Academy: The Boarding School. Den Frie Udstillingsbygning. Kbh. Ø. 19. september-18. oktober 2017. www.denfrie.dk

Othello som kvinde

På det trods alt mere traditionelle Kongelige Teater vender instruktøren Elisa Kragerup – efter at have lavet både græsk tragedie og opera – i denne sæson tilbage til Shakespeare. Denne gang er det en af de mest dystre tragedier, nemlig den om den sorte hærfører Othello, der i jalousi ender med at myrde sin egen hustru, Desdemona, som Kragerup, der næste år også skal over og være teaterdirektør på Betty Nansen, tager under behandling.

Det bliver ikke mere traditionelt, end at instruktøren, der med rette er fejret for sine klassikerfortolkninger og altså ikke mindst har brilleret med sine originale iscenesættelser af Shakespeares sonetter og ’Romeo og Julie’, lader hovedpersonen være en kvinde. Det kunne meget vel blive sæsonens tragiske hit.

Othello. Det Kongelige Teater. Kbh. K. 22. september-4. november 2017. www.kglteater.dk

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce