0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dit kontor er en kæmpe bakteriebombe

Skrivebordet er et paradis for bakterier. Faktisk er det langt mere beskidt end toilettet, viser ny forskning.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
DRESLING JENS
Foto: DRESLING JENS

Arbejdstilsynet er her på besøg hos FOA for at kigge nærmere på bakterieproblemet på kontorer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Overarbejde igen?

Trøst dig med, at du ikke er alene. Er dit skrivebord som flertallets, vrimler det nemlig med bakterier på tastaturet, telefonen og i stakken af mapper og papirer.

Faktisk er der firehundrede gange så mange sultne mikrober på et almindelig skrivebord som på et gennemsnitligt toiletsæde, fastslår flere års forskning på det amerikanske University of Arizona.

»I dag bruger vi de fleste af vores vågne timer ved et skrivebord, og derfor bliver det hurtigt meget beskidt. Alligevel renser vi det meget sjældent, og vi oplever som regel først, at det er snavset, når tingene begynder at klistre«, fortæller dr. Chuck Gerba over telefonen fra sit forskerkontor i det sydvestlige USA.

Masser af bakterier på telefonrøret
Men skrivebordet er beskidt, længe før det klistrer, og snavset kan ses med det blotte øje. I fem år har dr. Gerba stået i spidsen for indsamlingen af tusindvis af bakterieprøver fra over 600 kontorer over hele USA.

Resultatet får det næsten til at klø: Ti millioner bakterier hvirvler rundt ved siden af tastaturet på de områder, hænderne typisk hviler. Mylderet fortsætter på computermusen, og telefonrøret er bakteriernes foretrukne hjemsted, viser undersøgelsen.

Kvindernes skriveborde er de mest beskidte
Samtidig vokser bakteriestyrken, jo længere man sidder på pinden, og topper, hvis de fire halve eller dagens ret fra kantinen fortæres foran skærmen, fortæller den amerikanske forsker.

»Mange af bakterierne kommer fra mad. Vi kan se, at halvdelen af de undersøgte skriveborde bliver brugt til at spise frokost, kiks eller kager ved, og 70 procent af kvinderne gemmer mad ved deres skrivebord. Det gør faktisk kvindernes skriveborde mere beskidte end mændenes«, siger dr. Gerba eller dr. Germ, (dr. bakterie), som han kaldes i USA.

En bakteriologisk ildsjæl, der er verdenskendt for sin bemærkelsesværdige forskning og ofte optræder i amerikanske tv-shows. Og som har skænket sin ene søn det borgerlige mellemnavn Escherichia – navnet på en tarmbakterie.

Dårlig hygiejne k an give influenza
At skrivebordet som oftest er mere beskidt end toiletsædet, lyder uhyrligt, men har en god historisk forklaring, forklarer dr. Gerba.

»I mange årtier har de fleste mennesker været nærmest paranoide omkring toilethygiejne. Derfor desinficerer og vasker man i dag toilettet flere gange dagligt, og det gør dem særdeles rene – især kvindernes. Samme udvikling har vi endnu ikke set med skrivebordshygiejnen«. Chuck Gerby mener desuden at vide, at næsten halvdelen af de amerikanske kvinder tørrer toiletsædet rent med papir, før de sætter sig.

Langt de fleste bakterier er fredelige
Der findes ingen videnskabelige undersøgelser om bakteriebestanden på danske skriveborde.

Men professor i bakteriologi på Rigshospitalet, Niels Høiby, kalder de amerikanske resultater for »velkendt viden«.

»Det er ikke nyt, og det undrer mig ikke. Den her slags undersøgelser dukker op med jævne mellemrum. Der er jo bakterier over det hele«, siger Niels Høiby. Og heldigvis er langt de fleste bakterier fredelige for raske mennesker. Faktum er, at vi har ti gange så mange bakterier inde i kroppen, som vi kan finde i vores nærmeste omgivelser, fortæller den danske professor.

Influenzavirus på hvert tredje kontor
Alligevel findes smittefaren, og skulle en ondsindet stafylokokbakterie lande på skrivebordet, kan det let gå galt.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce