Homovold koster seks måneders fængsel

Også landsretten fandt det skærpende, at de sagesløse ofre for gadevold var homoseksuelle og stadfæstede straffen på seks måneders fængsel.

Danmark

»Det skal nok gå«, sagde den ene af de to tiltalte mænd til den anden på vej ud af Østre Landsret for at ryge en cigaret i den første af tre pauser i den syv en halv time lange retssag i dag.

Men det gik ikke, som de to mænd og deres kvindelige forsvarere havde håbet.

Bekymringen og anspændtheden i mændenes ansigter forvandlede sig til skuffelse, da landsretten stadfæstede byrettens dom.

Begge blev idømt seks måneders fængsel og et betalingskrav for sagsomkostningerne.

Halvt år bag tremmer for homovold Efter åbningsceremonien for den internationale sports- og kulturbegivenhed World Outgames i København, der har homoseksuelles rettigheder på dagsordenen, blev fire personer 25. juli sidste år ofre for knytnæveslag i ansigtet, spark i ryggen, slag i maven og homo-diskriminerende tilråb.

LÆS MERE

De voldelige overfald, som flækkede øjenbrynene på to af ofrene, fandt sted tre forskellige steder i det centrale København kort før midnat med få minutters mellemrum.

Tre af de fire voldsofre var homoseksuelle. Deres overfaldsmænd blev anholdt få minutter efter.

På baggrund af seks vidneudsagn og politiattester idømte Københavns Byret en 28-, og 33-årig mand, der ikke husker noget fra overfaldene, seks måneder bag tremmer. De to mænd ankede straks dommen til landsretten, som stadfæstede dommen i dag.

»Hvad fanden laver du dit homosvin?«
Ifølge vidnerne råbte den 28-årige mand diskriminerende tilråb, som »What’s your problem, homo?« og »Hvad fanden laver du, dit homosvin?« mod ofrene, før han tildelte dem knytnæveslag i ansigtet.

Den 33-årige sparkede flere af dem i ryggen og forhindrede i flere af situationerne udefrakommende i at komme ofrene til undsætning.

»Hvorfor går du ind i mig? Er det, fordi du er homo?«, skulle den 28-årige have sagt til den ene af tre homoseksuelle ofre, der ved et uheld havde strejfet den 28-åriges skulder på hjørnet mellem Studiestræde og Nørre Voldgade.

»Undskyld«, svarede den homoseksuelle, hvorefter den 28-årige, trængte ham op i en krog, knyttede sine næver og slog ham flere gange i ansigtet, mens den 33-årige sparkede ham i ryggen.

Overfaldet fordi han ligner en bøsse
Både ofret og hans ven, som begge er homoseksuelle, vidnede i landsretten i dag.

Vennen, der overværede overfaldet på en meters afstand, var ikke i tvivl om, at de to mænd gik til angreb, fordi han var bøsse.

»Ja, han er ikke den, det er sværest at se det på«, lød vennens svar til anklagerens spørgsmål om, hvorvidt voldsofret gik klædt på en homoseksuel måde eller bar make-up.

At det unge homoseksuelle offer bar læbestift og make-up var en af flere argumenter, som anklageren brugte for at fastslå, at tre af de fire voldsepisoder var begrundet i ofrenes seksuelle observans, og straffen af den grund burde skærpes

På coke og stærkt berusede
De dømte holdt fast i, at de ikke huskede noget fra voldsoverfaldene. I byretten fortalte de, at de havde drukket tæt efter arbejde hjemme hos den ene, før de var taget ind i centrum af København.

Den 33-årige havde desuden sniffet en bane kokain, før voldsepisoderne fandt sted. Det 28-årige afviste ikke muligheden for, at han havde gjort det samme.

Den 28-åriges forsvarer, Nina Anderskouv, brugte blandt andet mændenes hukommelsessvigt som argument for, at de burde frifindes eller idømmes en mildere straf.

Dømte: »Vi har intet imod homoseksuelle«
De dømte gentog flere gange i dag deres anti-homofobiske ord fra byretten.

»Jeg er ikke sådan en person. Jeg har ikke noget imod bøsser og lesbiske«, sagde den 28-årige.

»Jeg har en biseksuel ven, og min tidligere kollega er lesbisk. Jeg har intet imod homoseksuelle,« sagde den 33-årige og tilføjede, at han siden 2008 har været medlem af den homo-venlige facebook-gruppe ’Equal rights for gays’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De dømtes forsvarere understregede også, at mændene ikke var homofobiske. Den 28-åriges forsvarer gentog også sine ord fra byretten:

»Der er tale om to fulderikker, som har overfaldet nogle sagesløse på gaden. Der er ikke belæg for at tillægge det 'hate crime-motiv'«, sagde Nina Anderskouv.

Vold med seksuelt hadmotiv hæver straffen

De seks måneders fængselsstraf blev udmålt ikke alene på baggrund af mændenes voldelige adfærd og de flækkede øjenbryn, som de påførte to af deres ofre.

Af straffelovens paragraf 81.6 fremgår det, at en gerning, der har baggrund i andres etniske oprindelse, tro, seksuelle orientering eller lignende, skal skærpe straffen.

Det var i henhold til disse love, at landsrettens tre dommere stadfæstede byrettens dom om seks måneder bag tremmer til de to mænd i dag.

»Nej tak, det gik ikke, som vi havde håbet«, svarede den 33-åriges forsvarer Hanne Rahbæk, da politiken.dk ønskede en kommentar fra de dømte.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden