Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tre ud af fire lærere arbejder i støjhelvede

Dårlig akustik og flere elever i klassen får skylden. Råd og blå blok er klar med flere penge

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De har hovedpine og er trætte og irritable, når de vender hjem fra arbejde. Jobbet som folkeskolelærer er et af landets mest støjbelastede, og det er blevet langt værre de seneste fem år.

Det viser tal fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA.

Tallene fra NFA viser, at 72 procent af lærerne oplever hyppige problemer med forstyrrende støj. Det er næsten 50 procent flere end for fem år siden. Dengang havde hver anden lærer problemer med støj.

Aner ikke hvorfor Seniorforsker Søren Peter Lund fra NFA siger, at forskerne mangler at forklare, hvorfor flere lærere og andre faggrupper føler sig plaget af støj.

»Vi har ikke undersøgt, hvad sammenhængen kan være. Vi kan bare se, at der er sket en markant stigning«, siger han.

Men lærerne selv og en psykolog, der blandt andet arbejder med at rådgive støjplagede og stressede, er ikke i tvivl: Arbejdsmiljøet i folkeskolen er blevet mere belastende de senere år.

»Mange skoler døjer under en elendig akustik«, siger psykolog Anne-Mette Mohr, der blandt andet er projektleder i rådgivningstilbuddet House of Hearing.

»Samtidig sidder der flere elever i klasserne, og når akustikken er dårlig, bliver man nødt til at tale højere for at blive hørt. Så stiger lydniveauet, og alle taler endnu højere. Det er en ond cirkel, og det er meget stressende«, tilføjer hun.

Stress skærper sanserne
Mange folkeskolelærere føler sig stressede, og det kan forværre problemet yderligere, forklarer psykologen. Når vi er stressede, pumper kroppen adrenalin og hormonet kortisol ud i kroppen. Det påvirker vores sanser: Vi bliver bedre til at fokusere på et bestemt punkt ('tunnelsyn'), og vores hørelse bliver skarpere.

Alt sammen vældig smart hvis man står i en farefuld situation i junglen. Men også meget belastende for kroppen, og samtidig betyder den skærpede hørelse, at man bliver endnu mere følsom over for lyd.

I Danmarks Lærerforening kalder formand Anders Bondo det bekymrende, at endnu flere lærere end før føler sig generet af støj.

"Det skulle jo nødig gå den vej. Men det kan blandt andet hænge sammen med dårlig akustik. De seneste år er der også kommet flere elever i mange klasser, fordi små skoler er blevet nedlagt. Samtidig inkluderer man nu elever i den almindelige folkeskole, som har særlige behov og kan blive forstyrrende, hvis de behov ikke bliver opfyldt," siger han.

Svært for børnene
Både Anders Bondo og psykolog Anne-Mette Mohr peger på, at støjniveauet ikke kun er et problem for lærerne. Børnene belastes også.

»Vi ser jo børn i dag med knuder på stemmebåndet, som skyldes, at de overbelaster stemmen. Og også børnene bliver stressede og får sværere ved at koncentrere sig, når de sidder i en konstant støj«, siger Anne-Mette Mohr.

Anders Bondo mener, at det dårlige undervisningsmiljø direkte påvirker elevernes præstation.

»Det er klart, at de også påvirkes af, at der er støj og uro. Det giver ikke gode betingelser for indlæring«, siger han.

Bedre akustik

Anne-Mette Mohr siger, at løsningen i mange tilfælde ville være relativt enkel. Bedre akustik ville kunne tage toppen af støjen, og hvis akustikken er god, er det også lettere at få børnene til at skrue ned for deres del af lydniveauet.

Anders Bondo mener, at det både handler om de fysiske rammer og at arbejde med at få eleverne til at være mere stille.

»Der er lavet undersøgelser, der viser, at et dårligt undervisningsmiljø sænker elevernes præstation med op til 20 procent. Så når vi for mindre gode testresultater, var det oplagt at begynde med at kigge på undervisningsmiljøet. Der er et kæmpe efterslæb«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden