Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Æstetik. Fiskere i Sri Lanka sidder på pæle, så de ikke forstyrrer fiskene og dermed kan spidde dem med pinde. Billedet blev bragt i National Geographic i januar 1997.
Foto: Steve McCurry

Æstetik. Fiskere i Sri Lanka sidder på pæle, så de ikke forstyrrer fiskene og dermed kan spidde dem med pinde. Billedet blev bragt i National Geographic i januar 1997.

Udstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Steve McCurry: Fotografier kan ikke blive for smukke

Den amerikanske fotograf er ligeglad med, at hans billeder kan opfattes som for smukke, selv om de viser krig og fattigdom.

Udstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Se godt på billedet øverst af fiskerne, der sidder på pæle. Det er taget for 20 år siden i den lille by Weligama i Sri Lanka af den amerikanske mesterfotograf Steve McCurry.

Sidste år var jeg selv i Weligama. Da jeg gik langs kysten, havde jeg netop dette billede af Steve McCurry på min indre nethinde. Ville jeg være i stand til at fotografere en lignende situation, tænkte jeg.

Da jeg kom rundt om en bugt, så jeg pludselig fiskere sidde på pæle ude i vandet. Et næsten identisk motiv. Min glæde steg, men så gik alting lige pludseligt meget hurtigt. En mand kom styrtende imod mig, fordi han havde set det kamera, jeg havde i hånden.

Han krævede 20 dollar for, at jeg overhovedet kunne få lov til at tage et eneste billede. Hvad der tidligere var en traditionel måde at fiske på, var blevet gjort til en indbringende turistattraktion.

Jeg kommer til at tænke på min oplevelse, da jeg i fredags sidder over for Steve McCurry på Frederiksborg Slot i Hillerød, hvor Det Nationalhistoriske Museum netop har åbnet en udstilling med hans billeder.

Steve McCurrys øjne lyser venligt og imødekommende. Han slår en latter op, da jeg fortæller min historie.

»Really«, siger han og tilføjer, at han ikke havde hørt, at fiskerne i Weligama nu tager penge for at blive fotograferet.

'De fleste vil gerne fotograferes'

Steve McCurry er blevet verdenskendt for sine næsten ikoniske billeder af livet i Indien, Sri Lanka, Myanmar og andre lande i særligt Syd- og Sydøstasien. De fleste af hans billeder virker nærmest overrumplende på grund af de voldsomme farver, han altid får frem – kombineret med en nærmest perfekt komposition.

Men er det længere muligt at tage den slags billeder, som han er kendt for, spørger jeg, når verden de seneste år er blevet meget mindre, og der nu er så mange turister overalt, at selv fiskerne i Weligama er begyndt at tage penge for at blive fotograferet?

»I Indien vil alle se Taj Mahal, og alle turisterne tager dertil. Men jeg vil hellere besøge de små landsbyer i Indien eller gå ned ad en lille sidegade i Mumbai, så på den måde kan jeg stadig være alene«.

Vil det så sige, at du stadig kan tage de billeder, du ønsker?

»Jeg tror, det kommer meget an på den måde, du præsenterer dig på. Måske har de fiskere i Weligama troet, at du så ned på dem. At de for dig blot var en kuriositet. Min erfaring er, at de fleste mennesker faktisk gerne vil fotograferes. Men det kræver, at man først skaber en relation. Det kan være at smile eller sige en vittighed. Når der er etableret en gensidig følelse af, at man taler til hinanden som ligeværdige, så bliver de fleste faktisk ligeglade med, at man har et dyrt kamera om halsen, selv om de måske er fattige. Så bliver det centrale det liv, der udspiller sig i situationen«, siger Steve McCurry.

[foto-1]

Gode og dårlige dage

Og så dog. Selv en fotograf som Steve McCurry må acceptere, at der er gode og dårlige dage.

»Ud af ti mennesker, man møder, er der altid en eller to, som ikke vil fotograferes. Det må man bare finde sig i. Der er også dage, hvor lyset ikke er godt, eller hvor situationerne bare ikke er rigtige. Jeg ser sådan på det, at man nogle gange må arbejde sig igennem flere ikke så succesfulde situationer for at nå frem til de succesfulde«.

Han begyndte sin karriere som fotograf på en avis i sin hjemby Philadelphia. Men han ville se verden, og efter to år sagde han op. Herefter rejste han rundt i Asien, hvor han kom i kontakt med nogle folk, der tog ham med ind i det sovjetbesatte Afghanistan.

Som en af de første fotograferede han mujahediner, der kæmpede imod de sovjetiske styrker, og hans billeder vandt store fotopriser og gjorde ham til et navn. Men det var kun begyndelsen.

Senere fotograferede han en afghansk pige i en flygtningelejr i Pakistan med nogle helt usædvanlige og flotte grønne øjne.

Fotoet havnede på forsiden af magasinet National Geographic og blev et ikon på afghanske flygtninge. Andre af hans billeder fra Asien vandt priser i den prestigefyldte fotokonkurrence World Press Photo. Et år fik Steve McCurry hele tre førstepriser – en rekord, ingen andre foreløbig har slået.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hvad er det ved Asien, der drager dig så meget?

»Det, der interesserer mig, er mennesker, menneskelig opførsel – hvordan vi forholder os til hinanden. Alle mennesker laver stort set de samme ting. Det er måden, vi gør det på, der er forskellig. I Indien, Afghanistan, Myanmar og andre af disse lande foregår så meget lige foran øjnene på dig. Mennesker spiser, leger, sover. Det ser du ikke i New York eller i København«, siger Steve McCurry.

Aldrig mæt af indtryk

Steve McCurry planlægger sjældent særligt meget.

»Jeg går ud af mit hotel og går rundt på må og få. Ofte har jeg en oversætter med, men ellers er jeg alene«.

Han rejser cirka otte måneder om året, men føler aldrig, at han bliver mæt af indtryk.

»Tværtimod. Jeg får energi af at rejse«, siger den 65-årige Steve McCurry.

Hans dogme er, at hans billeder skal kunne stå alene. Han kalder sig for dokumentarfotograf, men det er sjældent, man for eksempel ser lidelse i hans billeder. Mange af hans billeder er taget i lande, der er ekstremt fattige. Alligevel har fattigdom aldrig været hans fokus. På den måde er hans billeder næsten som koncerter med Mozart: melodiske og behagelige.

Selv da Steve McCurry dækkede krigen i Kuwait i 1991, blev det de stærke farver og effektfulde farvekontraster, der dominerede hans billeder.

Kan billeder også blive for smukke?

»Når man tager et billede, er man nødt til at følge det, ens hjerte og mavefornemmelse siger en i forhold til at vælge den bedste måde at formidle historien på. Skal jeg vælge at fotografere i dårligt lys frem for i godt lys for at undgå at fortælle historien på en bestemt måde? Nej vel«, siger Steve McCurry og peger på et billede i udstillingshallen bag ham, som han har taget af en indisk bondemand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Han kom gående på en sti med sine køer. Han er i mine øjne en smuk mand. Han er formentlig ikke rig, men jeg tror, han har et godt liv. Hvis jeg ville, kunne jeg nok være gået med ham hjem til hans hus og have taget nogle billeder, der viste, hvor fattig han er. Men jeg kan lide det, han udstrålede, lige da jeg mødte ham«, siger Steve McCurry.

Han forstår pointen med, at billeder kan være for smukke, men det er ikke en kritik, han lader sig gå på af.

»Vi lever alle vores liv forskelligt. På samme måde tager fotografer billeder på forskellig måde. Jeg gør det på min måde. Så må andre finde ud af at gøre det på den måde, som de har lyst til det«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips