Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Carla Lucia Knakkergaard var et af de elitebørn fra Grønland, som blev flået ud af sin familie og sendt til Danmark.
Foto: KÅRE VIEMOSE

Carla Lucia Knakkergaard var et af de elitebørn fra Grønland, som blev flået ud af sin familie og sendt til Danmark.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grønlandske børn var forsøgskaniner

I 1950’erne lod Danmark 22 grønlandske deltage i et dansk prestigeforsøg. Børnene mistede deres sprog, kultur og familie.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bør give en officiel undskyldning for et overgreb, der fandt sted i 1951, da kolonimagten Danmark forvandlede 22 grønlandske børn i alderen fem til otte år til forsøgskaniner.

Det mener både de involverede selv, Socialdemokraterne og den grønlandske regering, hvor landsstyreformand Kuupik Kleist fra partiet IA nu vil tage sagen op med Lars Løkke Rasmussen.

»Det er jo en klassisk kolonisag. Hvis man vedkender sig en uret, fører det rent juridisk nogle forpligtelser med sig. Derfor skal vi have sagen undersøgt til bunds«, siger Kuupik Kleist.

LEDER Børnene kom aldrig hjem Også Socialdemokraterne kræver, at der bliver afsat penge til en dybdegående undersøgelse af eksperimentet – en såkaldt sandhedskommission. »Det er et af danmarkshistoriens sorte kapitler, hvor vi i myndighedens varetægt har forbrudt os mod nogle børn«, siger socialordfører Mette Frederiksen. Intentionen i 1951 var, at 22 grønlandske børn skulle danne fortrop i det nye tosprogede skolevæsen i Grønland. Derfor blev de fjernet fra forældrene og indoktrineret med dansk sprog og kultur, mens det grønlandske landsråd på mange punkter blev misinformeret. Forsøget gik galt, og børnene kom aldrig hjem. Flere blev bortadopteret med tvivlsomt samtykke fra forældrene, mens de øvrige tilbragte resten af barndommen på børnehjem. Over halvdelen er døde i en tidlig alder, men flere tilbageværende forsøgsbørn og familier gør nu krav på, at overgrebet anerkendes, så de kan finde ro. Red Barnet: Vi har lært af det»Jeg bebrejder virkelig alle de involverede myndighedspersoner, der bare behandlede os 22, som om vi var forsøgsdyr«, siger Helene Thiesen, der var syv år, da hun blev udvalgt til det danske eksperiment. I dag er hun 65, men først for 11 år siden blev hun klar over baggrunden for, at hun blev hentet som lille. Staten har nemlig aldrig forklaret de berørte familier, hvorfor de skulle adskilles, og børnene renses for grønlandsk identitet. Både Red Barnet og Dansk Røde Kors, der samarbejdede med staten om børneforsøget, erkender i dag, at det med nutidens øjne var et groft overgreb. Begge organisationer siger til Politiken, at det er en fejltagelse, de har lært af, og at de nu gør meget ud af, at humanitær hjælp skal styrke oprindelige folk i deres egen kultur og sprog. Oprindelige folk i både Australien og Canada har modtaget officielle undskyldninger for lignende overgreb. Det forklarer historiker og antropolog Maria Rytter, der er museumsinspektør på Dansk Forsorgsmuseum. DF vil ikke høre om fejl

Hun har studeret den australske forsoningsproces, efter at tusinder af børn af aboriginals blev tvangsfjernet til børnehjem eller til hvide australske familier. »Der er simpelthen slet ingen tvivl om, at det har en helende effekt at få lov til at lukke op for historien. Der er et utal af beretninger fra familier, der har fået rede på, hvordan tingene hang sammen. Og det er først og fremmest vigtigt for, at det ikke skal gentage sig«, siger hun. Dansk Folkepartis socialordfører, Martin Henriksen, mener, at det vil være »passende«, hvis socialminister Karen Ellemann (V) erkender, at eksperimentet var en »klar fejl fra den danske stats side«. Men han mener, at en eventuel kulegravning må ske for grønlandsk regning, eventuelt via bloktilskuddet. Socialminister Karen Ellemann (V) vil ikke kommentere sagen og henviser til statsministeren. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen (V).
Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden