Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
OPRÅB. Foreningen Retten til Liv har i dag slået 16.000 hvide kors i jorden på en mark i Hedensted.
Foto: Nicolaj Kristensen / Retten til Liv

OPRÅB. Foreningen Retten til Liv har i dag slået 16.000 hvide kors i jorden på en mark i Hedensted.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Minister langer ud efter abortmodstanderes 16.000 hvide kors

Forening mod fri abort har omdannet en mark ved Hedensted til en kirkegård.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

16.000 hvide kors på en mark skal i dag minde folk, der kommer forbi Hedensted ad motorvej E45, om, hvor mange provokerede aborter der hvert år bliver foretaget i Danmark.

Det er foreningen Retten til Liv, der har omdannet marken i det østlige Jylland til en kirkegård. Ifølge landssekretær Ellen Højlund Wibe håber man, at korsmarken kan være med til at ændre flertallets holdning til fri abort og dermed »redde liv«.

»Vi gør det for at synliggøre børnene i hele abortproblematikken. Vi har i 40 år haft ensidigt fokus på kvinden, og nu synes vi, at det er på tide, at vi vågner op og ser virkeligheden i øjnene. Der er altså også en anden part i spil omkring abort, nemlig barnet, og det er det, vi har har fokus på med denne korsmark«, siger landssekretæren til Politiken.

»Bedrevidende moralske kvababbelser« Hvis Retten til Liv skal gøre sig forhåbninger om at overbevise landets beslutningstagere om sin sag, skal den efter alt at dømme finde bedre argumenter frem. I hvert fald får den omfattende happening hårde ord med på vejen af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S):

Fri abort er en del af ethvert frit samfund. Fri os fra de bedrevidende moralske kvababbelser

»Synes det er langt ude, at der i dag opsættes hvide kors langs vejene. Fri abort er en del af ethvert frit samfund. Fri os fra de bedrevidende moralske kvababbelser«, skriver hun således på sin facebookprofil.

LÆS KRONIK

Mette Frederiksens statusopdatering frustrerer Ellen Højlund Wibe:

»Den udtalelse må stå for hendes regning. Jeg synes, at det er et problem, at hun som politiker ikke vil gå ind i den debat, men bare smyger sig udenom med sådanne hårdtslående udtalelser. Jeg kan sagtens klare det hårdtslående i det, men det irriterer mig, at hun ikke går ind i en debat omkring det her, for det har vi brug for«, siger hun.

Men har Mette Frederiksen ikke ret i, at det i et frit samfund bør være op til den enkelte kvinde, hvorvidt hun ønsker at få en abort eller ej?

»Jamen, så vi må spørge: Skal det være en del af et frit, demokratisk, civiliseret samfund, at vi skal have retten til at slå ufødte mennesker ihjel? Synes hun virkelig det? Det er det, hun skal forholde sig til. Det er det, vi alle sammen skal forholde os til«, siger Ellen Højlund Wibe.

Undersøges af Vejdirektoratet

Retten til Livs korsmark har i det hele taget mødt en del modstand - ikke kun i den offentlige debat, men også hos lovens lange arm.

Vi har i 40 år haft ensidigt fokus på kvinden, og nu synes vi, at det er på tide, at vi vågner op og ser virkeligheden i øjnene.

I naturbeskyttelseslovens paragraf 21, stykke 1, står der, at man ikke må sætte plakater, lysreklamer og skilte op på et åbent landstykke, hvis det kan betegnes som propaganda for en sag.

Derfor vil Vejdirektoratet nu ifølge DR undersøge, om Retten til Liv har forbrudt sig mod reglerne.

Ellen Højlund Wibe afviser, at foreningen har gjort noget forkert.

»Vi har holdt os til vejdirektivets retningslinjer for det her«, siger hun.

Det er Retten til Livs plan, at de 16.000 kors skal blive stående på marken ved Hedensted de kommende par uger, hvorefter Ellen Højlund Wibe lover, at de vil blive fjernet igen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden