Hadforbrydelser. Dræb alle b... lyder denne graffiti fra H.C. Ørstedsparken i København. De seksuelt orienterede forbrydelser er formentlig ti gange højere end de aktuelle tal viser, siger LGBT.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Hadforbrydelser. Dræb alle b... lyder denne graffiti fra H.C. Ørstedsparken i København. De seksuelt orienterede forbrydelser er formentlig ti gange højere end de aktuelle tal viser, siger LGBT.

Danmark

Homoseksuelle ofre anmelder ikke hadforbrydelser

PET's tal for hadforbrydelser viser kun toppen af isbjerget, siger ekspert.

Danmark

Omfanget af voldelige overfald på homoseksuelle er formentlig ti gange større end antaget.

En ny opgørelse fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, viser ellers, at antallet af forbrydelser, der udspringer af racisme, politiske overbevisninger eller had mod homoseksuelle i 2009 var på 306 tilfælde.

Men det tal ville formentlig være væsentlig højere, hvis ofrene var bedre til at anmelde overfald til politiet.

Det siger Kenneth Engberg, der er talsperson mod hadforbrydelser i Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner - LGBT Danmark.

»Pilen peger på os selv, vi skal være bedre til at anmelde, for hvis vi ikke gør det, fratager vi PET muligheden for at være mere proaktive i forhold til hadforbrydelser«, siger Kenneth Engberg.

Der er et mørketal I forvejen betegner PET det samlede antal hadforbrydelser i 2009 som »markant højere« end antallet i 2008.

LÆS ARTIKEL

Men det er kun »spidsen af isbjerget«, som Kenneth Engberg udtrykker det.

»Hvis vi sammenligner med svenskerne, havde de i 2008 registreret 4.700 anmeldelser. I forhold til Danmarks befolknings størrelse burde vi ligge på omkring 3.000 anmeldelser«, siger Kenneth Engberg.

Det er langt fra PETs samlede antal på 306 anmeldelser.

»Der er et meget stort mørketal. Det reelle tal er formentlig ti gange større«, siger han.

Frygter at miste kone og hjem
Ifølge Kenneth Engberg er mange ofre nervøse for at gå til politiet.

LÆS ARTIKEL

Nogle er bange for ikke at blive forstået af myndighederne, men først og fremmest afstår mange fra at anmelde et voldeligt overfald, fordi de frygter konsekvenser i familien eller på arbejdspladsen.

»Det handler om, at hvis man lever i et heteroseksuelt forhold, men har et biseksuelt liv ved siden af, hvor man bliver udsat for en hadforbrydelse, så holder de fleste sig tilbage fra at anmelde det«, siger han.

»Mange frygter, at en anmeldelse bliver en trussel mod forholdet med konen og familien. De bliver bange for, at forholdet og hjemmet ryger, så en anmeldelse opfattes som en trussel mod ens eksistens«, siger han.

Der mangler kampagner
Kenneth Engberg efterlyser kampagner, som kan oplyse om, hvad der sker, når man går til politiet med en anmeldelse af en hadforbrydelse.

LÆS ARTIKEL

»Hvis man henvender sig til politiet og anmelder en voldssag, er der en stor diskretion omkring, hvad der reelt sker i sagen både hos politiet og i retssystemet«, siger han.

Derfor opfordrer Kenneth Engberg til at flere anmelder hadforbrydelser.

80 procent af de hadoverfald, der er registreret i Københavns Kommune, går ud over mænd, som er bøsser og biseksuelle, oplyser LGBT Danmark.

PET opfordrer til større fokus på hadforbrydelser

Det er første gang, at PET har foretaget en samlet opgørelse fra de danske politikredse om såkaldt ekstremistisk vold.

LÆS ARTIKEL

Ifølge chefen for PET, Jakob Scharf, har tidligere års indberetninger ikke givet et retvisende billede.

»Ikke desto mindre viser tallene, at hadforbrydelser er et område, som vi ikke bare i PET og i politiet, men også mere bredt i det danske samfund, bør have fokus på«, siger Jakob Scharf.

Kenneth Engberg arbejder sammen med Institut for Menneskerettigheder, hvor instituttet gennemfører kursus for politiets efterforskningsafdeling i København for at øge deres mulighed for at identificerer hadforbrydelser.

Projektet støttes af midler fra EU med henblik på at få forbedret registreringen og bekæmpelse af hadforbrydelser i Europa.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden