0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
JENS DRESLING  (arkiv)
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Pres. Demonstranter forsøgte den 16. december 2009 at bryde politiets kæder. Det sender nu to kvindelige aktivister i fængsel.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klimaaktivisters advokat: En meget uheldig dom

To klimaaktivister skal to måneder bag tremmer. Uforståeligt, mener forsvarer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dommerne i Østre Landsret har sendt et meget uheldigt signal til danskere, der ønsker at gå på gaden og demonstrere.

Det mener advokat Thorkild Høyer.

Han er forsvarer for to kvindelige klimaaktivister, der i dag blev idømt fire måneders fængsel for vold mod politiet ved en demonstration under klimatopmødet COP 15 i København i 2009. To af de fire måneder blev dog gjort betinget.

»Jeg synes, at det er en meget meget uheldig afgørelse. Når man sammenligner med de andre aktiviteter under COP 15, var det her i den fredelige ende. Ingen kom til skade, og der var hverken sten- eller flaskekast mod politiet«, siger Thorkild Høyer.

Alle ved, at der under sådan en demonstration er en del pressen og prusten fra begge sider

Skærpelse af byrettens dom De to kvinder, Tannie Nyboe og Stine Gry Jonassen, blev også dømt i byretten, men her blev alle fire måneders fængsel gjort betingede, så de slap for at skulle bag tremmer.

Et flertal af dommerne i Østre Landsret ville det dog anderledes. De mente, at kvinderne i deres egenskab af talsmænd for klimanetværket Climate Justice Action havde planlagt og koordineret en demonstration ved Bella Center den 16. december 2009.

Her forsøgte en en større menneneskemængde af bryde politiets kæder og trænge ind på området, hvor verdens politiske ledere var samlet for at finde løsninger på den glonale opvarmning og de medfølgende klimaforandringer.

Kvinderne var med til at dirigere demonstranterne fra en ladvogn, hvor der to gange blev råbt ' push' (skub, red.) til demonstranterne.

Flere politifolk har efterfølgende forklaret, at de havde svært ved at trække vejret, da demonstranterne fulgte opfordringen.

Overvejer ankemuligheder

Alligevel mener Thorkild Høyer ikke, at de to kvinder burde have været dømt:

»Det undrer mig, at sådan et pres mod en politikæde kan være en overtrædelse af straffeloven. Alle ved, at der under sådan en demonstration er en del pressen og prusten fra begge sider. Alligevel har man ment, at der var tale om et stalinorgel (raketbatteri, red.) af straffelovsovertrædelser og tiltalt dem for alt, der kunne krybe og gå«, siger forsvareren.

FOTO

Ifølge Thorkild Høyer er begge de to dømte kvinder meget berørte af dagens dom.

»De er meget kede af det. Nu må vi se, hvad vi gør. Vi har jo mulighed for at søge om at få sagen for Højesteret, men det har vi ikke taget stilling til endnu«, siger Thorkild Høyer.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts