0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Børn siger, kernefamilien er bedst

En familie med mor, far og børn er det bedste, svarer 12-årige i ny stor undersøgelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kernefamilie. Politiken har bedt fem børn i 5. klasse fra Gladsaxe om at tegne, hvordan en rigtig familie ser ud ifølge dem. Her er Zoes bud. Selv kommer hun fra en skilsmissefamilie og bor med sin mor og søskende.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Tuschen glider omhyggeligt ned over Zoes stykke papir, mens hun tegner sit bud på, hvad der er en rigtig familie: to voksne og tre børn.

»I en rigtig familie skal moren og faren bo sammen. Mine forældre er skilt. Jeg synes, det passer bedst i en familie, når moren og faren bor sammen«, fortæller Zoe, der går i 5. klasse – og som lige nu sidder og tegner i fritidsklubben Klub 144, der ligger i Gladsaxe.

Hendes opfattelse af, hvad der er en rigtig familie, deles af langt de fleste børn på hendes alder.

Film og bøger favoriserer kernefamilien I dag offentliggør Børnerådet en undersøgelse, der viser, at 77 procent af børnene i 5. klasse mener, at kernefamilien er den bedste familieform. 1.324 børn fordelt i 69 5.-klasser over hele landet har deltaget. »Børnenes svar er ret konservative. Jeg tror, det er, fordi i film, bøger og alle mulige andre sammenhænge er det kernefamilien, vi tager udgangspunkt i. I vores kultur er vi voksne ret gode til at holde børnene fast i den forestilling«, siger rådets formand, Lisbeth Zornig Andersen.

Det er børns urdrift at ville være tæt på dem, de kommer fra

Undersøgelsen viser også, at 5.-klasse-elever generelt ikke anerkender andre familieformer end kernefamilier. Derfor skal voksne være meget bedre til at tale om de forskellige familieformer som en naturlig ting, siger Børnerådets formand:

»Og vi skal være mere nuancerede, når vi taler om familier generelt«.

»Det er børnenes urdrift«

Men fremstillingen i medier og i film er kun en lille del af grunden til, at størstedelen af 12-årige børn mener, at kernefamilien er den familieform, som er mest rigtig. Det siger psykolog og leder af Center for Familieudvikling Annette Due Madsen.

LÆS ARTIKEL »Det er langt dybere mekanismer, der gør sig gældende. Det er børns urdrift at ville være tæt på dem, de kommer fra. Når vi laver andre familiekonstellationer med to mødre eller en papfar, sætter vi børn på arbejde i forhold til at skabe sammenhæng på en anden måde, end de ellers er vant til«, siger hun:

»Det vigtigste for børn er, at de har en tryg base, men i anderledes familieformer kan den tryghed blive truet. Derfor svarer så mange børn, at kernefamilien er den bedste familieform«, siger Annette Due Madsen.

Hun påpeger, at medier og bøger kun spiller en lille rolle, fordi der findes mange børneserier, der viser anderledes familieformer.