Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udvisning. Flavia Oregon er peruvianer og skal udvises, på trods af hun er dansk gift med Jens Henneberg Andersen, som hun har drengen Camilo på halvandet år sammen med.
Foto: DRESLING JENS

Udvisning. Flavia Oregon er peruvianer og skal udvises, på trods af hun er dansk gift med Jens Henneberg Andersen, som hun har drengen Camilo på halvandet år sammen med.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Højtuddannet Nørrebro-mor udvist efter ti år i Danmark

Flavia Oregon så frem til at starte nyt job i dag. Nu skal hun forlade landet om en måned.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kun tre ud af omkring ti skranker er åbne i lokalet i Ryesgade på Nørrebro, hvor udlændinges skæbne i Danmark afgøres.

Med sig har Flavia Oregon sit peruvianske pas og det brev, der gav hende besked om at møde op for at få svar på hendes ansøgning om forlængelse af opholdstilladelse efter ti år i Danmark.

Nummeret i hendes hånd fortæller, at der er 170 foran hende i køen.

Jetlag plager den 36-årige kvinde, da hun lige er kommet tilbage fra ferie i hjemlandet Peru.

Den tur tog hun med sin halvandet år gamle søn, Camilo, for at fejre, at hun fra den 17. december - i dag - havde fået job på en ambassade i København.

Men hun ved ikke, at hun om kort tid får besked om, at hun skal tage turen tilbage igen og dermed vinke farvel til sin søn og det liv, hun har haft i Danmark.

Ventetiden er lang, og der går tre timer, før det bliver Flavia Oregons tur. Hun afleverer pas og brev, og ekspedienten går lidt væk med hendes rødbedefarvede, peruvianske pas.

»Værsgo«, siger medarbejderen, da hun afleverer det tilbage sammen med en stak papirer.

Flavia Oregon bliver chokeret, da hun kigger i sit pas.

»Udrejse senest den: 12/01-2013«, står der på stemplet, som ekspedienten har sat.

»Jamen, jeg har lige fået job, det har I fået at vide«, siger Flavia Oregon på flydende dansk og forklarer, at hun oplyste det, da hun forud for ferien i Peru søgte tilbagerejsetilladelse i oktober.

Dengang tog sagsbehandleren noter, oplyser Flavia Oregon, men oplysningen er ikke at finde i hendes sag, da kvinden med stemplet søger på sin computer.

Begrundelsen for hendes afslag er - selv om sagsbehandlingen tog næsten to år - at hun ikke har været fuldtidsbeskæftiget i løbet af de seneste 12 måneder inden afgørelsestidspunktet. Hendes graviditet betød nemlig, at hun måtte forlade sin stilling på Cubas ambassade - en stilling, hun fik, fordi hun udover at have den rette erfaring talte både dansk, engelsk og spansk flydende.

Barselstiden anerkender systemet ikke. Så samme dag, som hun får stemplet, lægger hun et billede af det op på sin Facebook-profil i protest. Billedet er i skrivende stund blevet delt af 2.256 mennesker.

DOKUMENTATION Billedet af afslaget på Facebook(eksternt link)

»Jeg har stort set hele mit liv her, og mit netværk i Peru er næsten dødt. Jeg kunne godt flytte tilbage, men min mand og søn har ret til at være sammen med mig i deres land«, siger hun.

Fremtidsudsigter tæller ikke
Flavia Oregons udvisningsstempel kommer fra Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering, der er underlagt Beskæftigelsesministeriet.

Dens opgave er ifølge styrelsens hjemmeside at rekruttere arbejdskraft fra udlandet og »at fastholde borgere med risiko for at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet«. Den håndterer sager, som tidligere lå under blandt andet Udlændingeservice og Integrationsministeriet.

Styrelsen vil ikke udtale sig om den konkrete sag. Men den bekræfter, det ikke hjælper ens sag, at man får et job halvanden måned, før afgørelsen falder.

»Det kan det ikke, for de 12 måneder regnes bagudrettet«, siger Nanna Rytter Larsen, kontorchef for den afdeling, der håndterer greencard-sager.

Vikingeskibe
Flavia Oregons mor bor i Peru, hvor hun er gift med en dansk mand. Han har boet i Peru i 17 år »uden at nogen er kommet efter ham«, fortæller Flavia Oregon.

»På et tidspunkt viste han mig billeder af vikingeskibe, som jeg blev helt vild med«, siger hun.

På stedfarens opfordring rejste hun derfor til Danmark som udvekslingsstudent i 2002. Seks år senere blev hun cand.scient.soc. fra Aalborg Universitet.

I den sidste studietid boede Flavia Oregon i København, hvor hun mødte sønderjyden Jens Henneberg Andersen til en fest.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I dag er de to gift og har sammen halvandet år gamle Camilo og en andelslejlighed på Nørrebro – når der er tid til det, sejler Flavia Oregon vikingeskibe på Roskilde Fjord.

»Jeg har mit voksenliv i Danmark«, siger Flavia Oregon, der føler sig som en turist, når hun er i Peru.

Klage til Mette Frederiksen

Den lille Nørrebro-familie er nu i gang med at forberede en klagesag. Deres håb er indtil videre, at Beskæftigelsesministeriet lader Flavia Oregon blive i landet, mens klagen bliver behandlet.

Ifølge Flavia Oregon er det eneste, som Beskæftigelsesministeriet indtil videre har lovet, at hun får svar inden 12. januar - samme dag, som hun skal forlade landet.

Familiens anden udvej er at søge familiesammenføring, fordi Flavia Oregon er gift med en dansker. Det har loven hidtil forbudt hende at gøre, da hun i forvejen har haft en anden ansøgning under behandling.

Ansøgninger om familiesammenføring har i øjeblikket en behandlingstid på omkring et år, ifølge advokater, politiken.dk har talt med.

Det har ikke været muligt for politiken.dk at få en kommentar til sagen fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden