Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sådan. Det psykiatriske hospital Sikringen i Nykøbing Sjælland anvender i stigende grad en metode til fastspænding, hvor patienterne kan gå rundt. (modelfoto)
Foto: REGION SJÆLLAND

Sådan. Det psykiatriske hospital Sikringen i Nykøbing Sjælland anvender i stigende grad en metode til fastspænding, hvor patienterne kan gå rundt. (modelfoto)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Folkeparti vil udbrede ny tvang til flere lukkede afdelinger

Patienter på flere hospitaler skal gå rundt i seletøj i stedet for at ligge spændt fast til en seng, mener partiet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Psykiatriske patienter på lukkede afdelinger over hele landet bør gå rundt i seletøj i stedet for at være spændt fast til en seng. Det foreslår Dansk Folkepartis psykiatriordfører Liselott Blixt.

Seletøjet er lige nu kun tilladt på Sikringen i Nykøbing Sjælland, hvor landets mest sindssyge og farligste psykiatriske patienter er anbragt. Remmene forbinder arme og ben og forhindrer, at aggressive patienter kan slå og sparke ud efter medpatienter og personale, men tillader dem samtidig at gå rundt på afdelingen og have kontakt til andre.

LÆS OGSÅ

Det er langt bedre at kunne bevæge sig end at tilbringe tiden isoleret fra andre på en stue bæltet fast til en hospitalsseng, mener Liselott Blixt, der også er formand for Folketingets paragraf 71-tilsyn, der holder øje med tvangstilbageholdtes rettigheder.

Som erstatning for almindelig bæltefiksering bør lægerne kunne bruge den såkaldte 'oppegående fiksering' på flere lukkede psykiatriske afdelinger. Det er meget mere humant

»Som erstatning for almindelig bæltefiksering bør lægerne kunne bruge den såkaldte 'oppegående fiksering' på flere lukkede psykiatriske afdelinger. Det er meget mere humant«, siger Liselott Blixt og fortsætter:

DF: Vi går ikke ind for mere tvang
»Jeg vil dog gerne understrege, at mit forslag ikke skal forstås sådan, at jeg går ind for mere tvang. Tværtimod. Men når patienter nu er så syge og farlige for sig selv eller andre, at bæltefiksering ikke kan undgås, så synes jeg da, at det er en klart bedre løsning, hvis patienterne kan bevæge sig rundt. Så undgår deres krop også at tage skade af at tilbringe lang tid på en seng«.

Hun vil rejse forslaget, når Folketinget skal evaluere erfaringerne med 'oppegående fiksering'.

Europarådets Torturkomité har efter et besøg på Sikringen kaldt tvangsmetoden for nedværdigende, mens andre peger på, at den udstiller patienterne over for deres medpatienter og minder om den fiksering, fanger i Guantanamo-lejren og topsikrede fænglser er udsat for.

Tilhængere taler for at se på fordelene i stedet for at hænge fast i fordomme om, hvad der er mest ydmygende for en patient. Lægerne på Sikringen anfører eksempelvis, at metoden tillader patienter at være sammen med andre, at komme i bad og få brugt deres krop, så de ikke tager skade af at ligge fastspændt på en seng døgnet rundt måned efter måned.

SF: Tvang skal minimeres
En rapport afslører, at Sikringen i stigende grad anvender denne metode i stedet for bæltefiksering, og det er på den baggrund, at Liselott Blixt foreslår seletøjet udbredt til andre lukkede psykiatriske afdelinger, i det omfang remmene kan erstatte almindelige bæltefikseringer.

Men hendes kollega Ôzlem Cekic (SF), der ligeledes er psykiatriordfører og har sæde i Folketingets paragraf 71-tilsyn, ser totalt anderledes på den sag.

»Vores vision er ikke at erstatte en form for tvang med en anden. Jeg synes ikke, at den moderne psykiatri skal have en palet af tvangsmetoder. Vi bør gå nye veje, hvor tvang minimeres så meget som muligt. Der er faktisk psykiatriske afdelinger, som har halveret mængden af tvang. Det er ikke min vision for psykiatrien, at vi skal fiksere flere med en metode, der minder om Guantanamo. Det er et skridt frem og fem tilbage«, siger Ôzlem Cekic.

»Der er en tredje vej«

Hvorfor er det ikke bedre at lade en patient gå rundt med remme på i stedet for at holde ham spændt fast på en seng?

»Hvorfor skal det altid være et valg mellem de to metoder? Jeg køber ikke præmissen om, at vi må vælge mellem den ene eller den anden form for tvang. Det er det samme, som når psykiatere siger, at hvis vi ikke må bruge bælte, så bliver vi nødt til at bruge mere medicin. Der er en tredje vej, som vi skal stræbe efter«.

Jeg køber ikke præmissen om, at vi må vælge mellem den ene eller den anden form for tvang. Det er det samme, som når psykiatere siger, at hvis vi ikke må bruge bælte, så bliver vi nødt til at bruge mere medicin. Der er en tredje vej

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Hvilken?

»En psykiatrisk behandling baseret på ligeværdighed, respekt og dialog. I stedet for indespærring, bæltefiksering og overmedicinering«.

Hvordan kan du som politiker vurdere det bedre end de psykiatere, som arbejder med patienterne hver dag?

»Som politiker har jeg ansvaret for at lægge rammerne for den udvikling, psykaitrien skal igennem. Vi slår rekorder i, hvor mange sindslidende der bliver førtidspensioneret. Vi har et højt antal patienter på overdrevent høje medicindoser. Derfor skal vi gå nye veje. Nogle psykiatere vil gøre det her til en debat om faglighed, men det er også en politisk diskussion om, hvilken vej vi skal gå, og den hidtidige vej er ikke løsningen«, siger Ôzlem Cekic.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden