Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
»Nu sætter du dig ned, ellers sætter jeg dig ned med magt. Kan du fatte det, perker? Kan du fatte det?«, siger betjenten til borgeren.
Foto: Arkivfoto: Kaos tv

»Nu sætter du dig ned, ellers sætter jeg dig ned med magt. Kan du fatte det, perker? Kan du fatte det?«, siger betjenten til borgeren.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Betjent råbte »perker« til demonstrant

En video fra en Gaza-demonstration viser, at en betjent råber »kan du fatte det, perker?« ind i hovedet på demonstrant.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiets omgangstone overfor borgere med udenlandsk baggrund kritiseres igen.

Denne gang er det en videoptagelse, som venstrefløjsportalen Modkraft har lagt på deres hjemmeside.

»Nu sætter du dig ned, ellers sætter jeg dig ned med magt. Kan du fatte det, perker? Kan du fatte det?«, råber den kampklædte betjent ind i hovedet på en demonstrant, som han derefter skubber til.

Offeret var dansk-palæstinenser Demonstranten er en dansk-palæstinensisk mand, som kom i politiets fokus i forbindelse med en demonstration i det indre København forrige tirsdag.

Episoden udspillede sig kort efter afslutningen på en Gaza-demonstration arrangeret af Mellemfolkeligt Samvirke og Dansk-palæstinensisk Venskabsforening.

Demonstration udviklede sig, og demonstranter kastede kanonslag mod politiet. Betjentene svarede igen med peberspray.

En demonstrant fortalte bagefter medierne, at politifolkene fra klos hold sprøjtede peberspray ind i ansigtet på demonstranterne.

Omkring 100 demonstranter blev anholdt præventivt af frygt for, at de ville deltage i optøjer senere. Kun 11 blev sigtet.

Racisme i politiet er velbeskrevet
Det er langtfra første gang, at medlemmer af den danske politistyrke beskyldes for at have optrådt racistisk.

Blandt andet vurderede to politibetjente på politiken.dk sidste år, at uroligheder og hærværk i februar i flere danske byer, om ikke andet på Nørrebro havde sit udspring i racisme.

I oktober sidste år fik en kvindelig politiassistent en dom for racisme for at have skrevet »fucking perkere«, efter at uroligheder på Nørrebro gik udover hendes weekend-fridage.

En fordomsfuld og til tider racistisk tone fra politiet blev også dokumenteret af antropologen Louise Mejnertz i Politiets eget fagblad (se side 32 og 33, red.) i juni 2007 - hun fulgte Gellerup Nærpoliti på gaden og i baglokalet.

Muligt brud på racismeparagraffen

Niels-Erik Hansen, leder af Dokumentations- og Rådgivningscenteret for Racediskrimination, siger til Modkraft, at politimandens adfærd som minimum er et brud på politiets eget adfærdskodeks.

Men betjentens offentlige brug af vendingen »kan du fatte det, perker?« er muligvis også et brud på straffelovens § 266b, populært kaldet racismeparagraffen.

Informationschef i Københavns Politi Flemming Steen Munch siger til Modkraft, at sagen nu skal undersøges af Statsadvokaten.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden