Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Arbejdstilsynet er her på besøg hos FOA for at kigge nærmere på bakterieproblemet på kontorer.
Foto: DRESLING JENS

Arbejdstilsynet er her på besøg hos FOA for at kigge nærmere på bakterieproblemet på kontorer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dit kontor er en kæmpe bakteriebombe

Skrivebordet er et paradis for bakterier. Faktisk er det langt mere beskidt end toilettet, viser ny forskning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Overarbejde igen?

Trøst dig med, at du ikke er alene. Er dit skrivebord som flertallets, vrimler det nemlig med bakterier på tastaturet, telefonen og i stakken af mapper og papirer.

Faktisk er der firehundrede gange så mange sultne mikrober på et almindelig skrivebord som på et gennemsnitligt toiletsæde, fastslår flere års forskning på det amerikanske University of Arizona.

»I dag bruger vi de fleste af vores vågne timer ved et skrivebord, og derfor bliver det hurtigt meget beskidt. Alligevel renser vi det meget sjældent, og vi oplever som regel først, at det er snavset, når tingene begynder at klistre«, fortæller dr. Chuck Gerba over telefonen fra sit forskerkontor i det sydvestlige USA.

Masser af bakterier på telefonrøret
Men skrivebordet er beskidt, længe før det klistrer, og snavset kan ses med det blotte øje. I fem år har dr. Gerba stået i spidsen for indsamlingen af tusindvis af bakterieprøver fra over 600 kontorer over hele USA.

Resultatet får det næsten til at klø: Ti millioner bakterier hvirvler rundt ved siden af tastaturet på de områder, hænderne typisk hviler. Mylderet fortsætter på computermusen, og telefonrøret er bakteriernes foretrukne hjemsted, viser undersøgelsen.

Kvindernes skriveborde er de mest beskidte
Samtidig vokser bakteriestyrken, jo længere man sidder på pinden, og topper, hvis de fire halve eller dagens ret fra kantinen fortæres foran skærmen, fortæller den amerikanske forsker.

»Mange af bakterierne kommer fra mad. Vi kan se, at halvdelen af de undersøgte skriveborde bliver brugt til at spise frokost, kiks eller kager ved, og 70 procent af kvinderne gemmer mad ved deres skrivebord. Det gør faktisk kvindernes skriveborde mere beskidte end mændenes«, siger dr. Gerba eller dr. Germ, (dr. bakterie), som han kaldes i USA.

En bakteriologisk ildsjæl, der er verdenskendt for sin bemærkelsesværdige forskning og ofte optræder i amerikanske tv-shows. Og som har skænket sin ene søn det borgerlige mellemnavn Escherichia – navnet på en tarmbakterie.

Dårlig hygiejne k an give influenza
At skrivebordet som oftest er mere beskidt end toiletsædet, lyder uhyrligt, men har en god historisk forklaring, forklarer dr. Gerba.

»I mange årtier har de fleste mennesker været nærmest paranoide omkring toilethygiejne. Derfor desinficerer og vasker man i dag toilettet flere gange dagligt, og det gør dem særdeles rene – især kvindernes. Samme udvikling har vi endnu ikke set med skrivebordshygiejnen«. Chuck Gerby mener desuden at vide, at næsten halvdelen af de amerikanske kvinder tørrer toiletsædet rent med papir, før de sætter sig.

Langt de fleste bakterier er fredelige
Der findes ingen videnskabelige undersøgelser om bakteriebestanden på danske skriveborde.

Men professor i bakteriologi på Rigshospitalet, Niels Høiby, kalder de amerikanske resultater for »velkendt viden«.

»Det er ikke nyt, og det undrer mig ikke. Den her slags undersøgelser dukker op med jævne mellemrum. Der er jo bakterier over det hele«, siger Niels Høiby. Og heldigvis er langt de fleste bakterier fredelige for raske mennesker. Faktum er, at vi har ti gange så mange bakterier inde i kroppen, som vi kan finde i vores nærmeste omgivelser, fortæller den danske professor.

Influenzavirus på hvert tredje kontor
Alligevel findes smittefaren, og skulle en ondsindet stafylokokbakterie lande på skrivebordet, kan det let gå galt.

Fanger den fingeren, og fanger fingeren næsen eller munden, er vejen banet for en lang række sygdomme og i værste fald livstruende infektioner. Det samme gælder tuberkelbakterien, der kan udløse den livstruende tuberkulose.

Endelig kan nullermænd og fedtrester være gunstige forhold for influenzavirus, der hvert år lægger tusindvis af danskere vandret med hovedpine og ømme muskler. Således fandt dr. Gerbas forskningshold influenzavirus på cirka hvert tredje kontor, da influenzaen rasede i USA få år tilbage.

Rod på skivebordet gør rengøring svært
Hos rengøringsfirmaet ISS, der er landets største udbyder af kontorrengøring, har man fokus skarpt rettet mod de beskidte skriveborde og prioriterer rengøringen af computere og telefoner højt, fortæller hygiejnekonsulent Anne Lise Schjønning. Men rengøringspersonalet kan have svært ved at komme bakterierne til livs, hvis der er rod på skrivebordet.

»Papirbunker og rod kan gøre det svært at komme til at gøre rent. Dét på trods af at skrivebordet har en meget høj smitterisiko. En computer bliver i yderste konsekvens aldrig gjort rent, så den er fuld af støv og fedtrester, der er grobund for bakterier. Dermed har den lige så stor smitterisiko som et toilet«, siger hun.

Desinficerende rengøringsmiddel hjælper
Bedste middel mod det usynlige småkryb er et desinficerende rengøringsmiddel. En let aftørring med en tør papirserviet hvirvler derimod kun bakterierne rundt og gør det hele meget værre.

Tilbage til overarbejdet, hvor du tager en tiltrængt kaffepause. Kryds nu blot fingre for, at din kop ikke er blandt de tyve procent, der ifølge dr. Gerbas forskning bærer spor af fækale bakterier fra en beskidt køkkensvamp.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden