Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rapport: Hemmeligt netværk er rygraden i den yderste højrefløj

ORG samler alt fra erhversledere til nynazister i hemmeligt undergrundsnetværk, påstår Redox.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ifølge Researchkollektivet Redox er det hemmelige netværk ORG selve den samlende kraft i den yderste højrefløj.

ORG har været i fokus, siden Politiken i denne uge med hjælp fra netop Redox afslørede eksistensen af det indtil da hemmelige netværk.

LÆS OGSÅ

Rapporten fra Redox ved navn 'ORG - logen bag det ekstreme højre' går skridtet videre, og påstår at dokumentere, hvordan organisationen står som samlende punkt mellem alt fra Dansk Folkeparti over hooligans og til nynazister.

»Ved hjælp af års tålmodigt researcharbejde (...) er det lykkedes at kortlægge strukturen, idégrundlaget og omfanget af en hidtil ukendt højreekstrem undergrundsbevægelse, der samler folk fra det danske erhvervsliv, militær og politi over fodboldhooligans til militante nynazister«, skriver Redox i indledningen.

Mod rapportens slutning konkluderer Redox, at meget tyder på at logen forbereder sig til et voldeligt opgør med »landsforrædere« og indvandrere.

»De dedikerede højreekstremister har med andre ord adgang til penge, våben og viden, som tilsammen udgør en potentiel fare. Ikke kun for deres politiske modstandere men også for samfundet som sådan«, skriver researchkollektivet.

Hjemmestrikket efterretningsarbejde
Rapporten, som udkommer i dag, er sammenstykket af emails, tekster på internettet, overvågning, fotografier og mange andre kilder, som politiken.dk ikke har haft adgang til og dermed ikke kan verificere.

Den tegner et fragmenteret billede af en forening som kan være alt fra den snakke-kaffeklub, sympatisører har påstået den er, til en egentlig racistisk undergrundsbevægelse, som Redox mener den er.

Hvis researchkollektivets udlægning står til troende, har den vide forgreninger i samfundet, og driver blandt andet skytte- og kampsportsforeninger, ligesom den tæller både politifolk, soldater og officerer.

Som politiken.dk tidligere har skrevet, har netværket også drevet decideret efterretningsarbejde, hvor såkaldte »landsforrædere« - tilhængere af det multietniske samfund - er blevet registreret med blandt andet navn, adresse og billede.

Årsag til højreekstrem vold i Århus
Redox skriver også i rapporten, at gruppen på grund af sit oprindelige tilhørsforhold til Århus - i dag har den tre afdelinger, deriblandt i hovedstaden - har været motor for meget af den højreorienterede vold som har præget 'smilets by' de senere år.

Det gælder for eksempel bomber mod den lokale somaliske forening og angreb på venstreorienterede.

»Det hemmelige netværk er en stor del af forklaringen på, at Østjylland har udviklet sig til hovedstad for den yderste højrefløj, og at fodboldfanmiljøet omkring AGF fortsat er præget af højreekstremister«, skriver Redox i den 113 sider lange tekst.

Samtidig er ORG blandt initiativtagerne til bevægelsen 'Århus mod moskeen', som er imod at der bygges en moske i byen.

Derigennem har ORG angiveligt også kontakt til Islammodstanderne i Trykkefrihedsselskabet, deriblandt formand Lars Hedegaard, som flere gange har udtalt sig imod muslimer og i maj blev dømt for racisme.

Driver privatskole i Århus

Af rapporten fremgår det også at to ORG-medlemmer siden 2007 har drevet Århus Privatskole med 200 medlemmer.

Skolen har samme logo som ORG - et solkors - og har som formål at »drive skole på et kristent dansk demokratisk grundlag« forankret i »danske nationale værdier«.

ORG tæller ifølge Redox cirka 100 medlemmer fra alle samfundet lag.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden