Genialt. De tre mislykkede forbrydere får deres helt eget univers i Valby.
Foto: Gerhard Pedersen

Genialt. De tre mislykkede forbrydere får deres helt eget univers i Valby.

Udstilling

Skidegodt: Folkekær forbrydertrio får eget univers i verdens ældste filmstudie

Olsen-banden vender hjem til Nordisk Film i Valby, hvor de mange film blev optaget.

Udstilling

Hundehoveder og hængerøve, lusede amatører, skidesprællere, fæhoveder og Socialdemokrater.

Nationalklenodierne Egon, Benny og Kjeld, også kendt som Ove Sprogøe, Morten Grunwald og Poul Bundgaard, har sat deres præg på det danske sprog, og på fredag får de tre medlemmer af Olsen-banden samt Yvonne, Børge og alle de andre folkekære karakterer deres helt eget univers, når Nordisk Film slår dørene op til en ny, permanent udstilling.

Universet får plads i verdens ældste filmstudie hos Nordisk Film i Valby, hvor filmene blev optaget for snart 50 år siden, og udstillingen indvies på fredag.

Gå på opdagelse

Den første Olsen-banden-film udkom i 1968, den sidste i 1998, og der er selvfølgelig blevet plads til velkendte genstande som Yvonnes margueritkjole, Egons bowlerhat, Kjelds jordemodertaske, et Franz Jäger-pengeskab fra Berlin, den røde kuffert og Bennys dims, der kan bruges til at dirke enhver lås op.

I udstillingen kan man blandt andet selv gå opdagelse i Dynamit Harrys skur i Sydhavnen, slå et smut forbi kriminalkommisær Jensens kontor eller besøge Yvonnes dagligstue og flere af de andre ikoniske kulisser, som mange kender fra de 14 film, som serien om Olsen-banden udgøres af.

For at få give et ekstra indblik i universet vil der være guidede ture ført af stedets dedikerede Olsen-banden-guider, der øser ud af anekdoter fra optagelserne, der strækker sig over flere årtier, om filmenes danske folkesjæl med alt hvad det indebærer af dansk hygge og Mallorca-ture - ingen af filmenes Mallorca-scener er i øvrigt optaget på den spanske ø, for filmholdet tog til Costa del Sol - samt om Olsen-banden-filmenes betydning for dansk film.

Olsen-banden over det hele

Weekenden står i det hele taget i Olsen-bandens tegn.

Lørdag er det nemlig 40 år siden, den mest populære film af alle Olsen-banden-film, 'Olsen-banden ser rødt', fik premiere.

Jubilæet bliver markeret af den danske Olsen Banden-fanklub med en særvisning i Det Kongelige Teater.

Åbning af Olsen-banden-univers. 30. sept. Mosedalvej, Valby.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce