Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Splittet byret redder venstreradikale fra terrordomme

Dommere og nævninge er delte i terrorspørgsmålet efter brandattentater.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var en stærkt uenig byret, der har frifundet en gruppe unge venstreradikale fra at blive dømt for terror.

De var tiltalt for en stribe brandattentater mod blandt andet Politiskolen og en række erhvervsvirksomheder, men blev alene dømt for brandstiftelse - i et enkelt tilfælde endog for grov brandstiftelse.

Tre dommere og tre nævninge var rede til at finde de tiltalte skyldige i terrorisme, men der var ikke flertal for den opfattelse i retten, der dermed afviser anklagerens ønske om at dømme de tiltalte for den alvorlige anklage.

LÆS ARTIKEL

Dommerne og tre af nævninge fandt det godtgjort, at brandstiftelserne havde til formål at skræmme befolkningen gennem angreb på repræsentanter for statsmagten og mod store virksomheder, og at angrebene var egnet til at tilføje Danmark alvorlig skade.

Rettens medlemmer var imidlertid uenige om, hvorvidt aktionerne skete med såkaldt terrorforsæt. Og da retsplejeloven kræver mindst fire stemmer fra nævningene og to fra dommerne blev de fem tiltalte frifundet for terror.

Få skyldigkendelser i omfattende anklageskrift
Rettens dommere og nævninge var heller ikke udpræget enige om grovheden af de brandstiftelser, der indgik i sagerne.

I flere af de enkelte sager blev de tiltalte frifundet, fordi dommere og nævninge var splittede.

Derfor frifandt retten de tiltalte i en række af de brandattentater, som anklagemyndigheden har rejst.

Alle blev dog fundet skyldige i et par aktioner eller flere. De ventes at få udmålt deres straffe for de forbrydelser i den kommende uge.

LÆS MERE

Et medlem af gruppen FP er fundet skyldig i otte brandstiftelser og brandstiftelsesforsøg, mens de øvrige alene vil blive dømt for enkelte angreb.

Også her var rettens medlemmer stærkt delte. Det illustreres blandt andet af afgørelsen efter et angreb mod pelsvirksomheden Kopenhagen Fur, hvor der blev kastet brandbomber - såkaldte molotovcocktails - gennem vinduet.

Tre dommere og tre nævninge finder det bevist, at den tiltalte PJ var med, men der var uenighed i nævningesagen om, hvorvidt det skulle straffes som en grov ildspåsættelse eller efter den mildere, almindelige brandstiftelsesparagraf.

Derfor ender sagen med en frifindelse.

Uenige om alvorligheden af brandstifteraktioner
I flere af afgørelserne strides deltagerne i dommer- og nævningekollegiet om, hvorvidt de tiltalte havde vilje til at ødelægge meget med deres brandbomber, og dermed om der er tale om 'grov' eller 'mild' brandstiftelse. Derfor ender retten med udelukkende at finde de tiltalte skyldige i almindelig brandstiftelse.

Det gælder blandt andet i forbindelse med et angreb på Politiskolen i Brøndby, hvor der skete skader for 1,2 millioner kroner, da seks biler udbrændte, og ti fik brandskader.

I en enkelt sag - et forsøg på at sætte ild til pelsfirmaet Pelsbox Danmark - finder dommerne og nævningene de to tiltalte FP og PJ skyldige i grov brandstiftelse.

Renset for PET-angreb
De tiltalte frifindes for en aktion mod Politiets Efterretningstjeneste, hvor tre dommere og tre nævninge ville dømme PJ og FP skyldige. Der manglede én nævningestemme for, at det skulle ske.

Samme fordeling findes i flere andre afgørelser i komplekset efter forsøg på at stikke ild til blandt andet en afdeling af Rigspolitiet og endnu et attentat mod Politiskolen.

Fire af de tiltalte har erkendt sig skyldige i et forsøg på at angribe skolen. Det blev hindret, da de blev pågrebet på stedet, inden de kunne nå at antænde stedet.

En enkelt dømt for ambassadeangreb

Men selv om et flertal af dommerne og nævningene vurderer, at de tiltalte må have forudset, at der kunne komme omfattende skader, så var antallet ikke nok til at finde dem skyldige i grov ildspåsættelse. Derfor vil byretten alene dømme dem for 'almindelig' brandstiftelse.

Retten frifinder næsten alle de tiltalte i sagen om et forsøg på at sætte ild til Grækenlands ambassade i København. Kun en enkelt ender med at blive fundet skyldig i aktionen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden